Celluliter drabbar de flesta – oavsett vikt och kroppsform. Det finns många mirakelkurer som lovar att bekämpa dem på kort tid – och nya högteknologiska metoder dyker upp hela tiden. Men funkar de verkligen? Nja sällan.
Så hur blir vi då av med dessa förbenade gropar – och varför får vi dem egentligen från början?
Celluliter, eller apelsinhud som det också kallas, innebär att underhudsfett klumpat ihop sig under huden, främst på stuss och/eller lår. Det drabbar omkring 90 procent av alla kvinnor, särskilt kvinnor av västerländsk härkomst men också män med hormonrubbningar såsom hypogonadism och testosteronbrist kan drabbas.
► Läs också: Hur får jag bort mina celluliter – Experten svarar
Syns mer vid övervikt
Mängden celluliter är oberoende av kroppsvikt och kroppsfett, men de blir mer synliga vid övervikt. Många behandlingar inriktar sig därför på att minska underhudsfettet.
Det drabbar framför allt kvinnor och uppträder oftast först efter puberteten. Tillståndet är inte farligt utan bara kosmetiskt och de flesta kvinnor drabbas i någon utsträckning. Hur mycket beror på många saker, däribland ärftlighet.
Bra mat, motion och detox
Men vad hjälper egentligen? Många menar att framgångsreceptet ärav motion, bra kost och detox – för att hjälpa kroppen göra sig av med de stora ansamlingar slaggprodukter den har samlat på sig (framför allt genom osund mat).
Till exempel en ordentlig björkdetox för både in- och utsida. En riktig björkdetox mot celluliter utgörs av ett björklövsextrakt att dricka, björkskrubb för peeling och en björkolja med cirkulationsökande örter för massage. Weledas Birch Cellulite Oil innehåller björk, stickmyrten och rosmarin som ökar fastheten och gör huden slätare vilket är bevisat (läs mer nedan). Här följer fler tips.
10 sätt att bli av med celluliter naturligt:
1. Bra kost är a och o!
Dålig kosthållning tros vara en stor bov bakom celluliter – som många menar är en ansamling av slaggprodukter vi samlat på oss. God näringstillförsel med bra och ren mat hjälper kroppen att göra sig av med gifter.
- Skär kraftigt ner på mättat fett, vitt socker, vetemjöl, mjölkprodukter och salt.
- Ät vitt kött, linser och bönor istället för rött kött.
- Få i dig rikligt med nyttiga fettsyror och antioxidanter som hjälper till att reglera kroppens fettomsättning. Kokosfett, nötter, fet fisk, frön och nyttiga oljor är exempel på bra val.
- Ät över lag mer bär och grönsaker och minska på kaffe och alkohol. Börja gärna dagen med en grön smoothie med superfoodpulver i.
– Ät bra och ren mat. När du äter snabbmat och mat med mycket kemikalier och tillsatser och så vidare används vävnaderna som sopstation för det kroppen inte hinner eller klarar att bryta ner och eliminera via våra utrensningsvägar (via lever, galla och avföring, via njurar och urinering, svettning via huden, via utandning och koldioxideliminering och/eller via menstruation hos kvinnan), säger Kureras näringsexpert Zarah Öberg.
► Läs också: Därför blir du tjock av alkohol
2. Detoxa/avgifta kroppen!
När du detoxar tappar du oftast inte bara i vikt utan renar över kroppen från toxiner, vilka påstås vara en stor bov bakom uppkomsten av celluliter. Kör gärna ett detoxprogram – och kör gärna minst en vecka – men var medveten om att det tar längre tid än så att bli av med alla de slaggprodukter kroppen samlat på sig under ett helt liv.
Läs mer om detox här:
- Dags för detox – 9 supertips
- Därför ska du detoxa – Sanna Ehdin berättar
- Loreen: ”Detox måste man köra då och då”
- Häng på redaktions-Malins detoxvecka – så här gör hon
- Näringsexpertens bästa detox-tips
3. Tillför B-vitaminer, svavel och antioxidanter
Den näring som främst behövs är B-vitaminer, svavel och antioxidanter då det är dessa näringsämnen som stödjer leverns avgiftningsfaser. Komplettera även med ett mineralkomplex för avgiftning och för hudens och vävnadernas goda återhämtning.
4. Drick vatten!
Drick mycket vatten, gärna två liter om dagen. På detta sätt hjälper du kroppen att rena sig från gifter och läbbiga slaggprodukter.
Börja gärna dagen med ett glas citronvatten. Här kan du läsa om varför.
► Läs också: 10 skäl att dricka vatten
5. Rör på dig mer – och regelbundet!
Att motionera måttligt och regelbundet är effektivt mot celluliter, och hemligheten är kontinuitet snarare än stentuffa pass då och då. Det ultimata är om du kan få till en timmes motion/träning om dagen. Och underskatta inte vardagsmotion, ta varje tillfälle till att röra på dig. Och stå oftare upp och jobba.
Cykla, gå i trappor, ta många snabba promenader och gärna i ojämn terräng och passa på att ägna dig åt vattengympa när du badar.
► Läs också: Ställ dig upp – bli friskare, piggare OCH tappa tio kilo på ett år
6. Naturliga krämer och kosttillskott mot celluliter
- Cellufit Action
…är en nyhet med svartkummin, extrakt av aronia, peppar och kolin som stödjer kroppens omsättning av fettceller. Bidrar till att bekämpa celluliterna inifrån. Finns att köpa på hälsokosten. - Druvkärneolja
Här finns till exempel Intensive Cream Grape Seed Oil, en återfuktande kroppslotion med druvkärneolja och aktiva substanser från sandelträdsfrukt som gör huden märkbart fastare och jämnare. Masseras in med cirkelrörelser på utsatt område, gärna morgon och kväll. Finns att köpa på hälsokosten. - Björklöv
Till exempel Birch Cellulite Oil är en underbar kroppsolja med extrakt av ekologiska björklöv, rosmarin och stickmyrten som vid regelbunden användning ska minska celluliter och göra huden fastare. Masseras in på lätt fuktad hud två gånger dagligen under fyra veckor, därefter en gång dagligen. Finns i välsorterade matvarubutiker samt på hälsokosten.
7. Lägg ner all tobak!
Rökning och snusning försämrar blodcirkulationen. Har du celluliter är du i behov av det motsatta. Kom ihåg, tobak dödar – och bidrar bara effektfullt till att göra huden mer oelastiskt.
8. Sluta stressa – och börja andas!
Det sägs att stress och nervositet kan vara en grogrund för celluliter, så se till att ägna dig åt yoga eller avslappning emellanåt.
Stress gör sällan – nästan aldrig – någon nytta. Kom ihåg det, och sluta helt enkelt att stressa. Och om du ändå ”måste” stressa, se åtminstone till att andas rätt. Då minskar kortisolet, vilket är en av de största gifterna i kroppen.
► Läs också – Experten: ”Med rätt andning renar du kroppen från gifter”
9. Massera, borsta och skrubba!
Se till att få igång blodcirkulationen. Börja massera (kraftigt i cirklar tills huden blir röd), peela, skrubba och torrborsta hudens utsatta områden. Även att ligga på spikmatta regelbundet sägs öka blodtillförseln och hjälpa till att förebygga slaggansamlingar.
► Läs också: Bättre blodcirkulation med Ginkgo Biloba
10. Maskera groparna med färg
Får du bara få lite färg på benen blir den gropiga huden mindre markant. Smörj in benen med brun utan sol och använd en hudlotion med lite skimmer kommer intrycket bli att huden ser spänstigare ut.
► Läs också: Så lätt fuskar du fram brännan
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Celluliter kan uppkomma på hela kroppen där det finns underhudsfett, men särskilt på kroppsdelar där kvinnor på grund av sina kvinnliga könshormoner lägger på sig fett.
Ultraljudsundersökningar har visat att celluliter är bråckliknande förtätningar i fettvävnaderna som framträder under huden. Detta tillsammans med dålig blodcirkulation tros vara en stor bov. Sämre blodgenomströmning leder till vattenansamlingar i vävnader och bidrar till att toxiner och slaggprodukter bildar ansamlingar som tillsammans med trycket från uppsvällda fettceller bildar ojämnheter i huden.
En annan teori till uppkomsten av celluliter är att det är ett ödem i underhudsfettet.
En tredje teori är att celluliter uppstår på grund av försämrad cirkulation i vener och lymfatiska systemet.
Celluliterna kan ha olika svårighetsgrad. För somliga syns celluliterna endast om huden trycks samman eller musklerna spänns. För andra syns de även vid avslappnat tillstånd.
Källa: Wikipedia
Andra troliga orsaker till celluliters uppkomst
Brist på motion.
Alkohol och rökning.
Hormonella rubbningar.
P-piller och graviditet.
Fettcellernas åldrande.
Upp- och nedgång i vikt.
Dålig kost.
Övervikt.
Ärftlighet.
Källa: sund.se