man tröstar ledsen vän

Mind 2018: Ältande som snuttefilt

Fakta

Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat "15 sätt att bli fri från stress".
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin

I Karins onlinekurser "Bli fri från oro" och "Slipp onödigt ältande" finns flera metoder som hjälper dig att bli kvitt onödig oro. Fram till och med 31 oktober får du som läser Kurera får 50 kronor rabatt. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Klicka på länkarna ovan för att anmäla dig!

Hjärnan försöker alltid hitta mönster och logiska förklaringar även om det inte finns några. Det invaggar oss i en känsla av att vi förstår – det vill säga har kontroll – då känner vi oss trygga och slappnar av.

Det är anledningen till att konspirationsteorier uppstår eller att människor som har varit med om oförklarliga händelser använder så kallade ”magiska tankar” för att försöka finna en mening med som har skett, det menar stresscoachen Karin Isberg.

Förklaringar ger en känsla av kontroll
I serien Mind 2018 lär Karin oss mer om hjärnans kluriga funktioner och vad som ligger bakom många av våra beteenden.
– Om det inte finns någon logisk förklaring finns det ingen känsla av kontroll och då får du svårt att slappna av. 

 

– Av samma skäl kan vi hamna i ett ältande som inte känns obehagligt, utan är tröstande och skönt förtsätter Karin.
Det brukar kallas för ”tröstetankar” förklarar Karin och deras funktion är att ge kortsiktig lättnad. I längden är det dock ingen skillnad mellan tröstande ältande och annat ältande, eftersom det inte hjälper oss att komma framåt utan bara håller oss kvar i det som har varit.

LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind

Vanliga tröstetankar går ut på att hitta förklaringar till varför jobbiga saker har hänt:
”Hon gjorde så där mot mig för att hon var deprimerad.”
”Han ville egentligen bli ihop med mig, men han är för rädd för närhet”.

LÄS OCKSÅ: Mind 2018: ”Oro är ingen personlighet”

Karin Isberg

Håller oss kvar i det förflutna
Tankar som de ovan blir alltså ett sätt att trösta sig själv men det finns ingenting konstruktivt med tröstetankar menar Karin.
– Precis som med alla andra malande tankar håller de kvar dig i det som har varit i stället för att du drar lärdomar, blickar framåt och växer som människa.

Tänk på det nästa gång du spekulerar om varför någon burit sig illa åt eller när du läser en konspirationsteori i sociala medier, det är inte nödvädnligtvis sant utan är med största sannolikhet ett uttryck för vårt behov av trygghet och tröst.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat "15 sätt att bli fri från stress".
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin

I Karins onlinekurser "Bli fri från oro" och "Slipp onödigt ältande" finns flera metoder som hjälper dig att bli kvitt onödig oro. Fram till och med 31 oktober får du som läser Kurera får 50 kronor rabatt. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Klicka på länkarna ovan för att anmäla dig!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Kalla bad – en quick fix som funkar

Naturlig hälsa

Knastrande snö, mörka skogstjärnar och stormigt hav. Ett vinterbad kan ske på många sätt – men det finns något som alla kalla bad har gemensamt, de ger oss hälsosamma effekter både direkt och långtgående. Linda Ahlgren och Linda Vagnelind är inbitna kallbadare som nu skrivit en bok om sin stora passion.

Kureras skönhetspanel testar: Handkrämer

Hud

Torr inomhusluft och kyligare luft ute gör snabbt våra utsatta händer torra och fnasiga. Skönt då att hålla händerna mjuka med en välgörande kräm. Kurera satte ett gäng handkrämstuber i händerna på testpanelen och lät den prova sig fram bland fem naturliga alternativ. Läs om panelens utlåtande och favorit!

Vanligt med muskelsmärta vid skrivbordsarbete

Värk

Besvär på grund av arbete vid bildskärm i form av spända axlar och smärta i armar och nacke kryper nedåt i åldrarna i takt med att datoranvändande startar allt tidigare. Bland vuxna är kvinnor överrepresenterade och så många som var tredje kvinna i vuxen ålder uppger enligt en ny underökning att de har besvär.

Slipper förkylningar med bättre immunförsvar

Hälsa

Efter många år med kliande utslag fick Britt-Marie äntligen en medicin som hjälpte mot hennes psoriasis – sprutor som funkade som trolleri! Fast medaljen hade en baksida. Sprutorna försvagade hennes immunförsvar så att Britt-Marie drog på sig den ena förkylningen efter den andra. Lösningen heter probiotika och stöttar den viktiga bakteriefloran i magen. Med det kan Britt-Marie träna simning och tävla som hon vill, för nu håller hon sig frisk.

eva sanner

Eva Sanner om naturens läkande kraft

Intervju

Alla har väl hört att det är hälsosamt att vistas i naturen. Men även om vi ”vet” att det är bra och kan känna att vi mår bättre är det först på senare år som vi tack vare vetenskapen börjat förstå varför.

kind

Näring för huden – utsidan speglar insidan

Skönhet

Idag finns stor kunskap om hur vi kan ta hand om vår hud på bästa sätt. Utsidan speglar insidan, och faktorer så som livsstil, kost och genetiska förutsättningar påverkar hudens funktion och utseende. Här berättar Nina Jonasson hudterapeut och diplomerad näringsterapeut om hur du skapar bäst förutsättningar för frisk och ungdomlig hud.

saffranssoppa med tofu

Saffransoppa med tofu

Recept

En vegansk tappning av en klassisk fisksoppa passar perfekt när höstkylan kryper sig på för den som heller vill ha fisk är det bara att byta ut tofun mot valfri vit firre.

Immunförsvaret – ett underverk att vårda

Förkylning

Vi kommer dagligen i kontakt med tusentals virus och bakterier. Bara genom ett tryck på din mobilskärm så har du kommit i kontakt med cirka 6000 bakterier. Vi har dessutom miljoner bakterier och virus i vår egen mikroflora. Med tanke på det är det ett under att vi inte blir sjuka oftare. Underverket kallas immunförsvar.

Kureras skönhetspanel testar: Duschkrämer

Hud

Idag är det premiär för Kureras skönhetspanel, först ut är duschkrämer. Oavsett när och hur du duschar är sällskapet i duschen viktigt. Ja, duschkrämen, alltså. Eller gelen. Kurera har låtit skönhetstestpanelen prova sig fram bland fem naturliga alternativ och hittat en löddrande och smart favorit.