Glaukom anses vara en lömsk sjukdom. Förloppet går så långsamt att många inte förstår att de är drabbade. Skulle de få diagnosen i tid skulle de sannolikt lyckas bromsa sjukdomen – som annars riskerar att göra dem blinda.
I och med Världsglaukomveckan 10-16 mars poängterar därför Glaukomförbundet vikten av att kontrollera sina ögon regelbundet – och Kureras näringsexpert Zarah Öberg tipsar om naturliga knep som kan förbättra läget för dem som fått sjukdomen konstaterad.
Med uppskattningsvis 200 000 drabbade i Sverige räknas glaukom, eller grön starr som det tidigare kallades, som en folksjukdom. Av dessa beräknas hälften fortfarande vara odiagnostiserade. Cirka 100 000 personer har alltså ögonsjukdomen utan att veta om det.
En lömsk och svårupptäckt sjukdom
Glaukom anses av experter som en lömsk sjukdom just eftersom man inledningsvis inte märker av några symtom. De blir märkbara först när förloppet kommit till ett skede då synen påverkats rejält. Kanske har det blivit svårt att följa bilden när man tittar på tv eller att se allt runt sig, på det sätt man brukar, när man är ute och promenerar.
Tidig upptäckt avgörande
När synen väl gått förlorad kan den inte återfås. Tidig upptäckt av glaukom är därför avgörande, poängterar Svenska glaukomförbundet som denna vecka särskilt vill lyfta att det är regelbundna ögonkontroller som gäller för den som vill upptäcka ögonsjukdomen i tid.
LÄS OCKSÅ: Antioxidanter ger bevisat skydd mot ögonsjukdom
En undersökning för att upptäcka glaukom är smärtfri och ofta rutin vid optikerbesök. Den går till så att trycket i ögat mäts med hjälp av en tryckmätare och synfältet och ögonbotten kontrolleras för att se om synnerven har skadats.
Vilka drabbas?
Ungefär fem procent av befolkningen över 70 år drabbas av glaukom. Ofta drabbas just äldre – men vem som helst anses kunna drabbas. Glaukom är dock vanligare i vissa familjer, så ärftlighet har sannolikt en viss inverkan. Exakt hur sjukdomen nedärvs är ännu inte känt men har man en förälder eller ett syskon med ögonsjukdomen bör man känna till att risken att drabbas anses något större.
I en ny undersökning genomförd bland svenska optiker fann man att hela 20 procent av dem som gjorde ögonundersökning hade ärftligt anlag för att utveckla glaukom (så kallad glaukomhereditet) – utan att känna till det.
Traditionell behandling
För personer med konstaterad glaukom anses det viktigt att följa ordinerad behandling och att regelbundet kontrollera sitt ögontryck. De bör också alltid vara vaksamma på eventuella synförändringar.
Den behandling som idag erbjuds vid glaukom går ut på att sänka trycket i ögat och på så sätt fördröja och förhindra att synnervsskador utvecklas.
Den vanligaste behandlingen är trycksänkande ögondroppar. Dessa delas in i två grupper utifrån verkningsmekanism:
Dels finns ögondroppar som minskar produktionen av kammarvattnet. Dels finns ögondroppar som ökar utflödet av kammarvätskan. För att få ytterligare trycksänkande effekt finns även alternativet att kombinera olika preparat.
Operation är ett annat behandlingsalternativ, som framför allt tas till när tillräcklig trycksänkande effekt av ögondropparna uteblir, när man har svårt att ta dropparna eller får biverkningar som förhindrar ett användande av ögondroppar.
Operationen utförs under lokalbedövning och syftet är att få kammarvattnet att lämna ögat lättare och därmed sänka trycket i ögat.
Även laserbehandling, som utförs vid ett mottagningsbesök, kan öka avflödet av kammarvatten och minska ögontrycket.
LÄS OCKSÅ: Lutein kan ge synskärpan tillbaka
Ytterligare behandlingstips inom integrativ medicin
Den traditionella behandlingen beskrivs ovan. Inom integrativ medicin finns dock även andra ögonskyddande knep. Vissa till och med specifikt skyddande vid glaukom. Flavonoider och andra antioxidanter till exempel. Exempel på antioxidanter är vitamin C- och E.
Antioxidanter bidrar till att skydda mot och minimera skador på ögat till följd av oxidativ stress, som är en starkt bidragande orsak till olika typer av ögonsjukdomar. Antioxidanter har till exempel visat sig effektiva för behandling av glaukom genom att de ökar blodflödet till ögats hornhinna. Något som även visat sig kunna bidra till synförbättring hos patienter med fastställd glaukomdiagnos.
LÄS OCKSÅ: Bäret som kan rädda din syn
Naturläkaren: ”C-vitamin kan sänka ögats tryck”
Kureras näringsexpert naturläkaren Zarah Öberg delar med sig av fler tips som kan lindra och förbättra.
– Personer med konstaterad glaukom kan komplettera sin behandling med C-vitamintillskott eftersom det kan sänka ögats tryck. Vilken dos man behöver kan man antingen få hjälp av en näringsterapeut att pröva ut eller så kan man testa sig fram till rätt dos själv. Genom att börja lite lägre och trappa upp tills du får effekt. Är dosen för hög brukar kroppen reagera med diarré.
Värt att veta om C-vitamin, utöver att det är ett av våra viktigaste näringsämnen, är att det är vattenlösligt, berättar Zarah Öberg.
– Man behöver alltså inte vara rädd att det ska lagras några eventuella överskott i kroppen utan kissas ut.
Hon tillägger:
– När man väljer C-vitamintillskott ska man tänka på att välja ett som innehåller bioflavonoider och som är av bra kvalitet. Undvik C-vitaminbrustabletter som innehåller ohälsosamma tillsatser.
Kurera har tidigare skrivit om att C-vitamin finns i näthinnan och låga koncentrationer av C-vitamin i blodet har visat sig öka risken för tillstånd som maculadegeneration och katarakt (grå starr). Enligt en studie från 2017 löpte de som åt en kost rik på C-vitamin signifikant lägre risk att utveckla olika typer av ögonsjukdomar. Vitaminet kan även hjälpa till att motverka torra ögon.
LÄS OCKSÅ: Ny forskning: Omega-3 hjälper mot torra ögon
Ginko biloba kan bromsa sjukdomsförloppet
Zarah Öberg har fler tips när det gäller näring.
– Glaukompatienter kan med fördel även komplettera sin behandling med mineraler som magnesium, zink, järn och krom eftersom glaukom även kan bero på näringsbrister. Tänk gärna på att äta en kost rik på betakaroten, ett förstadie till vitamin A, och livsmedel som är rika på vitamin C, säger hon.
Hon fortsätter:
– Glaukom är ofta förknippat med diabetes och högt blodtryck, vilket innebär att det är viktigt att korrigera dessa med hjälp av sockerfattig kost och åtgärder för minskat blodtryck och högt socker.
– Men man ska känna till att effekten av naturliga ämnen inte kommer omedelbart utan tar tid. Dessa näringsämnen behöver således användas över tid.
Hon nämner även blåbär som ett bra knep för ögonhälsa överlag samt ginkgo biloba som ett knep värt att prova för glaukomdrabbade.
– Både blåbär och ginkgo biloba har ett högt innehåll av flavonoider, som främjar god syn. Det har också gjorts studier som visat att just ginko biloba ökar cirkulationen till den optiska nerven och bidrar till att minska oxidativ stress, och därmed göra så att tillståndet inte förvärras hos patienter med glaukom.
Undvik skärmar
Hon ger sedan ett knep som känns väldigt rätt i tiden.
– Personer med glaukom ska också tänka på inte sitta så nära skärmar, som datorer eller tv-apparater. Det gynnar inte deras sjukdomsförlopp och ofta finns även närsynthet som koppling till glaukom, vilket påvisar synbesvär redan från start.
Av Isabelle G Hedander
Källor: Svenska glaukomförbundet, 1177, Kurera och iHerb.
Fakta glaukom/grön starr
Glaukom är en ögonsjukdom som drabbar ögats synnerv och får den att börja förtvina. Ett ökat tryck inne i ögat orsakar skador på näthinnan, vilket leder till ett långsamt krympande synfält. Det kan uppstå på olika ställen i synfältet.
Utan behandling är risken stor att man blir blind.
Vid glaukom är oftast trycket i ögat förhöjt men sjukdomen kan även uppträda vid normalt eller lågt ögontryck.
Glaukom finns i två former:
1. Kroniskt glaukom – den vanligaste formen som utvecklas långsamt och lätt missas
Den kallas också öppenvinkelglaukom och utvecklas långsamt. Det kammarvatten som produceras och som gör att ögat ”håller formen” filtreras inte ut i samma takt som det produceras, vilket gör att ögontrycket stiger. Kroniskt glaukom kan drabba ena eller båda ögonen. Är bara ena ögat drabbat kompenserar ofta det friska ögat synbortfallet i det sjuka. Många upplever därför ingen synförsämring och det kan ta flera år innan besvären blir märkbara.
2. Akut glaukom – mindre vanlig form som uppträder akut tillsammans med smärta
Kallas även trångvinkelglaukom, är mindre vanlig än kroniskt glaukom, och beror på att trycket i ögat har ökat på kort tid. Den kommer plötsligt och ger en stark smärta på grund av ett totalstopp i kammarvattenflödet, vilket gör ögontrycket mycket högt. Kräver omedelbar vård och snabb behandling. Några vanliga symtom är: kraftig värk i ögat/ögon, snabbt försämrad syn, rött/rinnigt öga, illamående, plötsligt börja se regnbågsfärgade ringar runt lampor, ont i huvudet/mage/bröst.
Källa: Glaukomforbundet.se, 1177.