Annons
Annons

Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”

Hur ligger det egentligen till med barn och vitaminer? Är det något vi borde bli bättre på att ge dem? I så fall vilka vitaminer och/eller mineraler är det främst de behöver? Och i vilka doser? Kurera ställde några frågor om ämnet till näringsterapeuten Zarah Öberg.

Redaktionen

24 oktober, 2015
Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”
Dela inlägget

Hur ligger det egentligen till med barn och vitaminer? Är det något vi borde bli bättre på att ge dem? I så fall vilka vitaminer och/eller mineraler är det främst de behöver? Och i vilka doser?
Kurera ställde några frågor om ämnet till näringsterapeuten Zarah Öberg.

 

Läs också – Läkare: Dåliga kostval orsak till en tredjedel av all cancer

1. Behöver barn extra vitaminer eller mineraler? I så fall vilka?
– Barn behöver egentligen väldigt mycket näring för att växa sig starka och friska. Sedan bör utgångspunkten alltid vara att så mycket som möjligt av den näring som ett barn behöver ska komma via maten han/hon äter. Men visst är det så, att även barn behöver vitaminer.

Läs också: Råd om kost och tillskott för barn med ADHD

Hon fortsätter:
– Precis som med vuxna, är det viktigt att se över vad det är just ditt barn behöver, så att det du i så fall supplementerar med är rätt näringsämnen. De vitaminer som dock vanligtvis behövs för de flesta är D-vitamin (D3), en bra multivitaminmineral, Omega-3, kalcium/magnesium och probiotika.

Läs också: Omega-3-fettsyror viktiga för barns utveckling

2. Vad behöver man tänka på när det gäller barn och tillskott?
– Först och främst bör du kontrollera att det är ett tillskott som fungerar bra till ett barn. Doser behöver också stämmas av och är du osäker så är det bra att konsultera en näringsterapeut innan ditt barn supplementerar. Men generellt – när det gäller de vanliga näringsämnen som används för både barn och vuxna – så kan en halverad dos vara lämplig för barn. Men – det beror givetvis på barnets ålder och vikt och längd.

Läs också – Forskare: ”Magnesium räddar liv”

Näringsterapeuten Zarah Öberg

3. Hur får man i sitt barn tillräckligt med näring om man inte vill ge dem extra tillskott?
Det bästa sättet för att se till att ett barn får i sig tillräckligt är att göra maten väldigt näringstät. Du kan till exempel vara noga med att köpa riktigt bra råvaror, gärna så mycket ekologiskt som möjligt. Var noga med att inte förstöra maten under upphettning utan tillaga den skonsamt så att all näring finns kvar. Rör gärna ner en extra sked med kokosolja eller smör i maten, för att öka matens energitäthet.

Läs också: Barn blir sjuka av för mycket socker

4. Hur ligger det till med barn och D-droppar? En del föräldrar jag känner bryr sig inte ens om att ge det…
Hm, det är ju inte så bra. De borde lyssna mer på vad som sägs inom ämnet. Barn behöver egentligen D-droppar till den dagen de är gamla och grå och lämnar jordelivet, det är alltså inget som man ska sluta med. Alla människor här uppe i norr behöver D-vitamintillskott, helt enkelt på grund av att vi inte annars får i oss tillräckliga nivåer.

Läs också – Sanna Ehdin: ”Livsmedelsverket bör lyfta fram behovet av högre doser D-vitamin”

5. Räcker det inte med att vi solar på sommaren?
– Nej, det gör inte det. Många av oss vistas ute i solen endast under sommarsemestern och eftersom D-vitamin endast lagras in i 3-4 månader så är depåerna nere på låg nivå redan till hösten. Det omvandlas inte heller D-vitamin i vår hud så länge vi använder solkräm, är påklädda samt bara i ytterst små mängder då det är molnigt. Och mellan höst- och vårdagjämning står solens strålar för lågt för att vi ska kunna omvandla D-vitamin i vår hud, så med anledning av det så är tillskott väldigt viktiga. Förutsatt att vi inte vistas utomlands i soliga länder på vintern.

Läs också: Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka

6. Hur ser du på dagens rekommendationer?
– Ingen av dagens rekommendationer är bra, de är på tok för låga baserat på att vi idag stressar oerhört mycket, äter stora delar av vår kost från hel- och halvfabrikat, äter grödor som skördats för tidigt och som har odlats med mindre näring tillgänglig, samt att råvaror från kött och växtriket är kommer från djur uppavlade på foder fattiga på omega-3 och näring.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Hon fortsätter:
– RDI (rekommenderat dagligt intag) innebär den mängd näring som du minst behöver för att överleva, så det är snarare optimala doser som behövs om du inte lever helt ekologiskt, är helt ostressad och inte äter läkemedel eller fabriksproducerad mat. Att öka doserna skulle göra många människor mycket friskare och piggare, och det är viktigt att förstå det så att man inte bara tar en så kallad ”en-om-dagen-tablett” och tror att det kan kompensera för en livsstil i stress och med dålig mat.

Läs också:

Brist på D-vitamin – allt vanligare hos små barn
Forskning: Starkt samband mellan D-vitaminbrist och bröstcancer

Av Isabelle G Hedander

Annons
Fakta

Fakta

Detta tycker Zarah Öberg att man som förälder bör ge sitt barn:
Näringstät mat
D-vitamin (D3)
En bra multivitaminmineral
Omega-3
Kalcium
Magnesium
Probiotika

Annons
Annons