Annons

Din tarmflora avgör din hälsa – så kan du förbättra den!

För bara ett tiotal år sedan var det knappt ingen som brydde sig om tarmflorans betydelse för hälsan. Nu är det allt läkare och hälsoexperter talar om. Detta i takt med att mer och mer forskning talar om vikten av att värna de goda bakterierna för att slippa olika sjukdomstillstånd – fysiska som psykiska. Ärftlighetsfaktorn finns där och den kan vi inte ändra menar experterna, men vi kan förbättra våra odds till ett långt friskt liv genom att värna vår tarmmiljö. Här får du veta mer om hur man gör.

Redaktionen

27 augusti, 2016
Din tarmflora avgör din hälsa – så kan du förbättra den!
Dela inlägget

För bara ett tiotal år sedan var det knappt ingen som brydde sig om tarmflorans betydelse för hälsan. Nu är det allt läkare och hälsoexperter talar om.
Detta i takt med att mer och mer forskning talar om vikten av att värna de goda bakterierna för att slippa olika sjukdomstillstånd – fysiska som psykiska.
Ärftlighetsfaktorn finns där och den kan vi inte ändra menar experterna, men vi kan förbättra våra odds till ett långt friskt liv genom att värna vår tarmmiljö.
Här får du veta mer om hur man gör.

Tarmflorans betydelse diskuteras alltmer. Tarmens bakterier kommunicerar bland annat med hjärnan och nervsystemet, men producerar också vitaminer och enzymer. Därför kan man fråga sig om tarmfloran har betydelse för kroppens avgiftning. Kanske är det så. Det forskare vid Örebro universitet nu undersöker är kopplingen mellan tarmfloran och den psykiska hälsan.

Läs också: Probiotika minskar negativa tankar

Koppling mellan mage och hjärna
För tarmfloran kan inte bara få effekt på en hel mängd fysiska sjukdomstillstånd, utan tros även ha inverkan på tillstånd av mentalt (troligen även neuropsykiatriskt) slag.
– Under de sista fem åren har kunskapen om kopplingen mellan magen och hjärnan ökat mycket och ett mindre antal studier som visar på tarmflorans roll vid psykisk ohälsa har publicerats, har Catharina Lavebratt, docent i medicinsk genetik vid Karolinska Institutet berättat i en intervju med Kurera tidigare.
Och om magen mår bra så mår hjärnan bra, är testen. Så att många med magproblem som IBS-mage (irritable bowel syndrome) också mår psykiskt dåligt är inte så överraskande. Vid Örebro universitet testas nu en ny metod för att lindra symtomen.

Läs också: Ny forskning: Tarmbakteriernas inverkan på ADHD och autism

Annons

Spännande forskning
I Örebro pågår en dubbelblind studie där halva gruppen får transplantation av avföring från en frisk donator och andra hälften får tillbaka sin egen avföring. Detta för att studera om ändrad bakterieflora minskar symtom av psykisk sjukdom. Noga utvald avföring ska testas som lindring för irriterade tarmar. Metoden är aktuell vid en uppsjö av diagnoser.
I försök med IBS-patienter har forskarna funnit bra effekt av att tillföra tarmbakterier från en frisk donator. Läs mer i artikeln: Bajs från donator ska motverka IBS (extern länk).

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

”Tio gånger fler bakterier i tarmen än vad vi har celler i kroppen”
Andra undersökningar tyder på att problem med mag-tarmfloran också kan ge psykiska problem och IBS tycks ibland föregå psykisk ohälsa, enligt forskningen vid Örebro universitet. Det är inte konstigt då det hela tiden sker en kommunikation mellan tarm och hjärna.
– Vi har tio gånger fler bakterier i tarmen än vad vi har celler i kroppen, säger forskaren Robert Brummer vid Örebro universitet i en SvD-artikeln: ”Arvsmassan kan vi inte ändra– dock vår tarmflora”.

Läs också: Ny forskning bekräftar: Probiotika hjälper vid IBS

Så hur förbättrar man sin tarmflora?
Ett sätt att förändra sin tarmflora till det bättre är att se till att få i sig probiotiska, så kallat goda eller nyttiga, bakterier. Probiotiska bakterier är viktiga för mage, immunsystem och för att hålla hela kroppen i balans. Dessa kan du få i dig på flera sätt, bland annat genom att köpa ett bra probiotiskt tillskott i kapsel- eller tablettform på hälsokost eller apotek. Tillskott med mjölksyrabakterier finns i många olika namn och det kan vara bra att fråga sig fram.
Mjölksyrade grönsaker är ett annat bra sätt att få i sig de viktiga nyttobakterierna.
Läs mer i länkarna nedan.

Annons

Läs mer om forskningen vid Örebro universitet här.

Läs också: Probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan och Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Tarmfloran påverkar bland annat:
Immunförsvaret
Allergier
Vikten
Risken för diabetes typ 2
Vår psykiska hälsa

4 ”goodies” för din tarm:
1. Fibrer (prebiotika)
2. Mjölksyrebakterier (Probiotika)
3. Antioxidanter (av typen polyfenoler)
4. Syrade grönsaker och yoghurt (fermenterat)

3 no-no´s för din tarm:
1. Antibiotika
2. Raffinerat socker
3. Tillsatser
Källa: Fredrik Paulún

Annons