Annons

Rödbetsjuice håller blodtrycket i schack visar forskning

Allt mer forskning stöder nitratrika livsmedels positiva effekt på hjärthälsan. 250 milliliter rödbetsjuice om dagen räcker för att få en blodtryckssänkande effekt, visar en ny studie. Och nya rön menar att blodtryck bör mätas i båda armarna – och att den som vill ha ett bra blodtryck inte bör äta för mycket potatis.

Redaktionen

7 juni, 2016
Rödbetsjuice håller blodtrycket i schack visar forskning
Dela inlägget

Allt mer forskning stöder nitratrika livsmedels positiva effekt på hjärthälsan. 250 milliliter rödbetsjuice om dagen räcker för att få en blodtryckssänkande effekt, visar en ny studie.
Och nya rön menar att blodtryck bör mätas i båda armarna – och att den som vill ha ett bra blodtryck inte bör äta för mycket potatis.

Livsmedel som innehåller mycket nitrater, som till exempel rödbetor, är bra för hjärthälsan. Det har nu forskning många gånger kunnat påvisa.

Läs också: Eva Stenqvist: ”Utan rödbetsjuicen stiger mitt blodtryck”

Ökar syretillförsel och cirkulation
Anledningen är att nitrater i kroppen omvandlas till kväveoxid, vilket i sin tur på ett naturligt sätt vidgar blodkärlen och sänker blodtrycket. Därmed ökar även syretillförsel och blodcirkulation, vilket är gynnsamt när det gäller uthållighet, såväl vid maratonlopp som i sänghalmen.
Även aminosyran arginin ökar mängden kväveoxid i kroppen. Läs mer här.

Läs också: Rödbetsjuice för uthålligheten? Yep! Så här funkar det

Annons

250 milliliter juice dagligen
Rödbetor är lätt att juica själv och får man ihop 250 milliliter per dag räcker det för att få en blodtryckssänkande effekt, enligt en brittisk studie.
I en studie vid Queen Mary University of London, där man studerade just den mängden juice, sänktes nämligen det systoliska blodtrycket med åtta punkter och det diastoliska trycket med fyra punkter på bara fyra veckor.
För den som inte vill juica finns också bra, rödbetsjuicer att köpa på hälsobutiker. Till exempel färskpressad ekologisk från Biotta eller rödbetskoncentrat från Vidasal.

Positiva effekter på kolesterol och hjärthälsa i allmänhet
Enligt nya studier har den nitratrika rödbetsjuicen en stor funktion att fylla när det gäller hjärt-kärlhälsa. Två studier, publicerade i American Journal of Clinical Nutrition respektive Nutrition Research, visar på positiv effekt för personer med höga kolesterolnivåer respektive positiva effekter på hjärthälsan för äldre överviktiga. Både studierna visade att kärlen blir smidigare och att blodtrycket normaliseras, vilket innebär mindre risk för till exempel stroke och andra hjärt- och kärlssjukdomar.

Läs också: Forskning: Rödbetsjuice hjälper hjärtsviktspatienter

Potatis – en ny blodtrycksfiende?
Enligt ny forskning från Harvard University kan det också finnas en ny fiende till vårt blodtryck: Potatis.
Det forskare vid Harvard University som i en studie fann att människor som åt potatis fyra gånger i veckan hade elva procent ökad risk för högt blodtryck, jämfört med dem som åt potatis mindre än en gång i månaden. Anledningen tros vara att de höga stärkelsenivåerna i potatis leder till en ökning av blodsockret, vilket kan bidra till högt blodtryck på lång sikt.

Läs också: 19 kolhydratsnåla alternativ till pasta, potatis och ris

Annons

Få inser att de är i riskzonen
Så många som en tredjedel av människor i Storbritannien har farligt högt blodtryck, men få inser att de är i riskzonen, skriver Daily Mail, som också rapporterar om de många nya teorier som nu växer fram om blodtryck. Bland annat om hur det ska mätas.

Nya rön: Blodtrycket bör mätas i båda armarna
Blodtryck mäts i två siffror: det systoliska blodtrycket, som visar trycket i blodkärlen när hjärtat kontraherar och det diaboliska trycket, som mäter hur lågt trycket faller när hjärtat slappnar mellan slag.

Kan avslöja blockeringar i cirkulationssystemet
Traditionellt har blodtryck mätts genom att kontrollera trycket i en arm. Men nu säger forskare att läkarna rutinmässigt bör ta det i båda armarna – och om det är högre i ena armen än i andra, kan detta vara en tidig varning för hjärtsjukdom, eftersom det antyder att det finns blockeringar i delar av cirkulationssystemet.

Läs också: Kvinnor med högt blodtryck får inte samma behandling som män

Skillnader i tryck mellan armarna kan visa på ökad risk
En studie tidigare i år, från University of Exeter, visar att människor som har en differens på mer än fem punkter i sitt systoliska tryck (den högre siffran) mellan varje arm har nästan dubbelt så hög risk att dö i hjärtsjukdom under de närmaste åtta åren.

Högt blodtryck i unga år varningstecken för demens
Samtidigt har ny forskning vid University of Oxford studie funnit att högt blodtryck i 30- eller 40-årsåldernär en varningssignal om demens senare i livet. Det ökar risken för vaskulär demens, den vanligaste demenstypen efter Alzheimers, med 62 procent, enligt forskarna.

Läs också: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Socker värre än salt?
Rönen har också skiftat när det gäller salt versus socker, och där man tidigare hävdat att salt var värstingen menar nu alltfler experter att socker spelar en större roll än salt när det gäller sin förmåga att öka blodtrycket.
Doktor James DiNicolantonio är en hjärtforskare vid St Lukes Mid America Heart Institute i Missouri som har analyserat socker och salts koppling till blodtryck:
– Ett antal studier visade att en kost rik på socker avsevärt höjer blodtryck på bara några veckor, omkring två gånger så mycket mot vad du kan se från ett högt saltintag, säger han till Daily Mail.

Läs också: Ny forskning: Socker farligare för blodtrycket än salt

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Visste du att…

…rödbetsjuice även gör dig både uthållig och stark?
Nitrat, som förekommer naturligt i rödbetor (och även spenat) har en positiv effekt på muskelstyrka och uthållighet.
I flera studier har man kunnat påvisa att nitrat inverkar på uthålligheten genom minskad syrekonsumtion.

Annons