Annons
Annons

Forskare undersöker om tuff diet kan vända långvarig diabetes

En studie vid universitet i Newcastle visade att typ 2-diabetiker fick normala blodsockervärden efter åtta veckor på en diet av kalorifattiga soppor. Nu vill forskare i London testa om de går att bli fri från långvarig diabetes under en kalorisnål kur på tre månader.

Redaktionen

4 augusti, 2015
Forskare undersöker om tuff diet kan vända långvarig diabetes
Dela inlägget

En studie vid universitet i Newcastle visade att typ 2-diabetiker fick normala blodsockervärden efter åtta veckor på en diet av kalorifattiga soppor.
Nu vill forskare i London testa om de går att bli fri från långvarig diabetes under en kalorisnål kur på tre månader.

För personer som nyligen har diagnostiserats med typ 2 diabetes går det att få normala blodsockervärden igen och slippa insulinbehandling.

Läs också: Ny studie: Komplexa kolhydrater bättre än fett vid diabetes

Åtta veckor med kalorifattig diet
Tidigare forskning har visat att man kan vända förloppet genom att ät en kalorifattig diet bestående av soppor, näringsdryck och icke stärkelserika grönsaker som spenat och broccoli. Vid universitetet i Newcastle sattes 11 patienter på en åtta veckors kalorifattig diet och blodsockervärdena var fortfarande normala för 7 av försökspersonerna 12 veckor efter att studien startats. Patienterna fick en genomsnittlig viktminskning på 15 kilo.

Läs också: Diabetes en global epidemi

90 personer får två olika dieter
Nu vill forskare i London testa om det går att vända diabetes helt eller åtminstone minska behovet av insulin. De 90 patienter som rekryterats har haft diabetes i mer än tio år och behandlats med insulin. Försökspersonerna kommer att bli satta på en 3 månader lång diet som mest består av flytande föda. Patienterna delas in i två grupper där hälften kommer att äta soppor och näringsdryck, och sedan gradvis få mer mat. De får enbart äta 800 kalorier per dag och det kan jämföras med en normal diet för en kvinna som ligger på 2 000 kalorier per dag och för en man som behöver 2 500 kalorier. Den andra gruppen kommer att få en lågkaloridiet på 1 700 kalorier per dag plus regelbunden motion.

Läs också: En läsk om dagen ökar risken för diabetes

Fett runt organen ska försvinna
Alla patienter kommer att följas under ett år och deras BMI ska kontrolleras varje månad. Det är tänkt lågkaloridieterna ska sätta fart på kroppens förbränning av fett som lagras i och runt levern och bukspottskörteln, som producerar insulin. Just detta fett stoppar organen från att arbeta på rätt sätt. Om kroppen får i sig färre kalorier, då börjar den plocka av fettdepåerna runt lever och bukspottkörtel för sin energiförsörjning och då kan organen börja fungera normalt igen. Fungerar det här så kommer detta att bli en framtida behandling av diabetes typ 2. En del blir av med sin sjukdom medan andra kanske kan minska en del på medicineringen.

Läs också: Därför blir du tjock av alkohol

Av Inger Palm

Annons
Annons