kollage med tjej i tv-soffa och sex stycken olika receptbilder

Trött på chips? Recept för dig som vill göra fredagsmyset mer speciellt

Fredagsmys i all ära – men vore det inte kul att variera sig lite oftare?
Okej, ostbågar då, tänker du. Näe...
L
ivet (och helgmyset) kan vara bättre (och nyttigare) än så.
Här är 6 exempel.

Det är nog ofta med fredagsmyset som med vardagens middagar. Att många av oss har ett fåtal paradsnacks som vi varvar vecka efter vecka. Håller du med?

Men helgmys kan vara så mycket mer än en påse chips och lite skumgodis. Dessutom kan det vara mer än bara något ni äter – det kan också vara något ni gör.

 

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar att sluta äta traditionellt godis

Gör en familjeaktivitet av det
...För hittar man bara rätt recept kan själva tillverkandet bli till en rolig aktivitet med barnen/familjen.

En aktivitet som till exempel att...

 

Göra er egna chokladkaka
Ett perfekt recept för lite kul skapandetid tillsammans med barnen: En enkel, vegansk chokladkaka med bara tre grundingredienser.
Toppingen går dock att variera – här är det bara fantasin som sätter gränserna.
Chokladen kan även göras som praliner genom att använda små silikonformar.
Läs mer här →

 

snickerspralinerTillverka snickerspraliner
Här är en nyttigare variant av det populära godiset snickers.
Går att göra i långpanna och eller som små munsbitar – som blir så mäktiga att det räcker med en. Ja, eller två. Eller tre…
Läs mer här →   ...och här och här.

 

Tvåbild: lite mörka bananer, glass som kommer ur juicer

Göra glass – med bara en ingrediens!
Även kallat "nice cream". Har du inte provat detta än är det verkligen hög tid nu.
En superenkel glassvariant i raw food-style som älskas av barn, kräsna äkta makar, tjejkompisar, svärmödrar –med flera.
Och du: EN enda ingrediens – men smakar precis som mjukglass!
Läs mer här →

 

 

Superfood-bars i tre olika färger på skärbrädaTillverka egna superfood-bars
Här är det perfekta sättet att slå två flugor i en smäll: det vill säga få i familjen alla nyttigheterna i olika superfoods och samtidigt få nytt, gott och spännande fredagsmys. Dessutom utan att förstöra näringen genom upphettning.
Att göra egna bars är lättare än man tror - och i många fall även till och med nyttigare.
Läs mer här →

 

Bounty bars på skärbrädaGöra egna Bounty
Kombinationen kokos och choklad är en match made in heaven och brukar uppskattas av stora som små.
Här är Kureras take på den gamla klassikern Bounty.
Läs mer här →

 

 

Närbild på päronchipsÄta chips – i fräschare tappning
Jasså, du vill nog ändå ha chips, säger du?
Okej då, men du har fortfarande chansen att testa något nytt. Kolla bara in nedan recept (– som förstås även går att göra med potatis):
Rotfruktschips →
Päronchips →
Grönkålschips →
Äppelchips →

 

LÄS OCKSÅ: Mikropopcorn stoppas – innehåller hormonstörande ämnen


Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

”Ketogen kost hjälpte mig bli fri från depression”

Mental hälsa

En ketogen diet har många fördelar enligt anhängarna, förutom att den underlättar att hålla vikten sägs den bidra till allmänt bättre välmående och större mental klarhet. Hanna Gillving är funktionsmedicinsk terapeut och kom nyligen ut med boken ”Keto-licious”, och för hennes del bidrog en omläggning till det hon kallar ketogen livsstil till att hon äntligen blev fri från mångåriga besvär med psykisk ohälsa.

Movemberutmaningen – inget barn ska behöva säga ”Hej då pappa”

Krönikan

Jag var sju år när vi fick telefonsamtalet från sjukhuset som sa att pappa hade ramlat ihop i hissen. Hans liv gick inte att rädda. Hjärtat hade gett upp. Att förlora en förälder var givetvis tufft, men idag har jag valt att se det som min största motivation. För jag har en dröm, jag har en vision: Inget barn ska behöva säga ”Hejdå pappa”, det skriver  Pierre Mörck i denna krönika där han vill inspirera till mer rörelse och uppmärksamma ohälsan bland män.

 

Hästar kan läsa av våra känslolägen – och lägger dem på minnet

Husdjur

Det finns fog för uttrycket att ha minne som en häst. Du som ägt eller tillbringat mycket tid med en häst har kanske upplevt att ni har en speciell kontakt. Kanske har du känt något som liknar vänskap eller att hästen är en del av familjen. Nu visar forskning att känslan troligen är ömsesidig. Hästar kan nämligen inte bara läsa av våra känslolägen – de lägger dem även på minnet.

Djagacida – ris och bönor från Kap verde

Recept

Detta recept på en enkel och väldigt god risrätt från Kap Verde kommer från boken vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av den omtyckta matprofilen Zeina Mourtada som driver bloggen Zeinas kitchen..

Doftöverkänslighet – ett dolt handikapp

Allmänt

Trots att tre miljoner svenskar kan besväras av dofter är osäkerheten om behandling och vad omgivningen kan göra stor, det visar en ny undersökning. Missförstånden är många och var tredje person tror att det kan vara ett psykiskt sjukdomstillstånd. Med Parfymfria veckan hoppas initiativtagarna kunna slå hål på myterna kring sjukdomen och öka kunskapsnivån.

Nya rön inom svensk cancerforskning kan ge effektivare behandling

Forskning

Cirka 60 000 svenskar får varje år ett cancerbesked där tumören är av elakartad karaktär. Trots det går dödligheten i cancer ner, men sjukdomen skördar ändå tusentals liv varje år. Det forskas brett och på olika typer av mediciner för att bromsa och bota cancer. Vid Lunds universitet har man tittat på hur tumörceller kommunicerar med andra ställen i kroppen för att förstå hur spridningen går till. Det ger hopp om nya behandlingsformer.

 

Är mjölk hälsosamt eller helt onödigt?

Allmänt

Mat väcker alltid starka känslor. Om mjölk är nyttigt eller inte, det diskuteras ofta. En del går i starkt försvarsläge, medan andra ifrågasätter om mjölk är viktigt att dricka. När Kureras kostrådgivare, Cathrine Schück, gjorde ett inlägg på Facebook om varför hon rekommenderar en mjölkfri månad möttes hon av en storm av kritik, och frågade sig varför mjölk blivit ”en helig ko”.

De sticker hål på myten om psykopaten

Mental hälsa

Tror du att din chef är psykopat? Eller din granne eller din pojkvän? Sannolikheten är stor att du misstar dig. Vi lever i en tid då myterna om psykopater frodas som aldrig förr, det är något Marianne Kristiansson och Karolina Sörman, båda med stor kunskap i ämnet vill råda bot på. Kurera ställde några frågor till författarna till boken ”Psykopaten”.

 

D-vitamin ger KOL-patienter färre skov

Forskning

För låga värden av D-vitamin har visat sig vara utbrett, framförallt bland den nordiska befolkningen eftersom solen är vår främsta källa för inlagring av vitaminet i kroppen. D-vitaminbrist kan ge allt från värkande muskler och benbrott till allvarliga sjukdomar som depression. En studie på KOL-patienter visade att om de som hade normala nivåer D-vitamin minskades risken markant för besvärliga skov.  

Har du koll på sömncykeln? Den styr om du sover bra eller dåligt

Forskning

Oro och stress hör ihop. Det är känslor som gör att ditt sympatiska stressystem är för aktivt när det är dags att sova. Om stressystemet håller kvar kortisolet på en hög nivå, då är det inte bara svårt att somna, du vaknar oftast mellan två och fyra på natten och har svårt somna om. Det finns förstås en lösning på problemet. Det handlar om att få din sömncykel att fungera som den ska.

 

Therese ändrade kosten och blev frisk från en ilsken reumatisk värk

Hälsa

För tio år sedan drabbades Therese Gillberg, 41 år, av en aggressiv reumatisk sjukdom. Hon provade sig igenom alla mediciner sjukvården kunde erbjuda, men ingenting fungerade. Fem år senare, efter två operationer och månader av sängliggande beslöt hon sig för att hitta sin egen väg bort från värken. Hon lade om kosten och efter bara tre månader var hon medicinfri. Idag är Therese frisk från sin ”kroniska” sjukdom.

Låginflammatorisk kost prövas på reumatiska barn

Forskning

Nu provar Akademiska sjukhuset i Uppsala låginflammatorisk kost som medicin för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Tidigare har barn och tonåringar behandlats med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel, men nu söker läkarna alternativ och komplement till den traditionella behandlingen.

Förläng livet med styrketräning

Hälsa

Sverige är bland de länder som har flest personer med stillasittande jobb. Vi sitter nio-tio timmar varje dag och det påverkar hälsan. Vi behöver röra på oss mer, men det behöver inte bli jobbigt och ta en massa tid. Lite fler promenader kan förändra en hel del, och lägger du bara till lite styrketräning någon dag i veckan kan det betyda mycket för din hälsa. Studier visar att om du lyfter lite vikter kan det faktiskt förlänga sitt liv – med hela 15 år.

 

Glad kvinna

”Känslor är inget flum – de är logiska”

Krönikan

Länge har den gängse synen på våra känslor varit att de kan och ska kontrolleras. Känslor har ansetts oberäkneliga och onödiga, precis som blindtarmen. Men känslor är inget flum, utan de är vårt styrsystem, och om vi inte lyssnar till dem så påverkar det såväl vår psykiska som vår fysiska hälsa, skriver Anna Eriksson Skarin och Maria-Pia Gottberg i sin krönika.

Solveig Hagström

Hon skyddar ögonen med blåbär

Intervju

Hennes mamma hade problem med gula fläcken vilket gjorde synen sämre. När Solveig Hagströms båda systrar började äta tillskott med blåbär, ville hon också prova. Idag är hon nästan åttio år och har inga problem med synen – mörkerseendet har till och med blivit bättre.