man i stralkastarljuset

Mind 2018: “Du är inte alltings centrum”

Fakta

Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat "15 sätt att bli fri från stress".
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin

I Karins onlinekurser "Bli fri från oro" och "Slipp onödigt ältande" finns flera metoder som hjälper dig att bli kvitt onödig oro. Fram till och med 31 oktober får du som läser Kurera får 50 kronor rabatt. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Klicka på länkarna ovan för att anmäla dig!

Har du tänkt på att du har en tendens att älta extra mycket om du känner att du gjort bort dig? Då är det lätt att tänka att man är nojig men faktum är att det är en särskild funktion i hjärnan som gör att det blir så. Det är med andra ord fullkomligt normalt förklarar stresscoachen Karin Isberg

Karin relaterar ofta till tiden då människan levde på savannen. Där våra förfäder överlevde tack vare att de levde tillsammans och samarbetade med varandra.
– Ingen kunde på egen hand skaffa mat, fortplanta sig eller skydda sig mot faror.
För dem var uteslutning ur gruppen detsamma som en dödsdom förklarar hon.
– Det är därför vi reagerar så väldigt starkt på allting som aktiverar rädslan för att inte vara omtyckt, inte räcka till och i förlängningen inte få tillhöra gruppen.

 

Karin förklarar att vi under ytan styrs av tankarna:
• Tänk om jag inte är tillräckligt bra.
• Tänk om de andra inte tycker om mig.
• Tänk om jag inte får vara med i gemenskapen längre.

Det är skälet till varför vi ältar särskilt mycket när det handlar om någon form av socialt sammanhang menar Karin. Hjärnan försöker lära sig vad vi ska göra annorlunda framöver för att inte riskera att blir uteslutna.

LÄS OCKSÅ: Stresscoachen: “Ältande kan vara beroendeframkallande”

Situationer vi har en tendens att älta särskilt mycket är:
• Den där gången när du skulle skämta men allt bara blev konstigt och pinsamt.
• Den där gången när du gjorde ett misstag på jobbet och din chef blev arg.
• Den där gången när andra trodde att du var rasist.

Samtliga  är exempel på sådant som du kan älta om och om igen förklarar Karin.

LÄS OCKSÅ: Stresscochen: Det går inte att “sluta” oroa sig

Väcker många frågor
Frågor vi ställer oss är hur det kunde gå så fel? Vad tänkte du på egentligen? Hur kunde du vara så dum? Varför gjorde du så där? Vad kommer andra att tycka om dig?
– Det här händer inte för att du är nojig, utan för att alla människors hjärnor fungerar på det viset.

 

LÄS OCKSÅ: Mind 2018: Din hjärnas genvägar

Hjärnan tror att vi står i centrum
Det kallas för spotlighteffekten förklarar Karin, den fugerar så att hjärnan drar slutsatser som innebär att vi tror att vi står i centrum för andras uppmärksamhet. Vi tror att det är allt ljus på oss – men så är det givetvis inte menar hon.
– Du går inte omkring och ägnar all uppmärksamhet åt hur andra ser ut, vad de har på sig och vad de säger, så varför skulle någon annan ägna sig åt dig?

Andra fokuserar inte så mycket på oss som vi tror att de gör summerar Karin. De har fullt upp med sig själva. Något som kan vara bra att påminns sig själv om nästa gång vi tror att vi trampat i klaveret.

Av Nina Törmark

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!


Fakta

Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat "15 sätt att bli fri från stress".
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin

I Karins onlinekurser "Bli fri från oro" och "Slipp onödigt ältande" finns flera metoder som hjälper dig att bli kvitt onödig oro. Fram till och med 31 oktober får du som läser Kurera får 50 kronor rabatt. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Klicka på länkarna ovan för att anmäla dig!

Skriv ut artikel


Nytt på Kurera

Här växer världens starkaste antioxidant

TV

I gröna vattenpölar på små kobbar och skär i Stockholms skärgård frodas en liten alg som har förmågan att bilda en av världens starkaste antioxidanter – astaxanthin. Kurera har träffat Åke Lignell, forskningschef på AstaReal, för att tala om den svenska upptäckten av algen, om vad antioxodanter gör i kroppen och betyder för oss – och om vad just astaxanthin, det ämne som färgar laxens kött rosa, har för effekt i våra kroppar. 

Läkaren Peter Martin arbetar med funktionsmedicin

Intervju

Det var hans egna hälsa – eller snarare ohälsa som förde in läkaren Peter Martin på rätt spår. Efter att ha gått in i väggen blev han tipsad om att bland annat lägga om kosten, något som gjorde susen där inget annat fungerat. Det väckte intresset hos Peter för funktionsmedicin – en metod han numera använder när han behandlar sina patienter.

 

Koriander kan bidra till att stoppa epileptiska anfall

Forskning

Koriander är en populär krydda som även har använts inom folkmedicinen i tusentals år, bland annat som kramplösande medel vid epilepsi. Nu kan forskning för första gången förklara förklara vad det är som gör att det fungerar. Koriander har även många andra hälsofrämjande effekter enligt forskarna.

Snart slut med PFAS i danska matförpackningar

Eko/miljö

De är osynliga men finns i allt från pizzakartonger till vandringskängor och soffdynor. I vårt grannland Danmark tar man i men hårdhandskarna och förbjuder från och med 1 juli 2020 högfluorerade ämnen i alla livsmedelsförpackningar rapporterar TT. Så från juli nästa år kan danskarna njuta av hämtmat utan att behöva riskera få i sig hormonstörande ämnen.

Paul Svensson: “Att slänga mat är det dummaste vi kan göra”

Eko/miljö

Den populära TV-kocken Paul Svensson drev nyligen Retaste en Popup-restaurang helt inriktad på att laga gourmetmat på råvaror som livsmedelsbutiker ämnat kassera för att visa att det finns ett annat, mer hållbart sätt att förhålla sig till mat. Nu kommer han ut med boken "Rädda maten" fullmatad med tips för minskat matsvinn och goda recept,

 

Hudexperten: Så stöttar du huden vid viktnedgång

Hud

Många är rädda för att få slapp hud när de går ned i vikt. Problemet med många dieter är att de inte tar hänsyn till hudens behov menar Kureras hudexpert Johanna Bjurström som tipsar om vad man kan göra för att stötta huden i processen och minska risken att få hängande hud.

Rotfruktsnästen med ägg

Recept

I dessa nästen gömmer sig ett ägg, precis som i ett riktigt fågelbo, detta recept på en modern version av rösti kommer från den vegetariska kokboken "Little green kitchen". Gör nästena genom att svarva råa rotsaker, vända dem i olja och lägga dem i små högar på en plåt. 

 

Ketogen kost som behandling för barn med epilepsi

Forskning

Cirka en tredjedel av alla barn med epilepsi svarar inte tillräckligt bra på läkemedelsbehandling. På Akademiska barnsjukhuset i Uppsala används sedan ett år kostbehandling med ketogen kost som ett behandlingsalternativ. Metoden är ingalunda ny utan har använts redan på 1920-talet då det saknades läkemedel mot sjukdomen.

 

Kureras hudexpert: Därför ska du använda ögonkräm

Hud

Kanske tillhör du dem som sneglat på de små tuberna med ögonkräm och undrat vad de ska vara bra för? Många smörjer inte alls eller så använder man sin vanliga ansiktskräm även runt ögonen. Men det finns en poäng med att använda just ögonkräm, förklarar Kureras hudvårdsexpert Johanna Bjurström som tipsar om hur du applicerar på bästa sätt.

Handeln satsar på att lyfta ekologiskt i september

Eko/miljö

I september kommer ekologiska varor ta mer plats i butikerna än annars. Som kund kommer du märka av det i form av mer information, temaveckor och specialerbjudanden. På sina håll kan man även springa på bönder i butiken. EKO-september som är tänkt att bli en årligt återkommande tradition syftar till att öka medvetandet kring ekologisk mat.

 

Två timmar i naturen per vecka gör under för hälsan

Forskning

Det kommer allt mer forskning som styrker att det är bra för oss att vistas i naturen men hittills har vi inte vetat hur länge som krävs för att vi ska tillgodogöra oss de välgörande effekterna av att tillbringa tid i skog och mark – men nu har forskare kommit fram till att det behövs minst två timmar.