Funderar du på att äta tillskott med magnesium? Då är det väl bara att gå och handla sig en burk, eller? Nja, tyvärr inte.
Tillskott med magnesium finns i olika former och för olika behov.
Kurera hjälper dig hitta rätt i den snåriga magnesiumdjungeln.
Många äter idag magnesium regelbundet, andra funderar på att börja. Men varje mineral finns i ett flertal olika former – så hur vet man egentligen vilken typ som passar en bäst?
Oxid, citrat, tablett, kapsel, flytande form – eller räcker det kanske att bara äta en väldigt magnesiumrik kost ett tag? Och gör jag för att maximera upptaget? Frågorna är många.
► Läs också – Forskare: ”Magnesium räddar liv”
Ett viktigt mineral
Många olika faktorer, till exempel stress eller flytt till nya miljöer, kan göra att kroppens magnesiumbehov ökar. Symtom på brist kan till exempel vara hyperaktivitet, förhöjd stress, panikattacker, sömnproblem, kramp och, eller muskelsammandragningar.
Många upplever att en stor förbättring när de fyller på med magnesium. Mineralet kan öka aktiviteten hos mer än 300 olika enzymer, aktiverar nervkanaler och har en roll i synaps-plasticitet, det vill säga utveckling och anpassning av nya synapser som är viktigt för inlärning, minne med mera.
► Läs också: 7 tecken på att du inte får i dig tillräckligt med magnesium
Vilken effekt önskas?
För att välja rätt magnesiumtillskott behöver man först ta reda på vad man önskar uppnå med tillskottet. En del äter det för de psykologiska effekterna medan andra äter magnesium mot kramp, muskelvärk eller som hjälp vid insomning eller mot förstoppning. Varje önskad effekt har sin magnesiumtyp. Ja, typ i alla fall.
Något annat man bör ha i åtanke är biotillgängligheten, det vill säga hur mycket av magnesiumet som faktiskt tas upp i kroppen.
Olika sorters magnesium
Kurera tog hjälp av civilingenjör och bloggaren Martina Johansson för denna sammanställning. Martina beskriver sig själv som en analytisk och introvert biohacker vars stora intressen är ny och cool teknik, biohacking, hälsa, träning samt att hitta knep för att må bättre och vara friskare.
Martina Johansson jobbar som medicinteknisk ingenjör i Shanghai och skriver böcker på fritiden. Hon har bland annat skrivit: ”Magstarkt! En bok om tarmflorans betydelse för hälsan”, ”Hormonbibeln – Hormonoptimering för den moderna människan” och är just nu aktuell med ”Beroendehjärnan – Mekanismerna bakom socker- och matberoendet”.
Här berättar hon om mer om olika sorters magnesium.
Magnesiumoxid
Magnesium av denna typ är billigast och lättast att hitta. Det fungerar bland annat för kramp, oro och muskelspänningar. Används av vissa främst för att få psykologisk effekt då den upplevs som lugnande.
Magnesiumoxid har ett (oförtjänt) dåligt rykte på grund av sin låga biotillgänglighet på endast fyra procent men trots att vi precis nämnt vikten av biotillgänglighet är det viktigt att skilja på fria och bundna mineraler, vilket gör skillnad för absolut upptag. I magnesiumoxid är biotillgängligheten visserligen låg men fritt magnesium är väldigt högt, vilket gör att det trots allt får stor effekt. Doserna är anpassade därefter och man kan ta 500 milligram eller mer då det är svårt att överdosera.
Magnesiumcitrat
En låg koncentration och en biotillgänglighet på 90 procent. Är bra mot till exempel förstoppning. Den har ett bra pris och uppskattas av många.
Magnesiumorotat
Magnesium av den här typen anses bäst för synapsutvecklingen i hjärnan. Den har förmågan att penetrera cellmembranen och interagerar med mitokondrierna.
Magnesiumklorid
Används i sprayform eller på annat sätt flytande form, har hög absorptionsförmåga och är bra för att avgifta celler och vävnader. Stödjer njurfunktionen och boostar ämnesomsättningen.
► Läs också: Pigga ben med flytande magnesium
Magnesiumtaurat
Magnesiumtaurat är känd för att sin förmåga att förbättra hjärtarrytmier, sänka puls och blodtryck och därmed skydda mot hjärtattack. Den är lättabsorberad, verkar inte vara laxerande alls utan bygger mer upp cellmembranen utifrån. Magnesiumtaurat ska även öka beslutsförmågan och minska effekten av koffeinabstinens.
Magnesiummalat:
Magnesiummalat hjälper bland annat mot trötthet, är involverat i ATP-syntesen, det vill säga energikonvertering, samt i energiproduktion. Har hög löslighet.
Magnesiumglycinat
Är ett stabilt magnesium som inte anses fungera så bra mot förstoppning men som däremot är bra för att återställa magnesiumnivåerna om man har haft problem/brist under lång tid. Ska även ge muskelavslappning och bättre sömn.
Magnesiumkarbonat
En sort som är populär och har hög biotillgänglighet eftersom den i magen konverterar till magnesiumklorid. Den fungerar väldigt bra mot reflux och andra matsmältningsproblem.
► Läs också: Magnesium – för god hjärthälsa och bra humör
Kelaterad magnesium
Har högre absorption (chelated) än icke-kelaterad (non-chelated) men är dyrare. Man har då manipulerat molekylbindningarna för bättre upptag. Gällande intag så tas en tablett på morgonen och en på kvällen, gärna ihop med mat. Ta inte allt magnesium samtidigt.
”Sämre” former av magnesium
Magnesiumsulfat (epsomsalt) är för lätt att överdosera men rekommenderas att ha i badet. Det drar ur vätska ur underhuden så att man blir lite fastare.
Magnesiumglutamat och magnesiumaspartat sågas av Martina Johansson eftersom de ingår i aspartam som är neurotoxiskt, det vill säga giftigt för hjärnan. Dessa typer blir dessutom enligt Martina giftiga när de inte är bundna till andra aminosyror.
Fråga om råd i hälsokostbutiken
Bra magnesium kan inhandlas på bland annat hälsokosten – och där kan du även få bra råd om vilket tillskott som passar just dig.
Observera att kroppens behov av vitaminer och mineraler inte är samma genom livet utan förändras beroende på saker som till exempel livssituation, vad man äter och var man bor.
För att få koll på sina olika vitamin- och mineralbehov kan det vara en bra idé att göra ett mineraltest, vilket sker genom till exempel blodtest eller en hårmineralanalys.
Du kan läsa mer om magnesium i Kureras näringsguide.
Av Isabelle G Hedander
Fakta
Visste du att…
magnesium är ett mineral som de allra flesta har brist på? Det finns uppgifter som säger att 80 procent av Sveriges befolkning inte har tillräckliga mängder magnesium.