Bilder från ultraljud

Forskare: Ät E-vitamin om du vill undvika missfall!

Fakta

Bra att känna till om E-vitamin
• 1922 upptäckte Evans och Bishop att E-vitamin var nödvändig i kosten. Det obserververades också att tokoferol var nödvändigt för normal reproduktion hos djur och E-vitamin blev känt som "anti-sterilitetsvitaminet". 1925 föreslog Evans namnet tocopherol av grekiskans tos, barnafödsel, phero, frambringa och ol, för alkoholdelen av molekylen.

• E-vitamin har en synergistisk effekt med selen och med C-vitamin.

• Vid högt intag av fleromättade fettsyror ökar behovet av E-vitamin. Den förstärker också effekter av fiskoljetillskott samt skyddar mot att fettsyror härsknar eller blir skadade.

• Nyckelorgan för E-vitamin: Lever, hjärta, reproduktionsorgan, hjärna, cirkulation, fettvävnad, muskler, hypofys och binjurar. E-vitamin i lillhjärnan verkar minska snabbt vid E-vitaminbrist.

• E-vitamin har i studier visat sig kunna ge mindre menssmärtor samt en minskning av rikliga mensblödningar.

• Matlagning: E-vitamin förstörs lätt av syre, värme och ljus. Man förlorar minst 80 procent av E-vitamininnehållet vid raffinering av mat, till exempel fullkornsbröd till vitt bröd. Begränsade mängder av E-vitamin försvinner vid kokning eller rostning av frö och nötter. Man förlorar mer E-vitamin vid stekning av ägg än vid kokning.

• E-vitamin kan göra många saker i kroppen, bland annat stärka underlivet, öka fruktbarhet och potens och förebygga missfall.

• E-vitamin motverkar bland annat för tidig förlossning, utdragna förlossningar med risk för åtföljande syrebrist och hjärnskada hos barnet. Det motverkar också underfunktion hos inresekretoriska körtlar och även hos sköldkörteln, samt till körtlarna relaterade problem, till exempel infertilitet.

• E-vitamin skyddar även mot toxicitet av selen (vilket kan ske vid överdosering). Många som vill bli gravida tar selentillskott. Läs mer här.

•E-vitamin kan även förbättra glykogenförråden i musklerna och därigenom hjälpa till att förbättra uthållighet och prestationsförmåga. Det kan även minska insulinbehovet hos många diabetiker, minska musklernas behov av syre, vara viktigt för glykogenlagring i levern och förebygga åderbråck.

• Terapeutisk användning vid till exempel: infertilitet, cystisk fibros, herpesbesvär , trötthet, irritatabilitet och koncentrationsvårigheter, godartad prostataförstoring, minskad sexuell lust, akne, psoriasis, torr hud och eksem.

Bland annat följande kategorier kan ha ökad risk för att utveckla E-vitaminbrist:
• gravida, rökare, hårt tränande idrottsmän/kvinnor, vid cystisk fibros, celiaki, tarmsjukdomar och biliär cirros, för vid stort intag av fleromättade fetter eller stort intag av oxiderade fetter, vid högt intag av järn och acetylsalicylsyra, för individer med minskad utsöndring av galla och bukspottkörtelenzymer och invånare i städer med miljöförgiftning.
Källa: Näringsguiden

Detta ska du äta för att undvika missfall

E-vitaminrik kost som:
Färgrika grönsaker (som till exempel röd paprika)
Gröna bladväxter (som till exempel grönkål och spenat)
Nötter och frön (till exempel valnötter, mandlar, sesamfrön och solrosfrön)
Katrinplommon
Ägg
Smör och vegetabiliska oljor (till exempel vetegroddsolja)
Vetegroddar och kli
Fullkornsprodukter
Papaya
Persika
Mango
Torkad aprikos
Avokado
Hallon
Makrill
Vinbär
- alternativt/och tillskott

Att ha brist på vitamin E stjäl livsviktig energi och näring från ett embryo, vilket kan orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket i sin tur kan leda till missfall, visar ny amerikansk forskning.
Experter råder nu gravida kvinnor att se till att de äter mat rik på E-vitamin – eller tar tillskott. 

Det är tidningen Daily Mail som avslöjar vilken kost man ska äta för att undvika att få missfall. Och gillar man nötter, grönkål, spenat och avokado innebär läsningen goda nyheter. Annars vill det till att man är redo att utmana sina smaklökar, eller börjar äta tillskott. I alla fall om man vill bli mamma. Det visar ny forskning från Oregon State University, rapporterar tidningen.

► Läs också: Studie: Vitaminer kan minska risken för missfall med 55 procent

 

E-vitaminbrist livsfarligt för fostret
E-vitaminrik kost kan hjälpa till att skydda kvinnor från missfall, enligt ny forskning. Brist däremot svälter embryot på energi och näringsämnen det behöver för att växa, har forskare funnit.
Brist kan nämligen orsaka allvarliga neurologiska skador, vilket slutligen kan leda till en ofrivilligt avbruten graviditet, skriver Daily Mail.

Studie på zebrafiskars embryon
Experter råder nu kvinnor som planerar att bli gravida att äta E-vitaminrik mat eller ta tillskott.
Forskarna genomförde sin studie på zebrafiskars embryon. Det kan låta konstigt men de har faktiskt en liknande neurologiska utveckling som människor.

► Läs också: Ny studie: Tillskott av selen skulle kunna hjälpa infertila par

Brist orsakar en utarmning av omega-3-fettsyran DHA
De fann att brist på vitaminet orsakade en snabb förbrukning av essentiella fettsyror, särskilt omega-3-fettsyran DHA.
När det växande embryot får mindre DHA börjar cellerna att använda glukos för att förebygga och minska skador i livmodern. Detta förhindrar dock glukosen från att användas för sitt huvudsakliga syfte, att förse människor med energi.
Detta gör dock, i sin tur, att många fysiska och neurologiska funktioner - särskilt hjärnan - inte kan utvecklas som de ska.
I slutändan kan detta leda till missfall, varnar nu forskarna i tidskriften Free Radical Biology and Medicine.

Läs också: Forskning: Probiotika minskar risken att föda för tidigt

 

E-vitaminbrist bakom 80 procent av alla missfall hos zebrafiskar
Forskarna upptäckte att hos zebrafiskar är en fullgod E-vitaminstatus livsavgörande för embryot - och svår E-vitaminbrist låg bakom 80 procent av alla missfall.

E-vitaminrik kost kan reparera delar av skadan
Men genom att återställa sina glukosnivåer genom att äta livsmedel rika på det viktiga vitaminet kan reparera en del av skadan, konstaterar forskarna.
– E-vitamin har många biologiska roller, av vilka endast en är att fungera som en antioxidant, säger professor Maret Traber, författare av studien, till tidningen.

► Läs också: Gravid? Ät grönsaker och få mindre matkinkiga barn

Startar en potentiellt dödlig kedjereaktion
Hon förklarar vad förlust av den viktiga omega-3-fettsyran kan innebära.
– Hos det växande embryot, spelar vitamin E en viktig roll för att skydda essentiella fettsyror såsom DHA.
– Förlust och oxidation av dessa fetter kan starta en kedjereaktion som inbegriper glukos, utarmar cellen på andra antioxidanter - som vitamin C - och som berövar cellen dess energi, och i slutändan får en dödlig utgång.

96 procent av amerikanska kvinnor har E-vitaminbrist
Trots att vitaminet finns även i flera livsmedel som sötpotatis, avokado och solrosfrön, har amerikanska forskare tidigare kunnat konstatera att 96 procent av alla kvinnor konsumerar otillräckliga mängder av vitaminet, skriver Daily Mail.

 

Läs också: Därför ska du äta E-vitamin

Rådet: Kvinnor som vill bli gravida bör äta tillskott
Med tanke på den statistiken råder nu experter kvinnor som önskar få barn att ta tillskott för att säkerställa att de har tillräckliga mängder E-vitamin.

Av Isabelle G Hedander 


Relaterad läsning
• Vanlig solkräm trolig orsak till manlig infertilitet enligt ny studie
Forskare efterlyser ökat fokus på livsstilsförändring inför IVF
• Fertil igen med bidrottninggelé
Krönikan: Om att vara nykär, gravid och utan en tanke i världen på missfall
Att undvika när man är gravid eller har späd- och småbarn
Goda råd för din graviditet
Gravida danskor avråds från smink, hudkrämer och hårfärg
Risk att fostret tar skada av kemikalierna i hårfärg
Gravid? Tolka fem vanliga cravings
Bebissugen? Glöm inte folsyran
Gravid? Ät grönsaker och få mindre matkinkiga barn

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Bra att känna till om E-vitamin
• 1922 upptäckte Evans och Bishop att E-vitamin var nödvändig i kosten. Det obserververades också att tokoferol var nödvändigt för normal reproduktion hos djur och E-vitamin blev känt som "anti-sterilitetsvitaminet". 1925 föreslog Evans namnet tocopherol av grekiskans tos, barnafödsel, phero, frambringa och ol, för alkoholdelen av molekylen.

• E-vitamin har en synergistisk effekt med selen och med C-vitamin.

• Vid högt intag av fleromättade fettsyror ökar behovet av E-vitamin. Den förstärker också effekter av fiskoljetillskott samt skyddar mot att fettsyror härsknar eller blir skadade.

• Nyckelorgan för E-vitamin: Lever, hjärta, reproduktionsorgan, hjärna, cirkulation, fettvävnad, muskler, hypofys och binjurar. E-vitamin i lillhjärnan verkar minska snabbt vid E-vitaminbrist.

• E-vitamin har i studier visat sig kunna ge mindre menssmärtor samt en minskning av rikliga mensblödningar.

• Matlagning: E-vitamin förstörs lätt av syre, värme och ljus. Man förlorar minst 80 procent av E-vitamininnehållet vid raffinering av mat, till exempel fullkornsbröd till vitt bröd. Begränsade mängder av E-vitamin försvinner vid kokning eller rostning av frö och nötter. Man förlorar mer E-vitamin vid stekning av ägg än vid kokning.

• E-vitamin kan göra många saker i kroppen, bland annat stärka underlivet, öka fruktbarhet och potens och förebygga missfall.

• E-vitamin motverkar bland annat för tidig förlossning, utdragna förlossningar med risk för åtföljande syrebrist och hjärnskada hos barnet. Det motverkar också underfunktion hos inresekretoriska körtlar och även hos sköldkörteln, samt till körtlarna relaterade problem, till exempel infertilitet.

• E-vitamin skyddar även mot toxicitet av selen (vilket kan ske vid överdosering). Många som vill bli gravida tar selentillskott. Läs mer här.

•E-vitamin kan även förbättra glykogenförråden i musklerna och därigenom hjälpa till att förbättra uthållighet och prestationsförmåga. Det kan även minska insulinbehovet hos många diabetiker, minska musklernas behov av syre, vara viktigt för glykogenlagring i levern och förebygga åderbråck.

• Terapeutisk användning vid till exempel: infertilitet, cystisk fibros, herpesbesvär , trötthet, irritatabilitet och koncentrationsvårigheter, godartad prostataförstoring, minskad sexuell lust, akne, psoriasis, torr hud och eksem.

Bland annat följande kategorier kan ha ökad risk för att utveckla E-vitaminbrist:
• gravida, rökare, hårt tränande idrottsmän/kvinnor, vid cystisk fibros, celiaki, tarmsjukdomar och biliär cirros, för vid stort intag av fleromättade fetter eller stort intag av oxiderade fetter, vid högt intag av järn och acetylsalicylsyra, för individer med minskad utsöndring av galla och bukspottkörtelenzymer och invånare i städer med miljöförgiftning.
Källa: Näringsguiden

Detta ska du äta för att undvika missfall

E-vitaminrik kost som:
Färgrika grönsaker (som till exempel röd paprika)
Gröna bladväxter (som till exempel grönkål och spenat)
Nötter och frön (till exempel valnötter, mandlar, sesamfrön och solrosfrön)
Katrinplommon
Ägg
Smör och vegetabiliska oljor (till exempel vetegroddsolja)
Vetegroddar och kli
Fullkornsprodukter
Papaya
Persika
Mango
Torkad aprikos
Avokado
Hallon
Makrill
Vinbär
- alternativt/och tillskott

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Elaine Jenderklint

Elaine fick tillbaka glans och liv i håret igen

Hälsa

För två år sedan kom cancern tillbaka och Elaine Jenderklints ena bröst opererades bort. I efterbehandlingen ingick hormontabletter – som gav starka biverkningar. Kroppen värkte och håret blev tunnare och livlöst, men ett tillskott med bland annat hirs har gett Elaine glansen och hårkvaliteten tillbaka.

Fredrik Ölander

Fiskolja lindrar inflammerad tarm

Mage

Inflammatoriska tarmsjukdomar som Chrons sjukdom och ulcerös kolit har en sak gemensamt – de kommer i skov. Studier har visat att ett tillskott av omega-3 är ett sätt att minska inflammation i tarmen och göra skoven färre och lindrigare. – Men var noga med att välja en fiskolja som är stabil och håller hög kvalitet, säger Fredrik Ölander, funktionsmedicinsk terapeut som dagligen träffar klienter med besvärliga magar.

Kaeng phet – röd currygryta med grönsaker

Recept

Denna thailändska gryta är fullproppad med av grönsaker. Detta och många andra goda vegetariska recept från hela världen hittar du i den gröna kokboken boken "Zeinas green kitchen" av matprofilen Zeina Mourtada – känd för sin uppskattade blogg "Zeinas kitchen" och sin medverkan i TV.

 

”Jag valde bort medicinen och blev frisk av träning och bra mat”

Hälsa

För tio år sedan när Benny Ottosson fick reda på att blodtrycket var förhöjt valde han bort medicinen och ändrade livsstil. På tre månader lyckades han sänka sitt blodtryck till normal nivå, men för två år sedan, när han fick en hudcancerdiagnos gjorde han en ny och djupare förändring – denna gång i sin inre värld. Om sin hälsoresa berättar Benny Ottosson i boken, "Frisk, lugn, utvilad, stark. Hela livet".

Kvinna som sitter i yogaställning

Naturens under lindrar ledbesvär

Forskning

Kådan boswellia och roten gurkmeja har i årtusenden använts inom den ayurvediska medicinen för att lindra ledbesvär. Ny forskning visar att effekten förstärks när de renodlas och används tillsammans så att ett plus ett inte bara blir två – utan tre.

Snart kan vi läsa av psykisk ohälsa i blodet

Mental hälsa

Det kommer ständigt nya siffror på att den psykiska ohälsan bland unga ökar men inte så mycket som visar på varför. Vid Uppsala universitet bedrivs sedan några år en studie som ska öka den kunskapen genom att bland annat studera gener för att göra det möjligt att ställa tidigare diagnoser.

Högt blodtryck – Så funkar det

Hjärt- kärlhälsa

Högt blodtryck är en av våra vanligaste hjärt-kärlsjukdomar, de flesta som drabbas är män. Högt blodtryck kan leda till flera allvarliga sjukdomar och bör därför tas på allvar. Mycket kan göras genom livsstilsförändringar och kostomläggning, hjälper inte det bör man överväga andra behandlingsmetoder.

 

Skönhetspanelen testar: body scrubs

Hud

Kall och torr luft på ingång betyder att det är dags att vårda huden lite extra. Genom att återfukta – och inte minst skrubba får du både lyster och en len hud. Kureras skönhetspanel har testat några naturliga kroppsskrubbar och hittat en favorit.

Glutenintoleranta får oftare selenbrist

Kost

Närmare tre procent av svenskarna har diagnosen celiaki - en autoimmun sjukdom som kräver livslång kostbehandling, och även om man äter rätt kan tarmen ha svårare att ta upp näring. Därför kan glutenintoleranta oftare lida av vitamin- och mineralbrist. Studier visar en tydlig koppling mellan glutenintolerans och bland annat brist på selen.

Peder Gustafsson

“Rödbetan boostar min träning”

Hälsa

Peder Gustafsson har idrottat i hela sitt liv. Numera är skidträningen det han satsar mest på och i årets Vasalopp kom han på 331 plats. Det tackar han åtminstone delvis ett tillskott med rödbetsextrakt för. Med hjälp av det kan han träna hårdare och orka mer.

 

Ann blev kvitt sina ständiga urinvägsinfektioner

Hälsa

Anns urinvägsinfektioner började för tio år sedan och hon har flera gånger om året behandlats med penicillin. – Jag har haft en enda urininfektion i mitt liv tidigare, men efter klimakteriet har det varit tre, fyra gånger om året. Sedan jag hittade tranbärsextraktet har infektionerna försvunnit helt, säger hon.

Växtbaserad kost kan lindra reumatoid artrit

Forskning

En växtbaserad kost kan bidra till att lindra smärtsamma symtom vid reumatid artrit.   Tidigare har man sett förbättringar hos patienter med fibromyalgi, mycket talar nu för att flera autoimmuna sjukdomar kan förebyggas med en kost basesrad på frukt och grönt.

apelsiner och citroner

Därför behöver immunförsvaret C-vitamin

Hälsa

Just nu lider miljontals människor i världen av C-vitaminbrist, en brist som till slut kan leda till olika sjukdomar och i sällsynta fall till döden. Immunologen Sanna Ehdin, forskare, föreläsare och författare, säger att C-vitamin stärker immunförsvaret och ger ökat motstånd mot infektioner, influensa och förkylning

 

“Nu är magen lugnare och jag är mitt pigga jag igen”

Hälsa

I många år tänkte Annette att magvärken var något hon fick stå ut med och lära sig att acceptera. När hon efter akuta magsmärtor på en semesterresa provade kisel blev magen lugnare och värken kommer nu allt mer sällan. – Jag är positivt överraskad att jag får så bra effekt. Jag behöver inte känna att jag måste gilla läget, säger hon.

Magsyran är viktig för mer än matsmältningen

Mage

För många är magsyra något som till varje pris ska kontrolleras, det kopplas till magkatarr och sura uppstötningar som vi tar läkemedel för att dämpa. Men flera problem beror på att vi har för lite snarare än för mycket och magsyran spelar en viktig roll inte bara för matsmältningen utan också för att hålla oss friska i övrigt.

Marie Sjödin

Så fann Marie ork att leva fullt ut!

Hälsa

Kanske var det vårtrötthet, kanske arbetstempot, men Marie Sjödin var trött. När hon stod i gymmet kändes det tungt och hemma tog orken slut innan dagen var över. När hon hittade tabletter med aminosyror så ökade marginalerna och hon orkade mer – på flera plan

 

Återfukta hår och hud – inifrån och ut

Skönhet

Sommarsolen kan torka ut både håret och huden och så här frampå höstkanten behöver vi ge oss själva det bästa för att återfukta och reparera både inifrån och ut! Här ger Kureras skönhetsexpert Johanna Bjurström tips på några sköna produkter att ladda upp med inför kallare tider.

Tappade fisknät fångar upp stora mängder fisk 

Eko/miljö

Fisknät som tappas ute till havs kallas spökgarn. De sjunker ner till botten och blir en till en dödsfälla för fiskar i många år efteråt. Ett djurplågeri som aldrig tillåtits på land. I FN pågår nu förhandlingar om att ta fram ett globalt havsavtal men även lokalt efterlyser man åtgärder.

Lukas Färenstedt- Widerberg

Så fick Lukas, 16, hjälp med sin adhd

Intervju

Sedan Lukas Färenstedt-Widerberg fick sin adhd-diagnos har han provat olika mediciner för att få bukt med känsloutbrott och koncentrationen, men ingenting har fungerat. Det var inte förrän han provade ett näringstillskott som han kände sig lugnare, mer fokuserad och kunde sova bättre

Mellanösternpanna med broccoli

Recept

En rätt som går hem hos många barn är ugnsrostad broccoli. I det här receptet från kokboken "Little Green Kitchen" får broccolin sällskap av kikärter, kanel, granatäppel­kärnor, tahiniyoghurt och en fräsch melonsallad.