Oro hjälper oss att förbereda oss för svårigheter och att kunna fatta bra och genomtänkta beslut. Att inte oroa sig kan göra att man är oförberedd på att handskas med problem menar stresscoachen Karin Isberg som dock skiljer på konstruktiv oro och oro som livsinställning.
För att förstå orons funktion i våra liv behöver vi sätta det i perspektiv, Karin Isberg stresscoach, utbildad inom neurovetenskap förklarar det så här:
– Du, jag och alla andra är i rakt nedstigande led ättlingar till de människor som levde på savannen för 100.000 år sedan.
Eller förtydligar Karin – vi är ättlingar till de människor som överlevde på savannen. Det innebär att de som tog det säkra före det osäkra och som utgick från att faror kunde inträffa var de som fick föra sitt DNA vidare.
De som hade en obekymrad livsinställning klarade sig inte eftersom de underskattade hot och faror.
LÄS OCKSÅ: Experten: Det här borde alla veta om utmattning
Bra med oro inför svåra beslut
– Det är fortfarande användbart att kunna känna oro och fundera över möjliga hot och faror, säger Karin.
Det betyder givetvis inte att det är bra att ha oro som en allmän livsinställning, men det är till exempel bra med ett visst mått av oro om du står inför en svår utmaning på jobbet eller om du ska fatta ett stort och livsavgörande beslut som att flytta, säga upp dig eller separera menar Karin.
– Genom att oroa dig för hur det skulle kunna bli funderar du på förhand över vilka problem som kan uppstå och förbereder dig därmed mentalt på att hantera dem.
LÄS OCKSÅ: Stressexperten: “Släpp kontrollen och gilla läget”
Oron förbereder oss
När orosreaktionen fungerar som det är tänkt är den en varningssignal om att du kan behöva förbereda dig och agera för att undvika en möjlig fara.
– Då är den konstruktiv, och fyller en viktig funktion för dig.
Problem uppstår om du oroar dig och fokuserar på problem utan att samtidigt försöka hitta en lösning. Då fyller oro ingen funktion, utan får dig bara att må dåligt.
LÄS OCKSÅ: Tittis Holmers recept på lycka
Att inte oroa sig är inte heller bra
Men att inte någonsin känna oro är heller inte bra förklarar Karin.
– Den som aldrig oroar sig riskerar att fatta dåligt genomtänkta beslut och är oförberedd på att hantera motgångar och problem som dyker upp i livet.
Att däremot använda sin oro konstruktivt, det vill säga genom att fundera över lösningar, får en balans mellan att se möjligheter i tillvaron utan att utsätta sig för onödiga risker menar Karin.
Av Nina Törmark
Samtliga artiklar i serien hittar du här
Introduktion Kom i mental form med stresscoachen Karin Isberg
Del 1. ”Oro är ingen personlighet”
Del 2. Orons viktiga funktion
Del 3. Mind 2018: Din hjärnas genvägar
Del 4. Stresscoachen: Du är inte dina tankar
Del 5. Stresscoachen: “Att älta hjälper oss att lära av våra misstag”
Del 6. Stresscoachen: “Ältande kan vara beroendeframkallande”
Del 7. “Du är inte alltings centrum”
Del 8. Ältande som snuttefilt
Fakta
Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin
I Karins onlinekurser ”Bli fri från oro” och ”Slipp onödigt ältande” finns flera metoder som hjälper dig att bli kvitt onödig oro.