Annons
Annons

Lilla guiden till hormoner

Kroppens hormoner regleras av ett skört och mycket finstämt system, hormonsystemet, vilket styr många av våra livsviktiga funktioner. Hormoner är kemiska budbärare, som tillsammans med vårt nervsystem styr kroppen. Mycket mer än du någonsin kunnat ana. Men vilka är hormonerna egentligen? Och vad gör de? Här är lilla guiden till hormoner.

Redaktionen

20 oktober, 2015
Lilla guiden till hormoner
Dela inlägget

Kroppens hormoner regleras av ett skört och mycket finstämt system, hormonsystemet, vilket styr många av våra livsviktiga funktioner.
Hormoner är kemiska budbärare, som tillsammans med vårt nervsystem styr kroppen. Mycket mer än du någonsin kunnat ana.
Men vilka är hormonerna egentligen? Och vad gör de?

Här är lilla guiden till hormoner.

Östrogen
Östrogen är ett kvinnligt könshormon, som samverkar med serotonin. Mineralet bor stimulerar östrogenproduktion. Lågt östrogen visar sig genom PMS eller klimateriebesvär, medan högt östrogen kan ge bröstcancer. Onaturligt östrogen finns i plaster (xenoöstrogener) och naturligt finns i fytoöstrogener (linfrön, sojabönor).

Progesteron
Progesteronbrist är väldigt vanligt förekommande. Progesteronnivåer skall ligga mycket högre än östrogen och hos de flesta av oss är det tvärtom. Brist kan minska möjligheter att blir gravid, försämrar vår energiproduktion, bidrar till PMS och klimateriebesvär. Långvarig stress kan ge progesteronbrist.

Testosteron
Testosteron kallas i grunden för manligt könshormon men finns i små mängder även hos kvinnor. Det är inte bara viktigt för spermieproduktion och sexuell lust utan även för muskeluppbyggnad/tillväxt, för minnet och för att hjärnan skall fungera optimalt. Brist på testosteron leder ofta till trötthet och att hjärnan inte hänger med, samt till avtagen sexlust och oförmåga att bygga muskler.

Serotonin
Signalsubstans som skänker lugn och ro. Bildas av aminosyran tryptofan, som finns i exempelvis kyckling, kalkon och ägg. Serotonin gör oss lugna, glädjefyllda och är viktigt för att vi ska känna glädje och meningsfullhet. Brist kan bidra till depression och hormonet samverkar även med östrogen. Långvarig stress kan ge serotoninbrist.

Dopamin
Viktig signalsubstans för nervsystem, muskler och för glädje och optimism inför livet. Dopamin driver på vårt belöningssystem och normala nivåer gör oss lugna, lyckliga och motiverade. Brister kan ge motsatsen. Alla former av missbruk aktiverar dopamin.

Kortisol
Vårt stresshormon, som frisätts från binjurarna. Minskar vid långvarig stress vilket på sikt kan ge utbrändhet i binjurarna. Är viktigt för att motverka stress, inflammationer, för tarmens rörelser m.m. Vid låga nivåer av kortisol blir vi trötta, har svårt att komma upp ur sängen och känner mindre livslust. Höga kortisolnivåer frisätts vid hög stress och är nedbrytande för skelettet och binjurarna.

Adrenalin/noradrenalin
Ett överlevnadshormon som ökar vid stress, som en form av skydd. Gör oss alerta och på spets. Situationer med stark rädsla, då vi utsatts för en adrenalinkick minns vi ofta mycket tydligare än andra saker i livet. Stora doser av adrenalin skall endast frisättas under korta perioder. Vid långvarig frisättning blir vi stressade och får stressrelaterade symtom.

Oxytocin
Lugnande hormon som frisätts vid beröring, massage, under amning eller annan beröring då vi känner oss tillfreds och orädda. Hög frisättning av oxytocin bidrar till ett bättre immunförsvar, gör oss harmoniska och gladare.

Läsa mer?

 

Av Zarah Öberg

Annons
Fakta

Fakta

Hormonerna bildas av enstaka celler eller celler som samlats till körtlar. De hormonbildande körtlarna kallas även endokrina organ.

Kroppens viktigaste hormonbildande körtlar och celler är

  • hypofysen
  • sköldkörteln
  • bisköldkörtlarna
  • binjurarna
  • Langerhans öar i bukspottkörteln
  • äggstockar och testiklar
  • celler i mag-tarmkanalen
  • celler i njurarna.

Körtlarna utsöndrar hormonerna direkt till blodet.
Källa: 1177

Annons
Annons