Annons

Skydda familjen från skadliga kemikalier i hemmet – 10 sätt!

Inom EU används omkring 30 000 kemikalier i olika produkter, varav endast ungefär fem procent är noggrant undersökta. Det är således svårt att skydda sig mot alla skadliga kemikalier. Men – det finns sätt att minimera exponeringen. Här är tio av dem.

Redaktionen

29 augusti, 2016
Skydda familjen från skadliga kemikalier i hemmet – 10 sätt!
Dela inlägget

Inom EU används omkring 30 000 kemikalier i olika produkter, varav endast ungefär fem procent är noggrant undersökta. Det är således svårt att skydda sig mot alla skadliga kemikalier.
Men – det finns sätt att minimera exponeringen. Här är tio av dem.

Tar du till dig av Naturskyddsföreningens tio nedan nämnda sätt att minimera kemikalier i hemmet har du kommit en bra bit på väg mot ett mer giftfritt liv för dig och dina barn. Du gör en miljöinsats samtidigt som du minskar risken för cocktaileffekter, det vill säga när flera kemikalier tillsammans får obehagliga, och hittills okända, hälsoeffekter.

Läs också: 10 sätt att bli en grönare förälder

1. Välj ekologisk mat
På det sättet slipper du rester av bekämpningsmedel både i din mat och i naturen.
Några exempel på hårt besprutade råvaror som du gör bäst i att undvika är: vindruvor, paprika, banan, kaffe, potatis, lök, äpplen och jordgubbar.
Med ekologisk mat slipper du dessutom tungmetaller från konstgödningen – som till exempel det cancerframkallande ämnet kadmium.
Läs om tio anledningar till varför eko är mest reko

2. Minska intaget av snabbmat och halvfabrikat
Denna typ av mat är inte bara mindre näringsrik och kryllar av tillsatser (läs om hur tillsatser i mat kopplas till fetma och tarmsjukdom), även förpackningarna kan innehålla ämnen som negativt kan påverka både hälsa och natur. Dessutom läcker plast som värms upp oftare kemikalier. Undvik därför alltid att värma mat i plast i mikron och servera gärna varm dryck och mat på andra material än just plast.

Annons

3. Sluta köpa och använda plast i den mån du kan
Olika sorters plast kan innehålla, och läcka, gifter som tas upp av människan eller läcker ut i naturen. Därför kan det vara smart att välja bort plasten när det finns andra alternativ, särskilt när det handlar om produkter som är nära mat och barn.
Ta reda på om du dricker eller äter din plast – och skaffa plastkoll här.

4. Byt ut teflonet
Ett mycket farligt ämne, som i princip aldrig bryts ned, ingår i tillverkningen av pannorna. Satsa hellre på gjutjärn och stål.
Läs mer om varför du bör byta ut teflonet i artikellänken nedan.
Läs om de tre huvudanledningarna till att inte steka i teflon och få tips på vad du kan använda istället.

5. Dammsug, våttorka och vädra ofta
På det sättet gör du dig av med dammtussar och dammpartiklar där skadliga kemikalier trivs. Damm som vi annars andas in eller får i oss genom maten.
Läs mer om vilka skadliga kemikalier som kan hittas i en vanlig dammråtta i våra barns sovrum i artikellänken nedan.

6. Ät inte fet fisk från Östersjön
Undvik fet fisk som lax, strömming, havsöring och ål från Östersjön då dessa ofta innehåller höga halter av skadliga ämnen som inte bryts ned, utan stannar kvar i kroppen och naturen. Dessutom är ålen akut utrotningshotad.
Kom bara ihåg att om du är snål med fisken (färre än tre gånger per vecka) är det bra att köra fiskolja/omega 3 som tillskott. Läs mer i artikeln: Därför ska du äta fiskolja.

7. Tvätta alltid nyköpta textilier
Då slipper du få i dig de gifter som använts i tillverkningen – eller de medel som ibland används för att bespruta kläderna för att klara eventuell fuktutsatthet vid frakt i exempelvis containrar.
Satsa ännu hellre på ekologiska material och begagnat. På det sättet skonar du även naturen och människor i tillverkningsländerna. Här kan du läsa mer om hur du som miljö- och hälsomedveten modeintresserad ska tänka, vilka material du ska välja och vilka du ska undvika.

Annons

8. Lev parfymfritt
Vi svenskar älskar när vi och våra hem doftar gott/”rent” och har svårt att ge upp våra parfymer, blomdoftande mjukmedel, citrondoftande tvättmedel, tvättmedelsdoftande deodoranter och övriga doftsprayer. Men är det egentligen rent” vi doftar? Eller har vi bara lärt oss att det är dessa dofter vi förknippar med ”rent”? Tyvärr innehåller parfymer och syntetiska doftämnen oftast hormonstörande ftalater. Det gäller i stort sett alla produkter som doftar på syntetisk väg (så även doftljus).
Kortfattat: Undvik syntetiska dofter. Eftersom ämnen i parfym kan vara allergiframkallande, påverka fertiliteten och störa hormonerna (notera dock att även naturliga dofter kan vara allergiframkallande – även om de är fria från annat ”skräp”).

9. Välj alltid miljömärkt
Så får du produkter där höga krav ställs på kemikalieinnehållet. Läs mer om miljömärkning och falsk miljömarknadsföring – så kallad greenwashing här.

10. Banta ditt badrumsskåp
Vi svenskar förbrukar 110 ton hygienprodukter och kosmetika dagligen, enligt boken boken Badskumt av Katarina Johansson. Vad vet du egentligen om vad du har i ditt badrumsskåp? Tänk efter: behöver du alla produkter i ditt badrum? Dra ned på mängden och lätta på så sätt lite på det kemikalietryck som både naturen och din egen kropp är utsatt för. När du ändå håller på att rensa badrumsskåpet – kom ihåg att gammal medicin ska lämnas in till ett apotek.

Läs också: Hormonstörande ämnen kostar EU 157 miljarder euro om året

Av Isabelle G Hedander

Källa: Naturskyddsföreningen och Kurera.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Effekterna av alla de kemikalier vi utsätts för är många, långt fler än vi känner till.
Till exempel har en WHO-rapport fastställt att många av dagens folkhälsosjukdomar – däribland cancer – är orsakade av just exponering för kemikalier. Läs mer här.

En omfattande forskningsstudie har undersökt samhällskostnaden för exponering av hormonstörande ämnen inom EU. Vill du veta summan? Jo, hela 157 miljarder kronor euro (över en biljon) om året – bara inom EU-länderna. Det är 1,23 procent av EU:s BNP. Den ofattbart höga siffran är alltså vad forskarna har uppskattat kostnaden bli för vård, rehabilitering och minskad produktivitet till följd av hormonstörande ämnen. Till detta kommer alltså även sannolika samband med tillstånd som ADHD, autism, fetma, diabetes typ 2 och manlig infertilitet. Resultatet har offentliggjorts i tidskriften ”Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism”.
Läs mer här.

Dessutom föds allt fler pojkar med defekt penis. Tillståndet kallas hypospadi och är en medfödd missbildning som innebär att urinröret mynnar på undersidan av penis.
I vissa allvarligare fall kan urinröret mynna pungen. Orsaken bakom missbildningen är inte fastställd men en teori är överexponering av hormonstörande kemikalier.
Läs mer här.

Annons