Annons

Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Nilla Gunnarsson är kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen, där hon skriver om hälsosam och medveten matlagning – hennes stora passion och intresse. Men – det har inte alltid varit så. 2007 blev hon mer hälsomedveten och skalade bort osunda vanor, alkohol och började med yoga. Tre år senare gjorde hon förändringarna som hjälpte henne bli fri från muskelsmärtor, trötthet, PMS och magbesvär. "Efter att jag övergått till en kost fri från mejeri, gluten, vete och socker förbättrades mina symtom inom ett par veckor. Efter någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte hade upplevt sedan innan puberteten", säger hon till Kurera.

Redaktionen

28 juli, 2017
Nilla Gunnarsson: ”Min förändrade kosthållning läkte mig”

Nilla Gunnarsson är kvinnan bakom den framgångsrika bloggen Nillas kitchen, där hon skriver om hälsosam och medveten matlagning – hennes stora passion och intresse.
Men – det har inte alltid varit så. 2007 blev hon mer hälsomedveten och skalade bort osunda vanor, alkohol och började med yoga. Tre år senare gjorde hon förändringarna som hjälpte henne bli fri från
muskelsmärtor, trötthet, PMS och magbesvär.
– Efter att jag övergått till en kost fri från mejeri, gluten, vete och socker förbättrades mina symtom inom ett par veckor. Efter någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte hade upplevt sedan innan puberteten, säger hon till Kurera.

Nilla Gunnarsson är kostrådgivare, matkonsult, hälsocoach och aktuell med sina två böcker: ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” och ”Laga glutenfritt: pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker”. Dessutom är hon toppbloggare och kvinnan bakom populära Nillaskitchen.com.

Uppvuxen med en generellt sund inställning till mat snarare än förmaningar
Att maten är viktig för välmåendet har Nilla Gunnarsson vuxit upp med. Men hon berättar att det var mer en generell inställning än sträng förmaning.
– Mer att man ska äta ordentliga hemlagade måltider tillsammans. En rejäl frukost varje dag, sallad till maten, bara socker på helgen och så vidare. De riktlinjerna höll jag mig enkelt till på egen hand även när jag i 20-årsåldern i övrigt levde väldigt ohälsosamt.

Skalade bort osunda vanor för tio år sedan
Hennes egna hälsoresa började år 2007 då hon på riktigt började ta hand om hälsan, berättar hon. Det var en upptäckt hon gjorde lite pö om pö under några år och som – så ofta – grundade sig i en viss hälsoproblematik.
– Jag skalade bort osunda vanor, drack ingen alkohol, åt normalt och började att yoga fyra gånger i veckan, berättar hon.

LÄS OCKSÅ: Bertil Wosk: ”Du är vad du äter men framför allt vad du smälter och tar upp

Annons

La om till en ren och läkande kost – blev av med smärtor, dimmig blick och PMS
Men trots att hon hade började leva väldigt mycket mer sunt än innan led hon fortfarande av problem med muskelsmärtor, dimmig blick, trötthet, PMS och en allt för snabb mage, berättar hon.
– År 2010 la jag om kosten till en ren och läkande kost utan gluten, vete, mjölk och socker. Efter att jag övergått till en kost fri från mejeri, gluten, vete och socker, och i övrigt åt hälsosamt, förbättrades mina symtom i en handvändning inom ett par veckor. Jag kände stor skillnad redan inom några dagar. Efter bara någon månad var jag helt smärtfri, vilket jag inte då hade upplevt sedan innan puberteten.

Äter inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande och basbildande
För Nilla handlar det framför allt om att äta gott och naturligt, berättar hon.
– Så som vi människor är menade att äta från början. I enlighet med, och med respekt för, naturen. Det betyder råvaror från en så naturlig originalmiljö som möjligt, utan framavling och genetisk påverkan från människor. Det betyder också att maten får ta mycket fokus i vardagen och nästan alltid tillagas från grunden i hemmet.
– Kosten jag äter till vardags och har satt samman för boken ”Sju steg” är egentligen densamma: inflammationsdämpande, blodsockerbalanserande och jag tänker även på att den ska vara basbildande. Att få med alla aspekter är lättare än vad man tror och går ut på vissa enkla principer, till exempel att basera maten på grönsaker.

LÄS OCKSÅ: Ät dig frisk – med antiinflammatorisk mat

Tankar kring så kallade superfoods
I första hand ”näringsmaxar” Nilla den mat hon äter genom att äta mängder med grönsaker.
– Jag äter till exempel mörkgröna grönsaker varje dag och bär flera gånger i veckan, som blåbär och hallon. I läkande perioder rekommenderar jag olika gröna pulver för dem som vill ta till något extra. Jag själv använder olika gröna pulver, som till exempel spirulina och vetegräs, i mina gröna smoothies. Jag använder också en hel del raw food-pulver från till exempel frystorkade hallon, blåbär, lucuma, mesquite och rödbetor som naturlig sötning och smaksättning i raw food-desserter och smoothies. De bidrar ju dessutom med vitaminer, mineraler, antioxidanter och fytokemikalier.

LÄS OCKSÅ: Vill äta superfoods men orkar inte? Guide till supermat i kapselform

Annons

Hon tillägger:
– Men annars ger bra råvaror mer än de flesta tror. Lax och annan fet fisk, havre, teff, bönor, färgglada grönsaker, frukter och bär, nötter och frön är fantastiska superfoods.

Tankar kring kosttillskott
Även om Nilla i första hand är mån om att äta näringsmaxat men hon är inte främmande för att då och då komplettera med kosttillskott:
– Kosten kan och bör i slutänden tillföra det mesta en människa behöver men jag äter kosttillskott av olika slag i läkande perioder, säger hon och fortsätter:
– Jag rekommenderar även ofta personer med till exempel utmattning att ta B-vitaminkomplex, omega-3 och magnesium. Det kan verkligen hjälpa en person att komma på rätt köl. Men det är ett långsiktigt tänk med en livsstilsförändring som hjälper människor att läka i det långa loppet. Om man behöver extra magnesium är det ofta ett tecken på att man även bör minska stress och utmattning istället för att tillskotten blir en form av symtomlindring.

LÄS OCKSÅ: Jag är emot och för kosttillskott

Nilla Gunnarsson
Nilla Gunnarsson på sin favoritplats – köket.

Baserar kosten på grönsaker och eko
För att lyckas att hålla detta rena kosthållningstänk är Nillas lösning just denna: att basera sin kost på grönsaker i stor variation och att äta så mycket ekologiskt som möjligt, både gällande kött, fisk, ägg, vegetabiliskt protein, kolhydrater och grönsaker, berättar hon.
Hon undviker fortfarande vetemjöl och de flesta andra sädesslag, komjölksprodukter och vitt socker – en kosthållning som numera ofta kallas ”ren mat” eller ”clean eating”.
– Istället för komjölksprodukter äter jag till exempel ghee som är ett sorts skirat smör, kokosmjölk och kokosgrädde, cashewgrädde, cashewyoghurt, mandelmjölk, hasselnötsmjölk, sesammjölk och kallpressade oljor. Ibland äter jag även ibland getost och fårost, men måttligt.

LÄS OCKSÅ: 9 alternativ till komjölksprodukter

Dessutom äter hon många glutenfria sädesslag, berättar hon.
– Jag äter grässorter och fröer, såsom havre, durra, teff, bovete, hirs, amarant och opolerat ris, som innehåller mängder med mineraler och andra viktiga näringsämnen. Jag är noga med att inkludera långsamma och näringsrika kolhydrater i min vardagskost.

Om vi tänker att alla människor går att kategorisera efter en viss diet, utifrån det de mestadels väljer att äta – vilken diet följer du då? Bortsett från ”clean eating”?
– Så som jag äter kan nog liknas vid medelhavskost eller blå zoner-mat men helt utan gluten och mejeri från kor. Rena ursprungliga råvaror, vegetariskt flera dagar i veckan och ett tänk för bra näringsinnehåll och blodsockerbalans. Jag inkluderar ris, baljväxter, quinoa, getost, fårost och så vidare. Man kanske kan kalla det för en glutenfri och mjölkfri GI-kost?

LÄS OCKSÅ: 7 tecken på att du inte tål gluten

Hur kan en vanlig matdag se ut?
– Just nu äter jag mycket vegetariskt, cirka tre till sex dagar i veckan. Och ibland avslutas en raw vegan dag med en köttgryta, säger Nilla och skrattar.

Frukost?
– Jag varierar frukosten mycket. Rawfoodgröt, hembakat glutenfritt bröd med fårost – eller någon glutenfri gröt plus kaffe.

Mellanmål?
– Nästan varje dag äter jag ett mellanmål, till exempel en frukt, lite nötter eller en smoothie.

Lunch?
– En matig sallad med till exempel spenat, ägg, bönor, avokado, oliver och god dressing

Middag?
– Till exempel en indisk linsgryta med spenat och kokosmjölk är min favorit just nu. Även pastasallad är en ny favorit faktiskt. Nu finns det ju hundra procent rårispasta, bovetepasta eller kikärtspasta så jag tycker det är god och närande mat som man lätt kombinerar med mängder av grönsaker.

Kvällsmål?
– Gärna lite bananglass med nötsmör eller fruktsallad. Bananglass med kakao och nötsmör är för övrigt min absoluta favoritefterrätt.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?
– Grönsaker. Mina favoriter är spenat, lök, vitlök, tomat, gurka, broccoli, vitkål, grönkål, zucchini, morot, ägg, nötsmör, oliver, soltorkade tomater och sötpotatis.

Om du bara fick äta en maträtt i en hel vecka, vilken rätt skulle du då välja?
– Kycklingsallad. Som jag gör den själv med ruccola, basilika, tomat, gurka, rödlök, valnötter, soltorkad tomat, citron och olivolja.

Har du några hemliga laster?
– Ja, choklad, get- och fårost och kaffe. Och så tittar jag lite för mycket på Youtube, erkänner Nilla och skrattar.

Vad är roligast inom kost och hälsa?
– Själva matlagningen. Att få vara kreativ och experimentera vid spisen och skapa nya recept att sedan dela med sig av till andra människor som faktiskt lagar dem och känner att de mår bättre. Jag känner verkligen att det jag gör är meningsfullt för andra. Den kombinationen är väldigt stimulerande för mig.

Vad är roligast? Matlagning eller bak?
– Hm… Det är nästan omöjligt att svara på. Men om jag måste ge ett svar så kanske matlagning ändå.

Nilla om skönhet och hudvård
Kurera är förstås nyfikna på att få veta hur Nilla lever i övrigt? Tänker hon på sådant som plastbantning, giftminimering, naturlig hudvård till exempel? Ja visst gör hon det, visar det sig.
– Jag har faktiskt aldrig använt hudvårdsprodukter som krämer och liknande. Helt intuitivt har jag sedan tonåren, i hemlighet, smörjt in mig med olivolja. Jag får någon slags klaustrofobisk känsla av onaturliga, syntetiska krämer. Jag känner verkligen av att huden inte kan andas. Jag smörjer mig nu med främst kokosolja och köper bara ekologiskt smink.

LÄS OCKSÅ: Ekologiska skönhetsexperten tipsar: Knepen som håller dig snygg längre

Kunnig om viner
Som den hälsogourmand Nilla ändå är är vi förstås lite nyfikna även på hur ofta hon dricker alkohol och vad hon då helst dricker?
– Ungefär var tredje vecka. Jag har jobbat inom restaurang och kan en del om viner och olika spritsorter. Jag njuter av alkoholen jag dricker när jag väl dricker.

Tränar yoga i hemmet
Så hur rör hon helst på sig? Finns någon speciell favoritträningsform?
– Ja, promenader med hunden kombinerat med lugn yoga hemma. Jag har tidigare under många år tränat bikramyoga ganska intensivt. Yogan har funnits med mig i tio år nu men i perioder har jag inte tränat yoga alls utan bara cyklat och promenerat. Nu ska jag precis påbörja en yogalärarutbildning, vilket jag tror kommer att inleda en ny fas i livet för mig. Yogan bidrar med kroppsmedvetenhet och medveten andning, som är ovärderliga verktyg för hälsan.

Vilka förebilder har du inom kost och hälsa?
– Jag följer inga hälsobloggar regelbundet faktiskt utan hämtar inspiration från andra kockar som gör något bra, till exempel Jamie Oliver, Tommy Myllimäki, Sebastien Boudet och Paul Svensson. De lever och äter inte som jag men deras högsta intention är att förändra hur människor äter till det bättre på ett inspirerande sätt. Det har vi gemensamt.

Intresserad av andra intervjuer i artikelserien?
Du kan läsa samtliga intervjuer i artikelserien ”Hälsoprofilerna berättar” här.

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Namn: Nilla Gunnarsson
Ålder: 40 år
Bor: Hägersten
Familj: Hunden Bollo
Sysselsättning: Egenföretagare – främst som kostrådgivare, matkonsult
Aktuell med: Böckerna ”Sju steg till ett friskare jag utan gluten, mjölk och socker” 2016 (Max Ström) och ”Laga glutenfritt : pasta, pizza, pajer, piroger och andra klassiker” 2016 (Semic)
Bakgrund: Utbildad kock och pedagog
Blogg: Nillaskitchen.com – recept och kostrådgivning

Annons