Annons
Annons

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Redaktionen

18 oktober, 2016
Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap
Dela inlägget

Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta.
Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns.
Det försöker Kurera råda bot på här.

I Kina betyder klimakteriet ”den andra våren”. Visst låter det härligt? Eller finns det någon som hellre vill vara på ”ålderns höst”? Nej, vi trodde inte det.
Internationella klimakteriedagen, eller World Menopause Day som den kallas internationellt, är en återkommande temadag med samma datum varje år: den 18 oktober. Det är idag det.
Här får du veta mer.

Läs också: Så påverkas du av klimakteriet

Nytt tema varje år
Dagen har varje år en informationskampanj där temat varierar sig från år till år. Det kan röra sig om ämnen om allt från hur man får till ett fungerande och bra sexliv som kvinna i övergångsåldern – med allt vad underlivsbesvär, vaginal atrofi (ett problem som drabbar ungefär varannan svensk kvinna) och torra, tunna och mindre elastiska slemhinnor heter – till att uppmärksamma de sjukdomar kvinnor riskerar att drabbas av efter klimakteriet. Som till exempel depression. Eller hjärt- och kärlproblem.

Många lider i det tysta – och känner inte till vilken hjälp som finns
Mångas okunskap är stor kring vad som händer i kroppen under den här perioden och även om vilken hjälp som finns.
Vissa saker känner många till, som till exempel att man inte längre kan få barn och att mensen upphör. För många kommer dock andra av besvären som en total chock. Sömnsvårigheter, plötslig viktökning, problem att ha sex (torra slemhinnor, bristande lust, smärta i underlivet), hjärtklappning, sömnsvårigheter och depression till exempel. Hur förstår man ens att problemen är en del av klimakteriet och inte bara en del av livet? Ja, inte är det lätt att veta när så få av klimakteriebesvären är något man ens talar om.
Många lider i det tysta och skäms under övergångsåldern. Och får heller inte ta del av den hjälp som finns – helt naturligt. Havtornsolja mot torra, sköra slemhinnor till exempel. Aminosyran l-arginin för förhöjd sexlust, magnetisk hjälp eller vitaminer mot sömnproblem och örter mot värmevallningar. Etcetera.
Läs mer om vilken hjälp som finns att få i länklistan längre ner.

Hjärthälsfrågor – temat för 2016
Temat för klimakteriedagen 2016 är just ”Heart Health Matters”, det vill säga hjärthälsofrågor och årets informationskampanj vill uppmana kvinnor att använda övergångsperioden till att förebygga av uppkomsten av hjärt- och kärlsjukdom samt till att särskilt iaktta kvinnospecifika riskfaktorer för hjärthälsa.
Informationskampanjen för 2016 vänder sig alltså till kvinnor, men även till personer som arbetar inom vård- och hälsosektorn och som ofta står i kontakt med kvinnor i övergångsåldern. För att påminna dem om deras möjlighet att bidra till att förebygga den potentiella utvecklingen av hjärt-kärlsjukdom hos kvinnor – speciellt genom att påtala specifika riskfaktorer samt att initiera kvinnospecifika, förebyggande åtgärder eller att hänvisa till hjärtspecialist.

Läs också: K- och D-vitamin i kombo minskar benskörhet och främjar hjärthälsan

Potentialen att förhindra kärlsjukdom finns redan från tidig ålder
Även om hjärt-kärlsjukdom är en sjukdom som associeras med åldrande, kan kärlsjukdom starta mycket tidigare i livet. Således finns ett behov av att vara medveten om att potentialen finns att förhindra och förebygga utvecklingen av sjukdomen redan från en tidig ålder, och fortsätta denna övervakning genom hela livet. Övergångsperioden – även tidigt klimakterium – är ett utmärkt tillfälle att bedöma sin kardiovaskulära risk och planera därefter, menar experter.
Läs mer på IMS, International Menopaus Society.

Gratis nedladdning av broschyren ”Kardiovaskulär riskbedömning hos kvinnor”
I år rekommenderas även skriften ”A White Paper – Cardiovascular risk assessment in women – an update” (på svenska: Kardiovaskulär riskbedömning hos kvinnor), en översyn/systematisk genomgång som sammanfattar litteraturen och utvärderar bevis för vanliga, påverkbara riskfaktorer för hjärt-kärlsjukdom som den ledande orsaken till sjuklighet och dödlighet för kvinnor som genomgått klimakteriet. Översynen är tillgänglig för nedladdning på Taylor & Francis hemsida och kommer att publiceras i tidskriften Climacteric i oktober 2016.
Översättningar av broschyren finns även att gratis ladda ner. Fler översättningar är på väg och kommer att läggas till så fort de blir tillgängliga.

Läs också: Bättre hjärthälsa lättare än många tror

Mer läsning?
Kurera har skrivit mycket om övergångsåldern.
Här är ett axplock:

Balansering av hormonerna – en hjälp i klimakteriet! Så gör du
Nästan varannan kvinna lider av ett dolt klimakteriesymtom: vaginal atrofi
Havtorn hjälpte Ing-Marie med hennes torra slemhinnor
Värt att veta om klimakteriet
Lindra dina övergångsbesvär med extrakt från pollen
Allt fler väljer växtöstrogen mot sina klimakteriebesvär
Bidrottningsgelé ger hormonbalans
Kan jättenattljusolja hjälpa mot klimakteriebesvär? Experten svarar
Naturlig hjälp mot svett och vallningar
Debatt: Svenska kvinnors rätt till hormoner som inte ökar bröstcancerrisken

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Visste du att…
tre av fyra kvinnor får någon form av övergångsbesvär?
Ärftligheten är en viktig faktor – hade din mamma mycket övergångsbesvär så är det troligen så att du också drabbas.

En app om klimakteriet
Appen ”Det går över” är en app om klimakteriet som vill belysa att du inte är ensam om att gå igenom en förändring. Den innehåller bland annat intervjuer med vanliga kvinnor, från olika kulturer är detta en kunskapsbas som både ger stöd, tröst och förståelse samt tips och utlåtanden från sakkunniga.
– Att prata om förändringen hjälper. Övergångsåldern kan vara väldigt jobbig, men att åldras innebär också fördelar. Vi vill skapa en motvikt till kommersiella budskap om ständig föryngring. Vi vill hjälpa kvinnor att tycka om sig själva i den ålder de befinner sig”, säger Malin Clausson, journalist, författare och en av initiativtagarna till appen.
– Många medverkande kvinnor har delat med sig av husmorsknep som lindrar vanliga symptom som till exempel vallningar. Även professionella inom kvinnohälsa besvarar de frågor som uppstår under intervjuerna i boken” berättar Katharina Johansson, webbredaktör och en av initiativtagarna.
Du kan ladda ner appen här.

Annons
Annons