Slipp göm dig bakom en badmadrass i sommar.

16 knep för dig som vill nå sommarformen snabbare!

Bara veckor kvar till semester och det som – i alla fall för många – följer med det: Beach 2015. Är du redo?
Här är 16 sätt att ge formen en rejäl kickstart – och viktknepen du inte visste fanns. 

1. Ät mindre mat – och låt tallriken bestå av 50 procent grönt. 
Mindre mat är det absolut mest effektiva sättet att nå snabb viktminskning (medan träning är det absolut snabbaste sättet att bli hälsosam – med förbättrade värden och allt vad hälsa innebär).
Grönsaker är kalorisnåla (vilket gör att du kan äta mycket!), fiberrika och skyddar mot övervikt. De hjälper oss även att hålla oss mätta.

2. Byt ut all måltidsdryck mot vatten (osötat kaffe eller te utan mjölk är också okej då och då).
Vatten förbättrar energiupptaget och förbränningen av kalorier samtidigt som det minskar hungern. Du bör dricka minst 1,5 liter vatten varje dag. Ha i lite lime eller citron om du vill ha smak plus en basisk effekt.
Drick med fördel ljummet vatten, det är bättre för njurarna. Men ta inte ljummet vatten från kranen utan använd din energisparande vattenkokare och blanda sedan upp det med hälften kallt vatten i ett glas.
Läs också: Tio skäl att dricka vatten

 

3. Häll äppelcidervinäger på din sallad
…eller i ditt vatten. Äppelcidervinäger vitaliserar ämnesomsättningen och sägs bidra till att maten tas upp långsammare i tarmsystemet, vilket gör att kroppen inte kan lagra fett lika lätt. Det ger även ett jämnare blodsocker, minskad aptit och minskat sötsug. Drick två matskedar blandat i vatten cirka 15 minuter före måltiden, alternativt ta i kapselform 15-30 minuter före måltiden. Finns att köpa i matvarubutiker samt som kapslar i hälsokostbutiker.

4. Undvik blodsockertoppar!
Att lyckas få till ett jämnare blodsocker kan vara avgörande för viktminskning. När vi får blodsockertoppar utsöndrar kroppen hormonet insulin för att dämpa toppen. Insulin är kroppens mest fettbildande hormon.
Att äta lite och ofta är ofta ett effektivt sätt att få till ett jämnare blodsocker. Att använda äppelcidervinäger, att inte småäta söta saker (borde om man ska vara strikt även gälla frukt samt sötare grönsaker och nötter som majs, morötter och cashews) är två andra sätt. Ytterligare ett tips är att – vid fika eller måltid – ta för vana att börja med fettet eller proteinet och avsluta med kolhydraterna (gäller särskilt de snabba kolisarna). Då får du heller inte samma drastiska blodsockertoppar – och därmed inte samma insulinpåslag och fettinlagring.
Läs också: Hemligheten bakom balanserat blodsocker och viktminskning

5. Ät  krom!
Börja äta tillskott med mineralet  krom. Krom är bra för insulinkänsligheten, blodfetterna och kolesterolhalten. Inte minst hjälper det till att hålla blodsockret i balans vilket effektivt minskar sötsug!
Krom bidrar till en normal fett-, protein- och kolhydratomsättning. Brist på mineralet kan störa omsättningen av glukos och fett och kan också leda till flera tillstånd som ingår i det metabola syndromet. Två bra kromtillskott är till exempel Fitness Caps och Bio-Chrom.
Läs också: Därför behöver vi krom

6. Ät mer zink
Förutom krom är zink en viktig mineral för att cellen ska kunna ta emot glukos och insulin i sina receptorer. Zink minskar ditt sötsug.
Här kan du läsa mer om zink.

7. Ät mer fett
Fett mättar på ett helt annat sätt än en kolhydratrik måltid. Är du mätt längre undviker du också effektivt behovet att småäta, suget efter skräpmat och sötsaker plus får ett jämnare humör.
Det ska dock vara nyttigt fett! Du hittar bra inspiration på nästa två punkter.

8. Börja steka – och baka – med kokosfett
Köp ett bra ekologisk kokosfett. Det är en effektiv genväg (som inte är en senväg) och ämnesomsättningsknep som allt fler börjar få upp ögonen för. Kokosfett bränner nämligen fett. Till sådant som inte ska upphettas bör du köra med kallpressad kokosolja (smakar lite kokos) och till stekning icke kallpressad (smakar inte kokos).
Läs också: Ät kokosfett och bränn fett

9. Ät kokosolja på sked
Kokosfett är ett så bra knep att det är värt att nämna två gånger. Detta tips lyder:
Ät fin, kallpressad och givetvis ekologisk kokosolja på sked varje dag. Kokosolja innehåller den mellanlånga fettsyran kaprylsyra, vilken fungerar som energi till hjärnan på samma sätt som socker. Många personer som lider av sockerberoende – eller andra problem med socker – upplever att de får god hjälp av just kokosolja. Kokosfett är ett fantastiskt knep för att minska sockersug, framför allt på grund av att det (nyttiga!) mättade fettet ger mättnad men även för att kokosfett stabiliserar blodsockret och ger bra byggstenar till cellmemebran, hjälper till vid transport av hormoner, upptag av fettlösliga vitaminer med mera.

10. Ät inte senare än klockan 19.00…
På natten när du fastar bildar din kropp ketoner, och du hamnar i en slags mild ketos. Ketos innebär att kroppen bryter ner fettceller för att utvinna energi (detta görs dock bara under kortare fasta). Vid alltför lång fasta (mer än 60 timmar) börjar istället kroppen att gå på sina egna muskler för att få snabbare energi än fettcellerna. Under en kortare fasteperiod är även insulinnivåerna låga, vilket är bra eftersom insulinet annars bidrar till att kroppen börjar att lagra in fett (och det vill vi ju de flesta förhindra). Även tillväxthormonernas nivåer i kroppen ökar när insulinnivåerna är låga, vilket gynnar kroppens möjlighet att bygga muskler.
Dessutom gör för sena matintag att dina organ inte får vila ordentligt under natten – och både din kropp och ditt sinne får sämre sömnkvalitet.
Läs också: Stor studie: 5:2-dieten ger diabetiker tydliga hälsoeffekter

11. …och se till att få minst 7 timmars sömn
Natten är vår mest effektiva tid för förbränning – i alla fall om vi sköter korten rätt. På natten går kroppen in i ketos – vilket är då den bränner mest fett. Äter man för sent påverkas denna funktion. Dessutom får dina organ jobba med matsmältningsprocessen och din sömn får inte samma kvalitet.
Är du trött efter hela din dag, och på så vis blir sötsugen när kroppen vill ha snabb energi och egentligen behöver vila? När vi är trötta tenderar kroppen att sukta mer efter snabba kolhydrater som pasta och bröd för att få i sig snabb energi.
Läs också: God nattsömn för god hälsa – och ett starkt immunförsvar

12. Ät frukost
Äter du frukost är det lättare att stå emot förmiddagsfikat på jobbet. De flesta menar dessutom att det är gynnar viktminskningen (se punkten om blodsockertoppar) att äta lite och ofta – så är du en sådan som hoppar över måltider bör du genast sluta. Är det dessutom så att äter för lite, eller för näringsfattigt i början på dagen, gör dig ännu mer sugen framåt eftermiddag och kväll.
Köp på dig en mixer och börja med fördel göra gröna (ekologiska) morgonsmoothies. På det sättet får du också en viss detox-effekt (din kropp gör av med gifter) – och personer som annars har ojämna toalettrutiner brukar få igång en daglig tömning av tarmen, vilket alltid bör eftersträvas.
Du hittar bra frukostinspiration på Kureras receptsida Frukost och mellanmål

13. Träna före frukost
Personer som tränar på fastande mage förbränner upp till 20 procent mer kroppsfett än personer som tränar efter frukost, enligt forskning från University of Northumbria i England.
Läs också: Träna före frukost – bränn 20 procent mer fett

14. Thylakoider
Ett ämne i spenat som främjar viktminskning.
Läs mer här – Professorn: ”Thylakoider är knepet som dämpar ditt sötsug”

15. Viktminskningspulver
Ja, det kan faktiskt funka. Men det är ingen långvarig lösning och bör vara något man ägnar sig åt vid enstaka tillfällen, inte har som daglig rutin året runt.
Och provar du viktminskningspulver – se då till att läsa på innan. Läs mer om hur man får bäst effekt av viktminskningspulver
Läs också: Kurera jämför viktminskningsprodukter

16. Öka ditt naturliga testosteron
Testosteron är nödvändigt för både kvinnor och män när det gäller förmågan att bygga muskler och bränna fett. Brist är inte ovanligt dock. Får du bukt på den kommer du kanske plötsligt att upptäcka att du inte hade så där sugig förbränning trots allt! Det vore väl rätt härligt va? Och du, det är inte så svårt att förändra den saken heller. Här hittar du 12 sätt att öka ditt testosteron – helt naturligt.

…Och så viktknepen du inte ens visste fanns! 
Du hittar dem här: 13 vetenskapligt uppbackade tips att gå ner i vikt

Av Isabelle Hedander


Skriv ut artikel


Kvinna ligger och sover gott

Trött på att ligga sömnlös? Här är 5 naturliga knep för bättre sömn

Naturlig hälsa

Är du egentligen en glad och härlig person men tillfälligt energilös på grund av sömnproblem? Du är inte ensam. Ofrivillig sömnbrist är vanligare än många tror och en god nattsömn gör enorm skillnad för den upplevda livskvaliteten. Men – många räds att ta hjälp på grund av att läkemedel kan vara vanebildande och medföra dåsighet dagen efter. Många lider dock i onödan, för det finns naturlig hjälp du inte blir beroende av. Här är några knep som hjälper vid sömnbesvär.

Manshänder med starka naglar

Starkare naglar med mineraler

Naturlig hälsa

Under tre år led 62-åriga Shirzad Kalhori av tunna naglar som bröts av och blödde. Efter att av sin fru och döttrar blivit tipsad om ett näringstillskott såg han förbättring på två månader – och idag är naglarna starkare än någonsin.

Denise Lopez

En tuff värld som kan knäcka de flesta

Krönikan

Att vara artist och lite offentlig så där är ingen dans på rosor, om nu någon trodde det. Det är en tämligen hård och ytlig värld och inte särskilt förlåtande. Jante råder än hårdare här och folk tycker väldigt mycket. Tro mig, jag vet. Den här branschen har varit nära att ta knäcken av mig. Men så kom jag på bättre tankar.

Dvärgpalmen sågpalmetto och dess bär

Sågpalmetto – ett naturligt knep vid godartad prostataförstoring

Hälsa

Med stigande ålder är en godartad förstoring av prostatakörteln snarare regel än undantag för män. En förstorad prostata är oftast inget farligt men kan innebära att man behöver kissa oftare, inte minst nattetid samt svårigheter att tömma blåsan helt. Det kan även störa samlivet. Traditionell behandling innebär ofta biverkningar som erektionsproblem, vilket gör att många män undviker att söka hjälp. Men – det finns ett enkelt och helt naturligt knep du med prostatabesvär bör känna till: Sågpalmetto.

Medelålders man i vit skjorta tar sig för pannan som han glömt något

Så får du bättre minne – 9 tips!

Allmänt

Upplever du att ditt minne allt oftare sviker dig? Stress, överstimulans, åldrande. Orsakerna kan vara många. Men det finns hjälp att få – och det är mindre avancerat än du tror. Här är nio knep som förbättrar ditt minne.

Kvinna 45 plus blickar ut över sjö

Klimakteriet – fortfarande ett ämne präglat av skam och stor okunskap

Hälsa

Klimakteriet firas med en egen dag. Den 18:e oktober varje år inträffar internationella klimakteriedagen. Den finns bland annat för att ämnet, genom att uppmärksammas, har större chans att få anslag till forskning och medicinskt stöd – men även för att klimakteriet behöver komma upp i ljuset då ämnet fortfarande är enormt tabu och något kvinnor lider av och skäms över i det tysta. Trots att hälften av världens befolkning någon gång kommer att drabbas vet få ens vilka symtomen är – eller vilken hjälp som finns. Det försöker Kurera råda bot på här.

Kvinna håller sig om sitt ben som om smärta

Reumatikerförbundet: Många med värk experimenterar med starka läkemedel

Värk

Tiotusentals personer i Sverige lider av smärtor som tyder på ledsjukdomen artros, men av dessa har många ännu inte fått diagnosen. Mörkertalet tros vara stort, likaså antalet som inte vet hur de kan bli av med smärta och besvär. "Det är bekymmersamt att många tycks experimentera på egen hand med starka läkemedel. Både bland dem med diagnosen och bland dem med symtom finns ett flertal som använder opiater och beroendeframkallande smärtläkemedel. Det är en varningssignal som sjukvården måste ta på allvar", säger Hans Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet, som även poängterar att det råder omfattande brister inom vården när det gäller rådgivning kring diagnosen.

Potatisar på jord

Ny skräddarsydd GMO-potatis får odlas utan särskilt GMO-tillstånd

Eko/miljö

Forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet har tagit fram en industripotatis som kan ersätta den EU-förbjudna GMO-potatisen Amflora, som stoppades 2012 – trots att den nya potatissorten har samma egenskap. Skillnaden ligger i den genmodifieringsteknik som använts. På grund av att den inte lämnar kvar några främmande gener klassas tekniken inte som GMO och därför krävs heller inga särskilda GMO-tillstånd för odling.

Paradisets grönsakshörna Södermalm

Paradiset expanderar!

Kost

Glada nyheter: Nu ska fler få chansen att uppleva himmelriket. Paradiset växer nämligen så det knakar! När Stockholmsbaserade Paradiset sommaren 2015 öppnade klev de rakt in på platsen som Skandinaviens största ekolivsmedelsbutik. Marknaden jublade. Nu öppnar de snart sin tredje butik men nöjer sig inte där. Målet är 20 butiker – inom bara fem år.

Deppig man sitter i sängen med huvudet i handen

Erektionsproblem? Här är knepet som hjälper 7 av 10

Naturlig hälsa

Nedsatt lust och sexuell funktion hos män är vanligare än man tror. Hälften av alla svenska män över 40 år har erektionsproblem och närmare 20 procent av alla män över 50 år klarar inte av att genomföra ett samlag. Stress, rökning, diabetes, hjärtsjukdomar och psykologiska problem är ofta orsaken. Vetenskapliga studier visar att det finns hjälp att få.

naglar

Tre frågor och svar om nagelhälsa

Skönhet

Vad beror tunna naglar som skivar sig på? Går det att äta sig till starkare naglar - och i så fall hur? Och vad säger våra naglar egentligen om vår hälsa? Kureras näringsexpert Zarah Öberg svarar på några frågor om nagelhälsa.

Salt kommer ur ett uppochnedvänt saltkar mot svart bakgrund

Jerry Brännmyr svarar professorerna: ”WASH hjälper läkemedelsbolag att tjäna CASH”

Replik

Saltdebatten fortsätter. Den 11 oktober publicerades krönikan ”För lite salt ger dig högt blodtryck” där krönikören skrev att salt inte höjer blodtrycket som många tror utan att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och menade att Jerry Brännmyr har fel i sin krönika. Läs deras replik här. Här replikerar Jerry Brännmyr i sin tur de två professorerna.

ägg

Äggets dag – en dag för att hylla ägg som livsmedel

Kost

Idag är det Äggets dag, eller World Egg Day, som uppmärksammas i över 80 länder runt om i världen, en dag har firats runt om i världen sedan 1996. Bakom den internationella dagen, World Egg Day, står organisationen International Egg Commission som vill fira ägget för att det är ett fantastiskt livsmedel, med bra näringsinnehåll, som är prisvärt och kan mätta många magar, skriver branschorganisationen Svenska Ägg i ett pressmeddelande.

hjärtformad trästam

Fem hjärtliga fakta

Hälsa

Så länge hjärtat slår lever vi. Men mer då? Vad vet du egentligen om ditt hjärta, sådant det sysselsätter sig med - och varför? Här är fem saker du (troligen) inte visste om hjärthälsa.

ägg

Livsmedelsverket: Dioxinhalten i ekologiska ägg behöver sänkas

Eko/miljö

Miljögiftet dioxin – som finns i varierande mängd i alla animaliska livsmedel – förekommer i högre halter i ekologiska ägg än i andra ägg. Nu uppmanar Livsmedelsverket branschen att undersöka vad detta beror på och vidta åtgärder. "Något måste göras för att minska halterna", skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande på onsdagen. Branschorganisationen Svenska Ägg svarar med att starta utredning – samt minska andelen fiskmjöl i fodret.

Saltprodukter på bord

Professorernas svar på Jerry Brännmyrs krönika om saltets effekt på blodtrycket

Replik

Den 11 oktober publicerade Kurera krönikan "För lite salt ger dig högt blodtryck" där krönikören Jerry Brännmyr skrev om salt ur en kontroversiell synvinkel där han menade att salt inte höjer blodtrycket och att högt blodtryck snarare kan bero på saltbrist. Två saltintresserade Göteborgsprofessorer hörde av sig och ville replikera, då de menar att Jerry Brännmyr i sin krönika är ute och cyklar. Här är deras svar.

Litet barn i bil gör blä grimas

Nu föreslås svenskt förbud mot rökning i fordon med barn

Gravid/barn

Rökförbud när du kör med barn i bilen har redan blivit verklighet i flera andra länder. Nu kan det bli verklighet i Sverige. I alla fall om riksdagsledamoten Yasmine Larsson (S) får som hon vill. "Friheten för vuxna att kunna röka i sin bil tillsammans med barn kan inte anses vara viktigare än barns hälsa", skriver hon i en motion till riksdagen.

tjej ligger på säng i mörkt rum

Få bättre mental hälsa naturligt

Mental hälsa

Varje år den 10 oktober inträffar Världsdagen för mental hälsa, en dag instiftad av FN. Med anledning av det vill Kurera passa på att belysa att enligt siffror från Socialstyrelsen äter fler än 1,6 miljoner personer i Sverige, omkring 17 procent av befolkningen, psykofarmaka - det vill säga läkemedel som riktar sig mot psyket. Men - behövs verkligen alltid läkemedel - eller finns det andra alternativ, och i så fall vilka?

Bi sitter på vit blomma

7 tillfällen då bidrottningsgelé hjälper

Gravid/barn

De flesta kvinnor har hormoner som åker bergochdalbana under livet. Symtom kan innebära allt från depression och minskad livslust, till minskad sexlust, oförmåga att hålla sitt humör i schack, nattliga svettningar, torra slemhinnor och försämrad förbränning. Ett naturligt sätt att förbättra sin hormonstatus är via fytoöstrogenrika livsmedel och bidrottningsgelé. Här får du veta mer.

ratt_naring_for_att_prestera_580x416

Med rätt näring orkar ultralöparen prestera

Hälsa

Att springa ultralopp är ingen lek. Distanser uppåt 100 km tär hårt på kroppens reserver. Petra Skiöld tillhörde världseliten redan efter första försöket, men bristen på näring var nära att sätta stopp för karriären. – Utan näringstillskott klarar jag inte extrema distanser. Idag tar jag professionell hjälp för att veta vad jag b