Annons

Småföretagare vinner mot kommunen i tvist om vitaminnivåer

I januari 2015 bela Västerås kommun en vitaminleverantör och en lokal handlare med ett, sedan dess mycket omdiskuterat, saluförbud på elva produkter och fyra olika näringsämnen. Anledningen? Att doserna var lika med, eller överskred, de referensvärden som EU:s myndighet EFSA tagit fram i en tio år gammal rapport. Beslutet överklagades av Rolf Forslund, leverantör av de vitaminer som fick förbudet. Nu, nära två år och stora ekonomiska förluster senare, har han vunnit mot Västerås kommun. "Jag är glad men ganska utmattad", säger han till Kurera.

Redaktionen

5 oktober, 2016
Småföretagare vinner mot kommunen i tvist om vitaminnivåer
Dela inlägget

I januari 2015 bela Västerås kommun en vitaminleverantör och en lokal handlare med ett, sedan dess mycket omdiskuterat, saluförbud på elva produkter och fyra olika näringsämnen. Anledningen? Att doserna var lika med, eller överskred, de referensvärden som EU:s myndighet EFSA tagit fram i en tio år gammal rapport.
Beslutet överklagades av Rolf Forslund, leverantör av de vitaminer som fick förbudet.
Nu, nära två år och stora ekonomiska förluster senare, har han vunnit mot Västerås kommun.

– Jag är glad men ganska utmattad, säger han till Kurera.

I början av 2015 fick företagaren Rolf Forslund på vitaminföretaget Kenkou Selfcare AB och en liten lokal hälsobutik saluförbud för vitaminerna B6, D, E och mineralet zink för att dessa, vid föreskriven daglig dos innehåller mängder som överstiger eller tangerar EFSA:s uppskattade förslag på UL-värden (UL = upper limit).
Kurera rapporterade då om fallet i artikeln: Kommun stoppar kosttillskott – experten fördömer handlingen.

Många höjde sina röster
Få inom branschen lämnades oberörda och många valde att höja sina röster. Hälsoexperter upprördes bland annat över myndigheternas sätt att tolka EFSAs rekommendationer som lag, samt faktumet att enskilda kommuner kunde gå in och tolka lagen olika – och på ett sätt som i slutändan så kraftigt inskränker individens rätt att själv ta beslut kring sin hälsa. Mest upprörda var de kanske ändå över att svenska myndigheter, med Livsmedelsverket i spetsen, genom sitt agerande skickar fel signaler till folket.
”Tar man de doser myndigheterna rekommenderar kommer man fortsätta att ha näringsbrist resten av livet”, menade till exempel hälsoprofilen Bertil Wosk i debattartikeln ”Livsmedelsverkets förbud äventyrar människors hälsa!”

”Dagens system saknar rättstrygghet”
Även branschorganisationen Svensk Egenvårds VD Mats Nilsson gick ut och skrev en debattartikel där han även sakligt beskrev hur tillsynen av livsmedel går till, och vem som sköter den.
Han skrev bland annat:
”Dagens system för tillsyn av kosttillskott saknar den rättstrygghet man borde kunna förvänta sig i ett rättssamhälle. Den trend vi ser med fler utdelade saluförbud är inte ett tecken på sämre produkter. Tvärtom är den ett tecken på att svensk livsmedelskontroll inte fungerar tillfredsställande. Förlorarna är i första hand konsumenterna. Vi behöver en radikal förändring.”
Läs mer i artikeln: Svensk Egenvårds VD: ”Förlorarna är konsumenterna”

”Vi luras att tro att det pågår en skadlig överkonsumtion av näringsämnen i vårt land”
Många andra reagerade. Bland annat gick Ulla Robertsson, chefredaktör för Näringsmedicinsk Tidskrift, vetenskapsjournalisten Helene Sandström, journalisten Nina Törmark och näringsskribenten Lina Åhlén (BSc Nutritional Science) samman och skrev i mars 2015 en debattartikel i GP om hur kosttillskott har potential för stora kostnadsbesparingar i samhället men att vi i nuläget luras att tro tvärtom, det vill säga att det pågår en skadlig överkonsumtion av näringsämnen i vårt land. När det i själva verket är tvärtom.
De fyra debattörerna skrev om trenden att myndigheter går in och sätter förbud på kosttillskott de inte har rätt att sätta förbud på och menade att det luktade ”myndighetsmissbruk”.

Annons

”Ett stelbent livsmedelsverk”
”Sverige har ett stelbent livsmedelsverk, ett godtyckligt myndighetsutövande och en slentrianmässig nyhetsrapportering som snarare sprider rädsla för egenvård och högkvalitativa kosttillskott än får folk att förstå att det är något som gynnar dem, skrev de vidare.

Många erkända svenska forskare slöt sig bakom företagaren Rolf Forslunds motoffensiv ”Vitaminupproret”: “Man silar mygg och sväljer kameler”, kommenterade läkaren och vitamin D-forskaren Mats Humble. Verkligheten talade också sitt tydliga språk. Svenska studier från mars 2015 visade att 50 procent av alla svenskar behöver D-vitamintillskott under hälften av året (hösten och vintern). Kosten och multivitaminer innehåller för lite D-vitamin, vilket många experter menar talar för vikten av högre doser i separata tillskott. Läs mer i artikeln: Allt fler får diagnosen D-vitaminbrist.

Dramatisk ökning av diagnosen D-vitaminbrist
Denna numera uttalade bristsituation i Sverige har föranlett att Livsmedelsverket varit tvungna att ansöka till EU-kommissionen om utökad tvångsberikning av vitamin D i fler (främst mjölkbaserade) livsmedel. Att Livsmedelsverket samtidigt uppmuntrat kommunerna att lägga saluförbud på just de D-vitamindoser i kosttillskott som behövs för att upprätthålla normala D-vitaminnivåer i blodet är en gåta och paradox som kräver ett svar, menar många experter.

Internationellt stöd från ansedd professor
Även professor Michael F Holick, världens kanske mest erfarna och ansedda vitamin D-forskare, har ifrågasatt vad svenska myndigheter egentligen håller på med.
I ett stödbrev har han bland annat uttryckt följande: ”I would encourage you not to ban the sales of 5000 IU of Vitamin D. In the northern hemisphere people cannot make enough vitamin D from the sun for at least 6 months of the year. To maintain normal vitamin D levels and for optimal health, supplements may be necessary. For a normal weight healthy adult 5000 IUs a day is perfectly safe for long term use all year round. For those who are obese 6000-10,000 IUs may be required…”

Rolf Forslund
Rolf Forslund

Har kämpat i nästan två år
Rolf Forslund, alltså den företagaren som fått saluförbud på elva av sina produkter, är sjuksköterska i botten och innehar både brittisk, norsk och svensk legitimation. Han är även diplomerad hälsorådgivare från Hälsokostrådet. Numera är han småföretagare och som sådan importör och leverantör av kosttillskott och livsmedel.
Sedan kommunbeslutet om saluförbud har han sett sig tvungen att agera. Inte bara för att göra det han kan för att motverka personlig konkurs utan också för att han vill förhindra att myndigheternas handlingar ska få effekter på folkhälsan. Därför har han, förutom att han överklagat beslutet, även blivit ofrivillig intiativtagare och samordnare till det svenska ”Vitaminupproret”.
Han har också skrivit debattartiklar i ämnet, bland annat: ”Ett larm gällande den svenska folkhälsans framtid” och Norge demonstrerar mot vitaminförbud – i Sverige tiger vi!

Annons

Glad men trött
När Kurera når honom låter han trött. Glad men trött.
– Det är väldigt goda nyheter och jag är glad men utmattad. Det har varit lite grand som att leva i en läskig thriller. Utgången har inte varit given. Eftersom jag vet att det är Livsmedelsverket som legat bakom allt så har det vuxit till en riktig David mot Goliat-kamp. Livsmedelsverket har haft nästintill obegränsade juridiska resurser med 300 anställda, 15 nutritionister och ett dussintal jurister till sitt förfogande att stötta kommunerna bakom kulisserna, vilket bevisligen skett och sker, säger han och tillägger:
Han berättar att han aldrig trodde att han som ensam näringsidkare i ett land som Sverige skulle behöva processa mot staten på detta sätt.
– Jag har naivt tidigare trott att Sverige var ett rättssäkert land där myndigheternas opartiskhet och oberoende från varandra var givet.

Ni vann– hur känns det?
– Ja, vi vann, i torsdags kom beslutet att Länsstyrelsen gett bifall till den talan som jag under ett år och åtta månader långa kamp mejslat fram med hjälp av ett team biokemister, nutritionister, advokater med expertis på svensk lag, EU-rättsexperter och jurist med Europakonventionen som specialområde. Eftersom Livsmedelsverket frångått sitt utredningsansvar tvingades jag göra en egen komplex mastodontutredning som kostat mig enormt mycket tid och pengar. Jag har hunnit tappa räkningen på alla inlagor som vi fått lämna in då handläggaren på Länsstyrelsen gett kommunen extremt många tillfällen till att komma med respons.
– Mina nerver har varit på helspänn sista veckorna då jag väntat på detta beslut och jag har haft svåra sömnproblem, säger han och fortsätter:
– Men för att svara på frågan: visst är jag överlycklig nu när beslutet äntligen kommit. Jag hoppas att det är över nu.

”En stor seger för folkhälsan”
Han berättar att han tycker att det känns fantastiskt på ett plan och djupt sorgset på ett annat.
– Det är en stor seger och upprättelse för mig som enskild individ och liten näringsidkare men ännu större för folkhälsan och det svenska folket. Det hade varit absurt om vi tvingats börja smuggla in D-vitamin och andra näringsämnen till Sverige för att kunna tillgodo det stora behov vi har här.
– Men det känns sorgligt också, att man ska behöva lägga så här mycket tid, energi och pengar på att få myndigheter i Sverige att bli ajour med den senaste forskningen kring viktiga näringsämnen.
Han fortsätter:
– Vetenskap och beprövad erfarenhet visar tydligt att dessa produkter är säkra. De förbjudna produkterna har funnits på marknaden i 15-30 år utan att de har föranlett någon biverkan eller skada. Hur kan då produkterna bli skadliga över en natt bara för att Livsmedelsverket kommer ut med en handbok om kosttillskott till kommunernas inspektörer som saknar laglig och vetenskaplig grund? De svenska domsluten i de andra fallen (se faktaruta. Reds anm.) bekräftar också den rättspraxis som EU-domstolen redan utvecklat där permanenta, godtyckliga, diskriminerande saluförbud utan nytillkomna bevis på skada inte tillåts.

Besviken på svenska myndigheter
Han menar att riskbedömningar måste göras på senast tillgängligt vetenskapligt material och att både kommerskollegium och EU-domstolen är tydliga med att denna form av saluförbud inte är tillåtna om de inte är proportionerliga eller baserade på korrekt senaste underlag och ordentlig utredning.
– I de fall där långtidsanvändning av vissa näringsämnen kan ge upphov till obalanser i kroppen kan detta enkelt informeras till konsumenten med tilläggsmärkning precis som det redan görs inom övriga EU.
Han är besviken på svenska myndigheter berättar han.
– Det är makabert att Sverige försöker kringgå både nationell lagstiftning, EU-rätten och Europakonventionen. Det jag lärt mig nu under resans gång är att Sverige har en lång historia av myndighetsövergrepp och vilja till detaljstyrning av familjen och individen. Detta märker numera även vi näringsidkare tydligt av.

Har drabbats hårt
Rolf Forslund har blivit hårt drabbad, både ekonomiskt och på ett rent personligt plan, berättar han.
– Min fru och två barn på 10 och 13 år har fått lida enormt av att ha haft en så mentalt slutkörd och frånvarande make och pappa de senaste 1,5 åren. Och företaget är kört i botten. Hade det inte varit för det fina stöd jag fått från familjen, svenska folket, ledande forskare och andra utsatta företagare skulle jag nog suttit på någon psykavdelning nu.
Hans framtid framöver är inte given, berättar han.
– Detta har redan varit en på gränsen till en så kallad pyrrhusseger. Hur kommunen agerar de närmaste veckorna kommer avgöra om jag måste lägga ner eller kanske flytta företaget till ett annat EU-land som följer EU-rätten bättre. Jag har inte råd att driva ärendet ända till EU-domstolen om kommunen, av Livsmedelsverket, skulle tvingas att överklaga.

”Livsmedelsverket har utnyttjat mig som försökskanin”
Han är egentligen inte så besviken på kommunen – det är Livsmedelsverket han är arg på.
– De flesta kommunerna har handlat i god tro. De har trott att Livsmedelsverket inte skulle kunna uppmana till något som var olagligt. Många inspektörer har uttryckt sin frustration över hur svårt det är att tolka Livsmedelsverkets texter och ofta själva bett om förtydliganden. Så jag hyser inget agg mot någon enskild inspektör. Livsmedelsverket har utnyttjat kommunerna och mig som försökskanin för en olaglig kontrollhandbok. De har själva medgivit att de ville ”testa” kontrollhandboken och genom att påheja kommunens agerande se om EFSAs gamla UL-värden ”håller juridiskt”.
Han fortsätter:
– Det är inte okej i en rättsstat. Jag hoppas nu kommunerna förstår att de blivit grundlurade in i en fälla. Kommunerna riskerar stora skadeståndsanmälningar, men ytterst sätt finns det överväldigande bevis som kommer peka på att det är Livsmedelsverket som bär skadeståndsansvaret. Livsmedelsverket har struntat i och fortsätter ignorera de tydliga EU-direktiv och EU-förordningar som finns på området. Man ska också vara medveten om att information från EFSA har ingen laga kraft. Det är EU-parlamentet och Kommissionen som fattar de lagliga besluten och de har inte fastställt några maximum värden för intag av vitaminer och mineraler.

Tror det kan bli konsekvenser för landet Sverige
Rolf Forslund menar att Sverige riskerar att, av EU-kommissionen, dras inför EU-domstolen om detta fortsätter.
– Branschorganisationen Svensk Egenvård har haft otaliga möten med Livsmedelsverket där de gett konstruktiva förslag på hur kontrollhandboken behöver bli både uppdaterad och tydligare, så att denna form av olagliga saluförbud förhindras.
– Även flera utomstående advokater har kommit med konstruktiv feedback och ställt sig till förfogande för att hjälpa till att justera de områden i kontrollhandboken som skapat det kaos och Kafka-liknande helvete vi företagare fått genomlida på grund av tvetydiga och olagliga skrivningar i denna vägledande text.

Vad skulle du vilja säga till Livsmedelsverket?
– Släpp prestigen, gör om, gör rätt. Lyssna på all den konstruktiva feedback som branschförbundet och utsatta företagare kommit med. Ni har själva precis, i september 2016, lanserat en ny kontrollwiki på nätet som innehåller samma olagliga uppmaningar till kommunerna. Detta kan inte fortskrida obemärkt, menar Rolf.

”Sluta försöka smyginföra olagliga krav på oss företagare”
Han fortsätter:
– Om ni vill ställa nya tekniska krav – på det sätt ni gör i kontrollwikin för oss kosttillskottsföretag – så måste ni anmäla det till Kommerskollegium via det TRIS-förfarande som finns där EU-kommissionen måste ge godkännande och andra EU länder komma med synpunkter (anmälningsdirektiv 2015/1535).
– Sluta med dessa utomrättsliga försök att smyginföra olagliga krav på oss företagare utan att informera rätt instanser för godkännanden.”

Intresserad av att läsa beslutet?
Du hittar hela Länsstyrelsens beslut här (pdf).

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Tredje domslutet på kort tid

För några veckor sedan fick en annan vitaminleverantör upprättelse. Denna gång gällde det vitaminföretaget Great Earth och Gävle kommun där förvaltningsrätten dömde till Great Earth fördel.

Tätt inpå detta mål vann även företaget Alpha Plus mot Falun Kommun (läs den domen här).

Även Sveriges äldsta kosttillskottföretag Birger Ledin (grundat 1923) vann nyligen mot Västerås Kommun i Uppsala förvaltningsrätt (läs den domen här).

Du hittar Kureras tidigare artiklar om detta här:
”Förvaltningsrättens beslut är en seger för konsumenten”
Ny dom: EFSA:s referensvärden för vitaminer och mineraler kan inte användas som maxgränser i Sverige

Foto: Google

Annons