Bäckenbotten, lymfan och nu sköldkörteln. Karin Björkegren Jones betar av kvinnohälsans problemområden ett efter ett – ofta med sig själv som exempel. Hon har en förmåga att göra det privata allmängiltigt och i dagarna är hon aktuell med boken ”Balans”. Kurera avlade en visit i hennes lokal på Södermalm i Stockholm.
Karin Björkegren Jones är journalist, hälsoboksförfattare och yogalärare och har kommit att bli en välkänd och omtyckt hälsoprofil som Kurera haft anledning att återkomma till flera gånger, senast när hon var aktuell med boken ”Paus”. Härom året kom hon med en uppdaterad version av den omtalade knipboken om hur kvinnor själva kan träna sin bäckenbotten och på så sätt bland annat motverka inkontinens men också få ett bättre sexliv. Året dessförinnan handlade boken ”Omstart” om lymfsystemet, något hon själv fick problem med efter att ha genomgått en bröstcanceroperation.
Avstod läkemedlet Levaxin
Nyligen kom hon ut med ”Balans – Naturlig väg till friskare sköldkörtel”, en bok som tar avstamp i upptäckten Karin gjorde att hon hade problem med sköldkörteln efter att själv ha skickat in ett test till Werlabs. Vis av erfarenheterna från att ha genomgått en cancerbehandling och de biverkningar hon fick i samband med det gjorde hon sin research innan och valde helt att avstå från Levaxin, det läkemedel som vanligast förskrivs vid underfunktion i sköldkörteln.
– Jag visste att jag inte ville ta det, säger Karin när vi möts i hennes lokal i ett litet gårdshus på Hornsgatan i Stockholm.
Provade naturligt sköldkörtelhormon
Vi sitter i ett hörn av den ljusa, nästan sakrala lokalen och Karin berättar hur hon fortsatte leta efter alternativ och till slut hittade läkaren Gunilla Saupe. En av de få i Sverige – om inte den enda – som behandlar patienter med naturligt sköldkörtelhormon från gris. Karin ställde sig i den långa kön och fick så småningom en tid och kunde påbörja behandlingen. Och även om Karin ganska snabbt mådde påtagligt mycket bättre, valde hon att inte nöja sig med det utan sökte vidare.
– Om jag får en diagnos vill jag undersöka och se om det finns fler sätt att ta sig ur den, säger Karin.
Och efter att ha provat flera angreppssätt befinner hon sig idag i ett läge där hon knappt behöver ta någon medicin alls, utan bara någon gång ibland.
– Mitt mål är att bli helt fri.
Finns ett stort mörkertal
Nästan en halv miljon i Sverige är diagnosticerade med en sköldkörtelsjukdom, varav de flesta är kvinnor och mörkertalet anses stort enligt Sköldkörtelförbundet. Det rör sig dessutom om en komplex problematik som kan triggas av en rad orsaker. I många fall hjälper inte läkemedlet Levaxin och många dras med fortsatta problem även efter att de fått gängse behandling, något som kan bero på flera orsaker. Bland annat har diabetesforskare sett att vissa som inte svarar på medicinen samtidigt kan lida av det som kallas metabolt syndrom eller förstadie till diabetes typ 2.
LÄS OCKSÅ: “Levaxin hjälper bara hälften av alla sköldkörtelsjuka”
Självklar läsning för sköldkörtelsjuka
I boken ”Balans” målar Karin upp en mer nyanserad och mångfacetterad bild av sköldkörtelproblematik än vad de flesta får förmedlad av sjukvården. Den borde därför utgöra självklar läsning för alla som får en diagnos. Under reseacharbetet har det gått upp för Karin att hon troligen haft besvär med sköldkörteln länge.
– Jag är ett praktexempel på en kvinna som haft det under en längre tid utan att förstå.
Ett högt arbetstempo inom media parat med att vara ensamstående mamma gjorde att hon konstant låg på gränsen till utbrändhet berättar hon. Vid vad hon trodde var PMS-besvär sökte hon hjälp hos sin husläkare som då skrev ut antidepressiva. Något Karin med facit i hand tror kan ha bidragit till att driva på sköldkörtelproblematiken ytterligare. Hon anser att läkaren borde uteslutit att det var det hon led av först. Symptomen vid PMS är nämligen inte helt olika de vid sköldkörtelproblem, och antidepressiva läkemedel sägs kunna trigga igång hypotyreos. I boken tar Karin även upp forskning som visar på att det finns en koppling mellan hypotyreos och bröstcancer som hon diagnosticerades med inte så långt efter.
Uteslutit allt det vita
Bland det första hon gjorde när hon fick sitt provsvar var att skicka frågor till en handfull läkare och hälsoexperter och hon fick många olika svar. Kosten är en viktig aspekt, Karin uteslöt redan efter cancerdiagnosen ”allt det vita” som hon kallar det, det vill säga socker, gluten och mejeriprodukter. Hon medger att hon kanske inte är lika strikt idag, mest för att det kan vara svårt när hon är ute och reser och föreläser men hon håller sig i stort sett till det. Men också yogan har hjälpt Karin mycket, hon använder sig även av bland annat eteriska oljor och medveten andning. Det är därför svårt att säga exakt vad det är som hjälpt henne, hon påpekar också att det är väldigt individuellt vad man mår bra av.
– Det finns ju inte bara en väg, det är jag helt säker på. Och det oavsett vilken sjukdom man än har, säger Karin som vill hitta den som passar bäst för just henne.
Många experter medverkar i boken
I boken belyser hon flera olika tillvägagångssätt, bland annat medverkar Jenny Koos som Kurera skrivit om tidigare, med ett funktionsmedicinskt synsätt på kvinnohälsa.
– Hon har så sjukt mycket på fötterna, hon är en researcher av rang.
Även Anders Ohlsson, grundare av Medveten andning ges utrymme att berätta om andningens betydelse för sköldkörteln och kroppens energiproduktion.
Hon tar även upp aromaterapi och mer kontroversiella metoder som Medical medium eller Athony William som han egentligen heter som har slagit världen med häpnad med sin sellerijuice och skrivit flera böcker bland annat en om sköldkörtelhälsa. Och det var delvis sellerijuicen som gjorde att Karin fick dra ned på sköldkörtelmedicinen, så effektfull var den berättar hon.
Testar okonventionella metoder
Även healing provas, något som långt ifrån accepteras av alla.
– Det finns ett outforskat område och det är tron, säger Karin som en teori om varför det kan tänkas funka.
Jag kan inte låta bli att fråga Karin hur det kom sig att hon vågade ha med något så kontroversiellt i sin bok.
– För att jag är en modig jävel kanske, svarar hon först och skrattar till för att sedan bli allvarlig och tillägga att hon faktiskt tror på det och att hon tror vi behöver mer av det som healingen representerar i våra liv.
– Vi behöver mer innerlighet och mer andlighet.
Hon tror också att många använder sig av healing men att det kanske inte är något de pratar högt om.
LÄS OCKSÅ: Många orsaker bakom sköldkörtelproblematik
Viktigt med beröring
Vi kommer även in på betydelsen av beröring och Karin berättar om en vän till henne som levt tillsammans med en pygméstam och om deras vana att massera och röra vid varandra något de använde både till vardags men också med framgång vid exempelvis benbrott. Massage och beröring var även en viktig del av behandlingen på Vidarkliniken där Karin var inlagd efter operationen och cellgiftsbehandlingen när hon drabbats av bröstcancer. Vidar rehab som det hette mot slutet stängde tidigare i år som en följd att Stockholms landstingspolitiker ansåg att behandlingsmetoderna inte var tillräckligt vetenskapligt förankrade. Något många med Karin som har positiva erfarenheter av att bli hjälpta där upprördes över. Karin har i boken intervjuat Ursula Flatters som var överläkare och ansvarig på Vidarkliniken.
Valfrihet kan begränsas ytterligare
Stängningen av Vidarkliniken gör att valfrihet i vården ekar tomt för många och om KAM-utredarens förslag går igenom kan möjligheten att välja vård även utanför den ordinarie sjukvården komma att bli starkt begränsad och Karin är tveksam till om de flesta förstår allvaret och precis vad det är som håller på att gå förlorat.
– Jag tror inte att folk är medvetna om vart vi är på väg, säger hon och fortsätter:
– Och de stora förlorarna i det här är kvinnor, alltid kvinnor.
Hon tror att kvinnor oftare drabbas av åkommor som behöver andra sätt att se på saken och i större grad söker sig utanför den konventionella vården för att få hjälp. Resultatet om förslaget går igenom blir enligt Karin att man sätter stopp för alla möjligheter att få hjälp att läka sig själv.
– Man blir ju helt i händerna på sjukvården.
LÄS OCKSÅ: Kombinationsbehandling vid hypotyreos – det enda rätta?
Alternativa metoder hotade
Karin tror också att det kommer bidra till att sjuktalen fortsätter öka, då många som söker alternativ vård när de inte blir hjälpta på vårdcentralen upplever att de faktiskt mår bättre och kan jobba. Det är därför knappast heller rent samhällsekonomiskt en bra idé att begränsa vad de komplementära metoderna tillåts behandla i den omfattning som ligger till förslag nu.
Klokskap som gått i arv
Mycket av sin naturliga och förnuftiga syn på hälsa har Karin dels fått från sin mamma som var kemist och tidigt förstod att inte använda aluminiumkastruller och var restriktiv med mediciner, även Karins morfar som var psykiatriker var mot ett allt för flitigt användande av läkemedel.
Karin säger att hon drivs av nyfikenhet och kunskapstörst – båda goda egenskaper hos en journalist – och har genom åren utbildat sig till bland annat yogalärare, lymfmassör och är i dagarna färdig naturlig hudvårdsterapeut. Något som sedan omvandlas till bland annat böcker och föredrag och på så sätt även kommer andra till gagn.
– Jag vill att fler ska förstå hur härligt och bra det här är och försöker förmedla det på ett lättfattligt sätt så att många kan ta det till sig.
Folkbildare inom hälsa
Och det får man väl säga att hon lyckas med. Karin har idag en folkbildarroll när det kommer till hälsa och då framför allt kvinnohälsa. Innan hennes bok ”Knip” var det nog inte särskilt många som var medvetna om att det går att motverka inkontinens, det var snarare inget som talades om – alls. Och de som drabbades fick leva med skammen. Men det trollet drog Karin ut ljuset, precis som hon gjort med bröstcancer. Och nu är det alltså sköldkörtels tur, för även om det kanske pratas mer om sköldkörteln idag än vad det gjordes om kvinnors bäckenbotten för tio år sedan är det fortfarande ett till stor del outforskat område – något Karin nu bidrar till att ändra på.
Av Nina Törmark
Karin Björkegren Jones
Yrke: Journalist, yogalärare som utbildat sig inom en rad områden bl a till lymfmassör och botanisk aromapedagog, nyligen färdig hudvårdsterapeut . Hon har även skrivit ett flertal böcker.
Aktuell med: ”Balans” som du kan köpa till rabatterat pris genom att klicka här och skriva ordet balans när du gör din beställning.
Bor: Stockholm och Björkö
Podcasts: Lyssna på poddarna ”Paus” och ”Kvinnoliv” på Acast.
Mer information om Karin finns på hennes hemsida.