Annons
Annons

Tre goda veganska pålägg (och tre förslag på veganska bröd)

Trodde du att du behövde ge upp en väldans massa gott bara för att du nu börjat äta mer veganskt? Ingenting kunde vara mer fel. Det finns nämligen mängder av goda veganska pålägg att njuta av. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna. Någon som vet mer om ämnet är den fantastiska Sophie Bohnstedt, som bloggar om mat och hälsa ur ett miljöperspektiv på Kurera. Här följer tre av hennes egna favoritpålägg: augberginekaviar, vegansk färskost och blåbärssylt med chia.

Redaktionen

3 april, 2019
Tre goda veganska pålägg (och tre förslag på veganska bröd)
Dela inlägget

Trodde du att du behövde ge upp en väldans massa gott bara för att du nu börjat äta mer veganskt? Ingenting kunde vara mer fel. Det finns nämligen mängder av goda veganska pålägg att njuta av. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna.
Någon som vet mer om ämnet är den fantastiska Sophie Bohnstedt, som bloggar om mat och hälsa ur ett miljöperspektiv på Kurera.
Här följer tre av hennes egna favoritpålägg: augberginekaviar, vegansk färskost och blåbärssylt med chia.

Vegansk cream cheese – med tomatsallad

Vegansk färskost på mandlar – serverad med tomatsallad

Du behöver inte vara utan ost bara för att du äter veganskt. Det skulle i alla fall inte denna receptskapare gå med på.

Här är till exempel ett recept på färskost gjord på mandlar.
– Jag vill inte vara utan ost i mitt liv. Det går att göra god växtbaserad ost på till exempel olika nötter eller kokt vit potatis. För en mer krämig ost, kan du mixa ner en liten kokt vit potatis utan skal i detta recept, säger receptskaparen Sophie Bohnstedt till Kurera.

Receptet hittar du här.

LÄS OCKSÅ: Mandlar skyddar mot hjärtsjukdomar

Auberginekaviar

Auberginekaviar

Sophies underbaraCaviar d’aubergines” – det vill säga augberginekaviar – passar väldigt bra till väldigt mycket. Till exempel som pålägg till knäckebröd, mjuk smörgås eller som dippsås till grönsaker.
Eller som god röra på till exempel påskbuffén.

Receptet hittar du här.

LÄS OCKSÅ: Aubergine på listan över minst besprutad frukt och grönt

Blåbärssylt med chiafrön

Blåbärssylt med chiafrön

Blåbär är både nyttigt och gott – och dessutom roligt att plocka. Adderar du även lite chiafrön och gör en sylt har du plötsligt ett perfekt, näringsrikt och barnvänligt smörgåspålägg.
Givetvis kan du använda vilka bär du vill i detta recept.

Receptet hittar du här.

LÄS OCKSÅ: Tio anledningar att äta mer blåbär


Brödbaksinspiration någon?

Så vad ska du då äta med dessa goda veganska pålägg, kanske du undrar?
Ja, möjligheterna är oändliga men här följer i alla fall tre förslag på goda veganska bröd:

Glutenfria durra- och teffbaguetter (kalljästa)
Sesamknäcke med morot och kummin (fröknäcke)
Glutenfritt proteinbröd utan jäst (focaccia)

Av Isabelle G Hedander

 

Annons
Fakta

Fakta

Recepten kommer från Sophie Bohnstedt och Kurerabloggen ”Bästa maten för din hälsa och planeten”.
– där du hittar mer vegansk inspiration.

Annons
Annons