Annons

Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3

En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all testad lax innehöll det förbjudna – och potentiellt hälsofarliga – bekämpningsmedlet etoxikin, dessutom i över hälften av fallen i mängder som överskrider gränsvärdet för kött flera gånger om. Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten. En ny studie visar också att mängden nyttiga fettsyror i odlad lax har halverats de senaste tio åren.

Redaktionen

20 februari, 2017
Förbjudet bekämpningsmedel i odlad lax – och allt mindre omega-3
Dela inlägget

En analys som Testfakta låtit göra av tolv olika laxprodukter visar att all testad lax innehöll det förbjudna – och potentiellt hälsofarliga – bekämpningsmedlet etoxikin, dessutom i över hälften av fallen i mängder som överskrider gränsvärdet för kött flera gånger om.
Ämnet tillsätts i fiskfodret för att det inte ska explodera under transporten.
En ny studie visar också att mängden nyttiga fettsyror i odlad lax har halverats de senaste tio åren.

Testfakta har analyserat tolv olika laxprodukter och resultatet är nedslående. All testad fisk visade sig nämligen innehålla höga halter av det numera förbjudna bekämpningsmedlet etoxikin – och i många fall låg mängden långt över gränsvärdet för kött.
– Det finns studier som pekar på att etoxikin har genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande, säger Edmund Maser, professor vid institutet för toxikologi och farmakologi på universitetet i Kiel, som är väl insatt och följt frågan med etoxikin i fisk länge, till Testfakta.

Läs också: Tillskott av omega-3 kan hjälpa barn med ADD och ADHD

Tillsätts i fiskfoder för att undvika explosion under transporten
Etoxikin är förbjudet som bekämpningsmedel i jordbruket sedan 2011. Men i fiskfoder är det fritt fram att tillsätta ämnet som konserveringsmedel för att fodret inte ska härskna och explodera under längre transporter.
– Etoxikin är tydligt reglerat i grönsaker och kött men också i exotiska livsmedel som krokodilkött, grodlår och sniglar. Men för fisk finns inget gränsvärde, vilket är mycket märkligt, menar Edmund Maser.

Livsmedelsverket: ”Kan tycka det borde finnas ett gränsvärde för fisk”
Testfakta skriver att detta enligt Livsmedelsverket beror på att fisk, till skillnad från kött och grönsaker, ännu inte ingår i EU:s lagstiftning kring bekämpningsmedelsrester i maten.
– Men visst kan man tycka att det borde finnas ett gränsvärde för fisk eftersom man tillsätter ämnet i fiskfodret, säger Anneli Widenfalk, toxikolog på myndigheten.

Annons

Läs också: Omega-3 mot inflammation

Överskrider gränsvärdet för kött nästan sex gånger
När Testfakta jämför med gränsvärdet för kött ser de att över hälften av de analyserade laxproverna ligger långt över det värdet. Allra mest innehåller den färska laxen från Falkenberg och den varmrökta från Lidl – båda överskrider gränsvärdet för etoxikin i kött nästan sex gånger. Lägst halter hittades i de tre ekologiska laxarna samt i den frysta laxen från Findus.

Bekräftar tidigare studier i odlad fisk
Enligt en professor Edmund Maser som Testfakta pratat med bekräftar testets resultat tidigare studier av etoxikin i odlad fisk gjorda i bland annat Tyskland. Där har ännu högre halter upptäckts. Så sent som i höstas visade sig en norskodlad laxfilé innehålla etoxikin i en halt som överskred gränsvärdet för kött hela 20 gånger, skriver Testfakta.
– Med så höga halter kan ett barn på 20 kilo inte äta mer än cirka 100 gram lax per dag innan man överstigit det acceptabla dagliga intaget av etoxikin. Och då ska man betänka att etoxikin kan finnas i mycket annan kost också, säger professor Edmund Maser.

Livsmedelsverket: ”Bekymmersamt och utfasning planerad – OM alternativ hittas”
När Testfakta pratar med Anneli Widenfalk på Livsmedelsverket berättar hon att hon anser användningen av etoxikin i foder vara bekymmersam. Hon säger också att myndigheten har diskuterat problemet med sina kollegor i Norge och att en utfasning av etoxikin som tillsats i fiskfoder planeras till 2020 – förutsatt att man hittar ett bra alternativ för att minska risken för antändning under transporten.
– Samtidigt tyder ju era analyser på att det går att hålla nere halterna i laxen och här har så klart producenterna också ett ansvar, säger hon.

Bra näring i fiskprodukter
Hon säger också att hon anser att man ska våga fortsätta äta lax.
– Ja, vi rekommenderar att man ska äta fisk två till tre gånger i veckan, men inte bara odlad lax. Olika fiskar innehåller olika näringsämnen, men också olämpliga ämnen, säger Anneli Widenfalk.

Annons

Läs också: ”Är hälsofördelarna med fisk fler än riskerna – eller är det tvärtom?”

Omega-3-fetterna DHA och EPA största näringsvinsten med fisk
Den största anledningen till att äta lax ur näringssynpunkt är omega-3-fetterna DHA och EPA. Testfaktas analys visar att även dessa halter kan skilja sig mycket åt. Findus frysta laxfilé innehåller två och halv gånger mer omega-3 än den kallrökta laxen från Lidl.

Mängden nyttiga fettsyror har halverats i odlad lax på tio år
Odlad lax blir mindre och mindre näringsrik, visar en ny stor studie. Mängden av laxens nyckelnäringsämne omega-3 har under det senaste decenniet halverats. En stor studie som analyserade de näringsmässiga fördelarna hos odlad lax fann 2006 att en 130 gram stor laxportion innehöll 3,5 gram av fettsyran omega-3, vilket är det intag som rekommenderas per vecka. Samma portion analyseras nio år senare, 2015, och visade sig då bara innehålls hälften – 1,75 gram, rapporterar Daily Mail.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Douglas Tocher, professor i näringslära vid Stirling University och medförfattare till forskningsrapporten, betonade då att odlad lax fortfarande var en av de bästa källorna till omega-3 – endast makrill innehåller mer av den viktiga fettsyran. Han sa också att nivåerna hade minskat på grund av förändringar i fodret som tillhandahålls på laxodlingarna. För tio år sedan klagades det på att laxen matades alltför mycket småfisk, som bland annat ansjovis och fiskmjöl.

Relaterad läsning:

Av Redaktionen

Källor: Testfakta och Daily Mail

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta Etoxikin

• Är en antioxidant som togs fram på 1920-talet av däckindustrin. Genom att tillsätta etoxikin i gummit minskade man risken för sprickbildning och däcken behöll sin elasticitet.
• Senare började etoxikin användas som tillsats i djurfoder. Ämnet gör så att fettet inte härsknar och att smaken behålls. Det minskar också risken för att fodret ska explodera eller börja brinna under transport.
• Etoxikin har även använts som bekämpningsmedel i jordbruket. Men sedan 2011 får det inte användas på grund av den osäkerhet som råder vad gäller hälsorisker för människor.

• Ämnet är förbjudet som tillsats i livsmedel med något enstaka undantag (tex paprikapulver)
• Det finns gränsvärden för halten etoxikin i en rad olika livsmedel som grönsaker, spannmål och kött, men även i väldigt specifika livsmedel som sniglar, grodlår och krokodilkött. I fisk är ämnet däremot helt oreglerat.

Hälsoeffekter av etoxikin
• Det finns i dagsläget för få studier gjorda för att med säkerhet göra en bedömning av riskerna med etoxikin hos människor.
• Men i långtidsstudier på djur har ämnet visat sig ha skadliga effekter på lever, sköldkörtel och njure och det går inte utesluta risker för människor.
• Mest allvarligt är att etoxikin kan ha genotoxiska och kromosomskadliga effekter vilket gör att man inte kan utesluta att ämnet är cancerframkallande.
Källa: Testfakta

Annons