Hösten är här och förkylningstider väntar. Här är åtta bästa knepen som gör att du bekämpar förkylningen snabbare, alternativt gör att du kanske slipper bli sjuk alls…
Tio om du lägger till sömn och stressreducering – två saker som både kan stjälpa och hjälpa vårt immunförsvar och som förvånansvärt få förstår vikten av att prioritera.
1. Echinacea
Medicinalväxten echinacea (röd solhatt) är ett av de knep som vars effekt många gånger om bevisats i forskning. Är direkt virushämmande och har även en förebyggande effekt. Ska tas direkt när du känner av de första symtomen. Bra produkter med echinacea är till exempel Echinaforce och Echinagard. Finns även i sprayform.
Läs mer i artikeln: Forskning: Röd solhatt halverar risken för influensa
2. C-vitamin
C-vitaminet gör mycket nytta i våra kroppen men inte minst förebygger, förkortar och mildrar det förkylningar. Och verkar immunförsvarsstärkande. I förkylningstider är C-vitamin i doser om minst 500 milligram dagligen att rekommendera för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt för att lindra förkylningssymtomen.
Läs mer i artikeln: Vad alla borde veta om C-vitamin
3. Zink
Ät extra zink när du är förkyld. Mineralet zink stärker immunförsvaret och flera studier visar att låga värden gör att man både lättare blir förkyld och tar längre tid på sig att tillfriskna. En grupp förkylda personer intog en sugtablett med 23 mg zinkglukonat varannan timme och en annan grupp intog placebo. Efter sju dagar var 86 procent symptomfria i den gruppen som intog zink, jämfört med 46 procent i placebogruppen.
Läs mer i artikeln: Ny forskning: Zink ÄR förkylningarnas botemedel
4. D-vitamin
Många svenskar har D-vitaminbrist på utan att veta om det. Brist kan innebära negativa konsekvenser för allmänhälsan. D-vitamin gör mycket men inte minst reglerar det vårt immunförsvar och hjälper oss att upprätthålla ett stabilt nervsystem. Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge ett mycket bra skydd mot förkylningar och influensa.
Läs mer i artikeln: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”
5. Humussyra
Humussyra kan binda virus och tungmetaller och fungerar som utrensare i kroppen. Den lägger sig som en film på viruset, vilket gör att det inte kan fästa på cellmembranet. När det inte längre kan fästa kan det heller inte ta sig in i värdcellen och ta över denna för sin reproduktion, vilket gör att angreppet avstannar. Flera studier har humussyra kan skydda mot virusinfektioner och bidra till ett snabbare tillfrisknande.
Läs mer i artikeln: Håll viruset borta med humussyra
6. Betaglukaner
Betaglukaners verkningsmekanism fokuserar på att stärka immunceller. När man svalt dem tar immunceller i mag-tarmkanalen upp dem och transporterar dem till kroppens organ. Betaglukaner finns bland annat i produkten Immunosan, som i flera kliniska tester visat sig stimulera makrofager, neutrofila granulocyter (neutrofiler) och mördarceller (kroppens immunceller), som tar hand om bakterier och virus.
Läs mer i artikeln: Dagligt intag av betaglukaner ger immunförsvarsstarka barn
7. Sinupret
Ger lindring av symtom i både näsa och bihålor vid förkylning. Tack vare väl genomförda studier är produkten även godkänd som växtbaserat läkemedel i Sverige. Många ser detta som sin räddning vid förkylning, inte minst vid bihåleinflammation (symtomen sägs försvinna på bara ett par dagar).
Sinupret öppnar upp luftvägarna i näsa och bihålor. Genom sin slemlösande effekt underlättar den för kroppens eget försvar så att förkylningsvirus lättare kan rensas ut. Den innehåller en kombination av torkade och pulveriserade växtmaterial från ett flertal olika växter, bland annat fläder, järnört och gullviva.
Läs mer i artikeln: Första hjälpen för bihålor – så hjälper du kroppen att läka sig själv
8. Probiotika
Visste du att din tarmflora är av mycket stor vikt för ditt hälsotillstånd och att ungefär 75 procent av ditt immunförsvar styrs från ditt tarm- och magsystem? I tarmen finns fler än 500 olika arter av bakterier. Totalt finns tio gånger fler bakterier i tarmen än det finns celler i hela din kropp. Förr visste man inte alls vilken stor, avgörande roll magen spelar för hälsan men det har på senare tid blivit allt mer vetenskapligt klargjort. Att hjälpa vår tarmflora genom att tillföra nyttiga bakterier kan därför göra mycket för vårt immunförsvar, det experter av alla de slag idag rörande överens om.
Läs mer i artikeln: Din tarmflora avgör din hälsa – så kan du förbättra den!
Av Isabelle G Hedander
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!