Vi på Kurera har skrivit en del om mjölk. Ofta ur ett lite alternativt perspektiv och med en vinkel som sällan gynnar mejeribranschen, snarare tvärtom.
Nu vill vi däremot ta tillfället i akt och slå ett slag för svensk mjölk – och berätta varför det är viktigt att stötta just svenska mjölkbönder.
I juni i år fanns det 4 246 verksamma mjölkbönder i Sverige. I dag finns bara 4 197 mjölkbönder kvar. Redan i morgon kommer Sverige att vara ytterligare en mjölkbönde fattigare.
Det råder just nu en mjölkkris i vårt land och varje vecka får flera mjölkbönder i Sverige lägga ner sina verksamheter.
► Läs också: Ger mjölk starka ben?
Stötta mjölkbönderna – ett initiativ av LRF
Det är dags att ta ställning för en livskraftig landsbygd och börja stötta Sveriges mjölkbönder. Det menar organisationen LRF, som har startat kampanjen #mjölkupproret för att uppmärksamma oss på vikten av att stötta svensk mjölkproduktion. Läs mer på mjölkupproret.se.
Handlar om mer än bara mjölk
Men svensk mjölk handlar inte bara om mjölk – eller huruvida den är nyttig eller ej. Det handlar om svenskt, närproducerat, miljövänligt, värnande om historia och arbetstillfällen, om en levande landsbygd med en rik flora och fauna. Och om så mycket mer.
Så tycka vad man vill om mjölkprodukter men faktum kvarstår. Fortsätter utvecklingen kommer det att innebära många negativa konsekvenser.
► Läs också: Frukt och grönt minskar risk för frakturer
7 risker med att förlora Sveriges mjölkbönder
(– eller 7 anledningar till att köpa svensk mjölk)
1. Hotad flora och fauna
Våra öppna landskap skulle växa igen, vilket innebär att flora och fauna hotas och kulturhistoriska värden försvinner.
2. Ökad arbetslöshet
Det skulle försvinna ytterligare arbetstillfällen från landsbygden. Det är inte bara bönderna skulle bli arbetslösa utan även flertalet andra grupper som är beroende av mjölkproduktion, till exempel veterinärer, mjölkbilschaufförer, mejeriarbetare, seminörer med flera.
3. Brist på svensk mjölk
Konsument skulle inte längre kunna köpa svenska mjölkprodukter i affärerna utan behöva nöja sig med importerade produkter som vi inte har någon kontroll över.
4. Brist på svenskt kött
Det skulle även bli brist på svenskt kött i affärerna.
5. Mer antibiotika i våra livsmedel
Det skulle innebära att importen av livsmedel från djur som behandlas med betydligt mer antibiotika ökar.
6. Tappa kontrollen över hur djuren behandlas
Sverige skulle bli beroende av import från länder där vi inte kan påverka hur djuren har det.
7. En massa annat…
Det skulle få många effekter för landsbygden. Bland annat för spannmålsodlarna eftersom de behöver mjölkbönderna för att sälja spannmål som foder till korna.
► Läs också: 5 knep som stärker skelettet!
Hur vet man om en mjölkprodukt är svensk?
Ja, att veta vilka mjölkprodukter som är tillverkade på svensk mjölk är inte alltid helt lätt att veta. Därför har LRF satt ihop en köpguide där du kan se vilka mjölkprodukter som är svenskproducerade.
Tidigare var det väldigt svårt att veta om mjölkpaketet man höll i handen var svenskproducerad eller inte. Då fick man, genom egen research, veta att mjölk med röd kossa garanterade svensk mjölk medan annan mjölk kunde komma från exempelvis Danmark (där GMO-foder till korna kan användas). Och så vidare.
Ha ”svensk-guiden” i mobilen när du handlar
Idag är det – gällande just drickmjölk – lite enklare. Enligt LRF ska all drickmjölk i svenska affärer komma från svenska gårdar. Den infon gäller i alla fall för augusti 2015.
När det gäller andra produkter, som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg till exempel, skiljer det sig däremot från fall till fall.
Informationen med just röd ko på förpackningen ska dock fortsatt garantera att produkten är svenskproducerad och innehåller 100 procent svensk färsk mjölk. I övrigt kan man alltså inte vara säker.
Så för att veta säkert, se till att spara köpguiden i mobilen så har du den alltid med dig när du handlar. Du kan ladda ner köpguiden här.
GMO-mjölk
Kureras bloggare Mia Hagenmalm har skrivit mycket om mjölk, framför allt ur ett GMO-perspektiv.
Läs några av hennes inlägg här:
- Nu släpper LRF-Mjölk sin policy angående GMO-fritt!
- Hur ska jag hitta GMO-fritt i mejerihyllan?
- Alternativ till komjölk och vad är socker egentligen?
- GMO-debatt i TV! Hur vet du att mjölken är svensk?
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Svenska gårdar har 44 procent lägre utsläpp av växthusgas per kilo mjölk jämfört med världsgenomsnittet.
Här hamnar mjölken:
27 procent drickmjölk
27 procent mjölkpulver
25 procent ost
8 procent syrade produkter som fil, yoghurt och crème fraiche
4 procent grädde
9 procent övrigt
Svensk mjölk
All drickmjölk i svenska affärer är från svenska gårdar. Gäller augusti 2015.
Kolla vad som gäller för andra mjölkprodukter som smör, ost, fil, yoghurt och kvarg här.
Källa: Landbrukarnas riksförbund (LRF)