Det är lättare att minnas jobbiga händelser än glada. Det är därför vi ofta kan återberätta väldigt detaljerat när någonting jobbigt har inträffat. Det är precis det som sker när vi ältar, förklarar stresscoachen Karin Isberg. Att älta fyller en viktig funktion för inlärning men kan också slå över i ett beroende då det stimulerar vårt belöningssystem.
När vi ältar går vi igenom i detalj vad som hände, varför det hände och vem som sade vad. Fokuseringen på detaljer är en viktig del av ältandet förklarar Karin Isberg, stresscoach, utbildad i utbildad i neurovetenskap. I den förra artikeln nämnde hon ett exempel med giftiga bär på savannen. För att inte göra misstaget och plocka dem igen behöver vi komma ihåg exakt hur de såg ut så att vi inte blandar ihop dem med ofarliga bär. Vi behöver också komma ihåg var de växte och hur vi gick för att komma dit.
– Allt detta är otroligt värdefullt för att inte ska upprepa samma misstag igen, säger Karin.
Ältande skapar förståelse
Genom att gå igenom svåra och påfrestande händelser om och om och om igen får vi möjlighet att förstå vad som hände, varför det hände och hur vi kan göra för att det inte ska hända igen menar Karin.
– När du använder ditt ältande på det här sättet tänker du konstruktivt och drar lärdomar. På så sätt går ältandet från något som får dig att må dåligt till något som får dig att utvecklas.
LÄS OCKSÅ: Mind 2018: Kom i mental form med stresscoachen Karin Isberg
Ältande ger dopaminpåslag
Men det finns samtidigt något bedrägligt i att fokusera in i minsta detalj varnar Karin – det kan nämligen skapa ett beroende. Det beror på att hjärnan belönar oss med ett dopaminpåslag när vi ältar.
Dopamin är ett hormon som ibland kallas för ”må bra-hormonet”, det utsöndras till exempel när vi äter eller kommer på lösningen på ett problem. Det vill säga när vi gör något som är stärkande för oss och vår utveckling.
– Det är ju precis det som är meningen med att gå tillbaka och tänka på det som har hänt – du ska lära dig av det som hände så att du utvecklas, säger Karin.
LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind
Bra för vår utveckling
Så eftersom det känns som att vi gör något bra för vår utveckling när vi ältar, även om vi bara fokuserar på problemet, belönar hjärna oss med ett dopaminpåslag.
– Det känns skönt och bra och när du väl har vant dig vid att få dopaminkickar är det svårt att vänja sig av med dem. Till slut kan ältandet bli beroendeframkallande
Tufft att bryta beroende
Om du känner igen dig i att du är fast i ältande kan det alltså ha en helt naturlig förklaring. Det här innebär inte att det är omöjligt att sluta älta, men det kräver ansträngning förklarar Karin.
– Fråga dem som har försökt bli fria från socker, nikotin eller alkohol om det var enkelt, så förstår du vilken utmaning det innebär att bryta ett beroende.
För att sluta med vanemässigt ältande behöver man se det som en fråga om mental träning menar Karin. Precis som med fysisk träning går det inte att få resultat över
en natt, utan är en process som tar tid.
LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: “Att be är att öka hållbarheten”
Ta det första steget
Det finns sätt att bryta ett vanemässigt beroende av ältande enligt Karin.
– Ett första bra steg är att ge sig själv ett stopp-ord.
Men stopp-ord avser Karin ett ord som är enkelt att komma ihåg och som man säger till sig själv när man märker att man ältar.
Vanliga stoppord som brukar fungera bra är till exempel ordet ”Stopp”. Eller ”Paus” eller ”Avbryt”. Ett sådant kort ord hjälpa till att hejda de ältande tankarna.
– Det ger lite andrum, och då kan du ställa dig en följdfråga: vill jag fortsätta att ge den här tanken min uppmärksamhet eller vill jag försöka tänka på någonting annat?
Av Nina Törmark
Samtliga artiklar i serien hittar du här
Introduktion Kom i mental form med stresscoachen Karin Isberg
Del 1. ”Oro är ingen personlighet”
Del 2. Orons viktiga funktion
Del 3. Mind 2018: Din hjärnas genvägar
Del 4. Stresscoachen: Du är inte dina tankar
Del 5. Stresscoachen: “Att älta hjälper oss att lära av våra misstag”
Del 6. Stresscoachen: “Ältande kan vara beroendeframkallande”
Del 7. “Du är inte alltings centrum”
Del 8. Ältande som snuttefilt
Fakta
Namn: Karin Isberg
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Författare, coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap och föreläsare i stresshantering, mental träning och mindfulness.
Övrigt: Har skrivit flera böcker om ämnen som stress, depression och relationer, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Läs mer om Karin på hennes hemsida: www.karinisberg.se,
Karin på sociala medier:Twitter: @isbergkarin, Instagram: isbergkarin, Facebook: isbergkarin
I Karins onlinekurser ”Bli fri från oro” och ”Slipp onödigt ältande” finns flera metoder som hjälper dig att använda din oro konstruktivt och bli kvitt onödig oro.