Bilder från ultraljud

Forskare: Ät E-vitamin om du vill undvika missfall!

Fakta

Bra att känna till om E-vitamin
• 1922 upptäckte Evans och Bishop att E-vitamin var nödvändig i kosten. Det obserververades också att tokoferol var nödvändigt för normal reproduktion hos djur och E-vitamin blev känt som "anti-sterilitetsvitaminet". 1925 föreslog Evans namnet tocopherol av grekiskans tos, barnafödsel, phero, frambringa och ol, för alkoholdelen av molekylen.

• E-vitamin har en synergistisk effekt med selen och med C-vitamin.

• Vid högt intag av fleromättade fettsyror ökar behovet av E-vitamin. Den förstärker också effekter av fiskoljetillskott samt skyddar mot att fettsyror härsknar eller blir skadade.

• Nyckelorgan för E-vitamin: Lever, hjärta, reproduktionsorgan, hjärna, cirkulation, fettvävnad, muskler, hypofys och binjurar. E-vitamin i lillhjärnan verkar minska snabbt vid E-vitaminbrist.

• E-vitamin har i studier visat sig kunna ge mindre menssmärtor samt en minskning av rikliga mensblödningar.

• Matlagning: E-vitamin förstörs lätt av syre, värme och ljus. Man förlorar minst 80 procent av E-vitamininnehållet vid raffinering av mat, till exempel fullkornsbröd till vitt bröd. Begränsade mängder av E-vitamin försvinner vid kokning eller rostning av frö och nötter. Man förlorar mer E-vitamin vid stekning av ägg än vid kokning.

• E-vitamin kan göra många saker i kroppen, bland annat stärka underlivet, öka fruktbarhet och potens och förebygga missfall.

• E-vitamin motverkar bland annat för tidig förlossning, utdragna förlossningar med risk för åtföljande syrebrist och hjärnskada hos barnet. Det motverkar också underfunktion hos inresekretoriska körtlar och även hos sköldkörteln, samt till körtlarna relaterade problem, till exempel infertilitet.

• E-vitamin skyddar även mot toxicitet av selen (vilket kan ske vid överdosering). Många som vill bli gravida tar selentillskott. Läs mer här.

•E-vitamin kan även förbättra glykogenförråden i musklerna och därigenom hjälpa till att förbättra uthållighet och prestationsförmåga. Det kan även minska insulinbehovet hos många diabetiker, minska musklernas behov av syre, vara viktigt för glykogenlagring i levern och förebygga åderbråck.

• Terapeutisk användning vid till exempel: infertilitet, cystisk fibros, herpesbesvär , trötthet, irritatabilitet och koncentrationsvårigheter, godartad prostataförstoring, minskad sexuell lust, akne, psoriasis, torr hud och eksem.

Bland annat följande kategorier kan ha ökad risk för att utveckla E-vitaminbrist:
• gravida, rökare, hårt tränande idrottsmän/kvinnor, vid cystisk fibros, celiaki, tarmsjukdomar och biliär cirros, för vid stort intag av fleromättade fetter eller stort intag av oxiderade fetter, vid högt intag av järn och acetylsalicylsyra, för individer med minskad utsöndring av galla och bukspottkörtelenzymer och invånare i städer med miljöförgiftning.
Källa: Näringsguiden

Detta ska du äta för att undvika missfall

E-vitaminrik kost som:
Färgrika grönsaker (som till exempel röd paprika)
Gröna bladväxter (som till exempel grönkål och spenat)
Nötter och frön (till exempel valnötter, mandlar, sesamfrön och solrosfrön)
Katrinplommon
Ägg
Smör och vegetabiliska oljor (till exempel vetegroddsolja)
Vetegroddar och kli
Fullkornsprodukter
Papaya
Persika
Mango
Torkad aprikos
Avokado
Hallon
Makrill
Vinbär
- alternativt/och tillskott

Att ha brist på vitamin E stjäl livsviktig energi och näring från ett embryo, vilket kan orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket i sin tur kan leda till missfall, visar ny amerikansk forskning.
Experter råder nu gravida kvinnor att se till att de äter mat rik på E-vitamin – eller tar tillskott. 

Det är tidningen Daily Mail som avslöjar vilken kost man ska äta för att undvika att få missfall. Och gillar man nötter, grönkål, spenat och avokado innebär läsningen goda nyheter. Annars vill det till att man är redo att utmana sina smaklökar, eller börjar äta tillskott. I alla fall om man vill bli mamma. Det visar ny forskning från Oregon State University, rapporterar tidningen.

► Läs också: Studie: Vitaminer kan minska risken för missfall med 55 procent

 

E-vitaminbrist livsfarligt för fostret
E-vitaminrik kost kan hjälpa till att skydda kvinnor från missfall, enligt ny forskning. Brist däremot svälter embryot på energi och näringsämnen det behöver för att växa, har forskare funnit.
Brist kan nämligen orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket slutligen kan leda till en ofrivilligt avbruten graviditet, skriver Daily Mail.

Studie på zebrafiskars embryon
Experter råder nu kvinnor som planerar att bli gravida att äta E-vitaminrik mat eller ta tillskott.
Forskarna genomförde sin studie på zebrafiskars embryon. Det kan låta konstigt men de har faktiskt en liknande neurologiska utveckling som människor.

► Läs också: Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par

Brist orsakar en utarmning av omega-3-fettsyran DHA
De fann att brist på vitaminet orsakade en snabb förbrukning av essentiella fettsyror, särskilt omega-3-fettsyran DHA.
När det växande embryot får mindre DHA börjar cellerna att använda glukos för att förebygga och minska skador i livmodern. Detta förhindrar dock glukosen från att användas för sitt huvudsakliga syfte, att förse människor med energi.
Detta gör dock, i sin tur, att många fysiska och neurologiska funktioner – särskilt hjärnan – inte kan utvecklas som de ska.
I slutändan kan detta leda till missfall, varnar nu forskarna i tidskriften Free Radical Biology and Medicine.

Läs också: Forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt

E-vitaminbrist bakom 80 procent av alla missfall hos zebrafiskar
Forskarna upptäckte att hos zebrafiskar är en fullgod E-vitaminstatus livsavgörande för embryot – och svår E-vitaminbrist låg bakom 80 procent av alla missfall.

E-vitaminrik kost kan reparera delar av skadan
Men genom att återställa sina glukosnivåer genom att äta livsmedel rika på det viktiga vitaminet kan reparera en del av skadan, konstaterar forskarna.
– E-vitamin har många biologiska roller, av vilka endast en är att fungera som en antioxidant, säger professor Maret Traber, författare av studien, till tidningen.

► Läs också: Gravid? Ät grönsaker och få mindre matkinkiga barn

Startar en potentiellt dödlig kedjereaktion
Hon förklarar vad förlust av den viktiga omega-3-fettsyran kan innebära.
– Hos det växande embryot, spelar vitamin E en viktig roll för att skydda essentiella fettsyror såsom DHA.
– Förlust och oxidation av dessa fetter kan starta en kedjereaktion som inbegriper glukos, utarmar cellen på andra antioxidanter – som vitamin C – och som berövar cellen dess energi, och i slutändan får en dödlig utgång.

96 procent av amerikanska kvinnor har E-vitaminbrist
Trots att vitaminet finns även i flera livsmedel som sötpotatis, avokado och solrosfrön, har amerikanska forskare tidigare kunnat konstatera att 96 procent av alla kvinnor konsumerar otillräckliga mängder av vitaminet, skriver Daily Mail.

Läs också: Därför ska du äta E-vitamin

Rådet: Kvinnor som vill bli gravida bör äta tillskott
Med tanke på den statistiken råder nu experter kvinnor som önskar få barn att ta tillskott för att säkerställa att de har tillräckliga mängder E-vitamin.

Av Isabelle G Hedander 


Relaterad läsning
• Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie
Forskare efterlyser ökat fokus på livsstilsförändring inför IVF
• Fertil igen med bidrottninggelé
Krönikan: Om att vara nykär, gravid och utan en tanke i världen på missfall
Att undvika när man är gravid eller har späd- och småbarn
Goda råd för din graviditet
Gravida danskor avråds från smink, hudkrämer och hårfärg
Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg
Gravid? Tolka fem vanliga cravings
Bebissugen? Glöm inte folsyran
Gravid? Ät grönsaker och få mindre matkinkiga barn

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Fakta

Bra att känna till om E-vitamin
• 1922 upptäckte Evans och Bishop att E-vitamin var nödvändig i kosten. Det obserververades också att tokoferol var nödvändigt för normal reproduktion hos djur och E-vitamin blev känt som "anti-sterilitetsvitaminet". 1925 föreslog Evans namnet tocopherol av grekiskans tos, barnafödsel, phero, frambringa och ol, för alkoholdelen av molekylen.

• E-vitamin har en synergistisk effekt med selen och med C-vitamin.

• Vid högt intag av fleromättade fettsyror ökar behovet av E-vitamin. Den förstärker också effekter av fiskoljetillskott samt skyddar mot att fettsyror härsknar eller blir skadade.

• Nyckelorgan för E-vitamin: Lever, hjärta, reproduktionsorgan, hjärna, cirkulation, fettvävnad, muskler, hypofys och binjurar. E-vitamin i lillhjärnan verkar minska snabbt vid E-vitaminbrist.

• E-vitamin har i studier visat sig kunna ge mindre menssmärtor samt en minskning av rikliga mensblödningar.

• Matlagning: E-vitamin förstörs lätt av syre, värme och ljus. Man förlorar minst 80 procent av E-vitamininnehållet vid raffinering av mat, till exempel fullkornsbröd till vitt bröd. Begränsade mängder av E-vitamin försvinner vid kokning eller rostning av frö och nötter. Man förlorar mer E-vitamin vid stekning av ägg än vid kokning.

• E-vitamin kan göra många saker i kroppen, bland annat stärka underlivet, öka fruktbarhet och potens och förebygga missfall.

• E-vitamin motverkar bland annat för tidig förlossning, utdragna förlossningar med risk för åtföljande syrebrist och hjärnskada hos barnet. Det motverkar också underfunktion hos inresekretoriska körtlar och även hos sköldkörteln, samt till körtlarna relaterade problem, till exempel infertilitet.

• E-vitamin skyddar även mot toxicitet av selen (vilket kan ske vid överdosering). Många som vill bli gravida tar selentillskott. Läs mer här.

•E-vitamin kan även förbättra glykogenförråden i musklerna och därigenom hjälpa till att förbättra uthållighet och prestationsförmåga. Det kan även minska insulinbehovet hos många diabetiker, minska musklernas behov av syre, vara viktigt för glykogenlagring i levern och förebygga åderbråck.

• Terapeutisk användning vid till exempel: infertilitet, cystisk fibros, herpesbesvär , trötthet, irritatabilitet och koncentrationsvårigheter, godartad prostataförstoring, minskad sexuell lust, akne, psoriasis, torr hud och eksem.

Bland annat följande kategorier kan ha ökad risk för att utveckla E-vitaminbrist:
• gravida, rökare, hårt tränande idrottsmän/kvinnor, vid cystisk fibros, celiaki, tarmsjukdomar och biliär cirros, för vid stort intag av fleromättade fetter eller stort intag av oxiderade fetter, vid högt intag av järn och acetylsalicylsyra, för individer med minskad utsöndring av galla och bukspottkörtelenzymer och invånare i städer med miljöförgiftning.
Källa: Näringsguiden

Detta ska du äta för att undvika missfall

E-vitaminrik kost som:
Färgrika grönsaker (som till exempel röd paprika)
Gröna bladväxter (som till exempel grönkål och spenat)
Nötter och frön (till exempel valnötter, mandlar, sesamfrön och solrosfrön)
Katrinplommon
Ägg
Smör och vegetabiliska oljor (till exempel vetegroddsolja)
Vetegroddar och kli
Fullkornsprodukter
Papaya
Persika
Mango
Torkad aprikos
Avokado
Hallon
Makrill
Vinbär
- alternativt/och tillskott

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Mango i skål

Ericas mangobowl med kokos

Desserter/sötsaker

I sin nya bok "Superfood boost" visar Erica Palmcrantz Aziz att nya, bättre vanor varken behöver vara krångliga eller tidskrävande. Här får läsaren lära sig om råvaror som ger lite extra skjuts åt hälsan – eller enkelt översatt ingredienser som är lika mycket mat som de är medicin. Kureras reporter Emma V Larsson testar ett recept och ger sitt omdöme

Övning: Boosta din energi

Träning

Det är lätt att känna sig trött framåt eftermiddagen och då kan det vara svårt att motstå den där chokladkakan. Byt ut eftermiddagsfikat mot en snabb energihöjande yogaövning istället.

Erica Palmcrantz Aziz håller ett mangoldblad

Ericas 10 hälsofavoriter

Hälsa

Erica Palmcrantz Aziz delar med sig av sina tio absoluta hälsofavoriter. Träning och det japanska matchatéet hamnar högt upp på listan andra kärlekar är skratt och att göra egna ansiktskrämer. Erica är lika noga ned vad hon har på utsidan som vad hon stoppar i kroppen.

Lyckad semester med adaptogener

Hälsa

När det är dags för semester brukar Ann-Sofi Kronvall, 53 år, alltid rasa ihop. Antingen blir hon förkyld eller så sover hon sig igenom den första veckan. Men förra året laddade Ann-Sofi med så kallade adaptogener, naturliga ämnen som bland annat förbättrar kroppens återhämtningsförmåga och resultatet blev helt annorlunda.

Pinus maritima tallskog i norra portugal

Därför bör du upptäcka pyknogenol

Naturlig hälsa

Har du upptäckt ämnet pyknogenol än? Om inte är det dags nu. Det helt naturliga ämnet, som kommer från barken från en specifik typ av tall, är den mest kraftfulla naturliga antioxidant man idag känner till. Pyknogenol gör nytta på en lång rad områden. Här är några av dem.

Karin Isberg

Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering

Mental hälsa

Karin Isberg är författare och stressexpert. När Kurera hösten 2015 intervjuade henne i en artikel om utmattning blev den snabbt en av sajtens absolut mest lästa artiklar någonsin och fick till och med fick Kureras server att krascha. Nu har Karin skrivit boken "15 sätt att bli fri från stress" där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. Under sommaren kommer du som besöker Kurera.se att få ta del av den.

Jerry Brännmyr

”Din kropp är perfekt men fungerar inte perfekt om du inte tar hand om den”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra – ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för Kureras kanske mest åsiktsfulle krönikör att säga sitt: Varsågod Jerry Brännmyr.

johanna bjurström

Hur kan jag minska på stressen?

Krönikan

Stress påverkar din kropp mycket negativt. Att hitta lugna stunder med återhämtning arbetar jag mest personligen med, det är min stora svaghet. Som egenföretagare med många idéer är det en utmaning att kunna hitta stödsystem att luta sig mot för att inte stressen ska påverka mig så mycket. Här ska jag berätta mer om hur jag gör.

brun kvinna i gul bikini vid strandkant med röd drink

Effektivt solskydd – från insidan

Hud

När vi solar förbrukas mängder av E-vitamin och betakaroten som finns naturligt i huden. Genom att tillföra dessa ämnen kan huden lättare skydda sig och behålla sin naturliga balans. Betakarotenet ger dessutom huden en lätt solkysst ton. Här får du veta mer om betakarotenets – och andra näringsämnens förmåga att skydda mot solen.

Zarah Öberg

Zarah Öberg: ”Är noga med att tillskotten är naturliga och fria från tillsatser”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar”, där näringsexperter av olika slag får berätta om hur de tänker kring näring och näringstillskott – ur ett generellt perspektiv. Och så klart avslöja vilka eventuella tillskott de själva äter. Det har blivit dags för den tionde intervjupersonen i serien: Kureras egna näringsexpert Zarah Öberg.

Erica Palmcrantz Aziz

Ericas 8 skäl till att börja superfoodboosta dig

Hälsa

Raw foodinspiratören och kokboksförfattaren Erica Palmcrantz Aziz är aktuell med en nya boken "Superfood boost". Här listar hon de åtta främsta fördelarna med att boosta sitt näringsintag med näringstäta livsmedel eller så kallade superfoods. Fördelar som bland annat inbegriper viktminskning, bättre hälsa och mer energi.

Maya Nestorov

Maya Nestorov – om bästa verktygen för att läka och stärka sig själv

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att bara symtomlindra den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet och har dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar", där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv. Och vilka tillskott de själva äter. Det har blivit dags för Maya Nestorov – känd hälsobloggare och "Youtuber".

Mia Hagenmalm i köket

Mia Hagenmalm: ”Ta hand om din mage, sedan kommer allt annat”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än att man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag får berätta om vilken näring, om någon, de tycker att folk bör tillföra - ur ett rent generellt perspektiv så klart. Samt vilka tillskott, om några, de äter själv. Det har blivit dags för vår alldeles egna Kurerabloggare, Mia Hagenmalm.

Fredrik Paulún

Fredrik Paulún: ”Omega-3 bygger upp hjärnan och minskar inflammationer”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång artikelserien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilka kosttillskott de anser att gemene man bör prioritera och - inte minst - vilka de är noga med att få i sig själva. Sjunde personen ut: Näringsfysiologen och författaren Fredrik Paulún.

gonorrébakterie

Nya fall av antibiotikaresistens – nu gällande könssjukdomen gonorré

Hälsa

Problemet med resistenta bakterier fortsätter att öka världen över, med risk för att allt mer antibiotika blir verkningslös – något som skulle få katastrofala konsekvenser. Allt fler fall där människor inte reagerar på antibiotikabehandling dyker upp. Nu senast har tre personer smittats av en variant av gonorré som inte går att behandla. Det handlar alltså om en "superbakterie" som har blivit motståndskraftig antibiotika, rapporterar Världshälsoorganisationen WHO. "Gonorré är en väldigt smart bakterie. Varje gång man introducerar en ny typ av antibiotika utvecklar den resistens", säger Teodora Wi, expert på WHO.

Mikaela Bjerring

Mikaela Bjerring: ”Är inte bakteriefloran i balans påverkas hela vår kropp”

Hälsoprofilerna berättar

På Kurera brinner vi för naturlig hälsa och att informera om hur man förebygger sjukdom snarare än man bara symtomlindrar den. Därför pratar vi mycket om vikten av rätt näring, tillräckligt med näring och ett i övrigt hälsosamt leverne. Av den anledningen är vi också väldigt nyfikna på hur kända hälsoprofiler tänker i ämnet. Därför har vi dragit igång serien "Hälsoprofilerna berättar" där näringsexperter av olika slag avslöjar vilken näring de själva är noga med att få i sig och vad de oftast rekommenderar till andra. Sjätte personen ut: Näringsterapeuten och succébloggaren Mikaela Bjerring.