Den schweiziska hälsopionjären Alfred Vogel ägnade hela sitt liv åt örter, naturmediciner och patienter. För ”alpdoktorn” var hälsa en harmonisk kombination och en välbalanserad livsstil – god sömn, sunda matvanor, motion och livsglädje. I dag är flera av Alfred Vogels upptäckter vetenskapligt bevisade.
Naturen själv var det universitet den lille alpdoktorn Alfred Vogel uppskattade mest. Han föddes 1902 i Aesch, en by vid foten av de schweiziska alperna. Hans farmor tog med honom på vandringar i naturen så fort han var stor nog att gå och förstå. Där plockade de medicinalväxter till familjens husapotek, och farmor Vogel gav Alfred en grundlig utbildning i läkeörter. Han fick i uppgift att skriva ner allt hon pratade om. Intresset för naturmedicin uppslukade all Vogels tid, och 1923 öppnade han en hälsokostbutik i Basel. Hans ambitiösa skrivande och stora intresse för läkeväxter fick honom fick honom att sex år senare starta ett livsstilsmagasin om hälsa för att nå en större publik. Hälsonyheter ”Gesundheit Nachtrichten” från Vogel är faktiskt en av Schweiz äldsta och mest populära tidskrifter. Hans mest kända bok, ”Den lille doktorn”, har tryckts i över en miljon exemplar. Vogels första bok, ”Kosten som en läkande faktor” gavs ut redan 1935.
LÄS OCKSÅ: Örterna som hjälper vid förkylning
Färska örter
När Alfred Vogel var 35 år ansåg han själv att han hade tillräckligt med kunskap för att ta emot patienter och öppnade en hälsomottagning och så småningom ett hälsohem i byn Teufen, i kantonen Appenzell. Det var i Teufen som utvecklingen av naturmediciner tog fart. Här framställde Vogel sina första växtbaserade läkemedel. Vogel framställde alla sina mediciner på färska ekologiska örter. Han hade upptäckt att den stora effekten av örterna uteblev om han torkade dem. Vogel använde dessutom oftast hela plantan vid extraheringen, inte bara enskilda delar. Det här sättet att framställa örtpreparat blev nyckeln till hans stora framgång. I dag, över 70 år senare, visar vetenskapliga studier att färska ekologiska örter innehåller 100-200 procent mer aktiva ämnen än torkade växter.
LÄS OCKSÅ: Färsk echinacea – en räddare i förkylningstider
Fröna förändrade allt
Vogel ville lära sig mer om medicinalväxter och reste därför ut i världen för att besöka olika naturfolk. På sin första resa till Amerika, i mitten av 1950-talet, träffade Vogel hövdingen i Oglala Lakota-stammen, Ben Black Elk, som introducerade honom för den speciella medicinalväxten Echinacea purpureas unika läkande förmåga. Vogel fick med sig en påse echinacea-frön hem och ingen, inte ens Vogel själv, kunde väl då drömma om att dessa frön också innehöll grunden till det företag som i dag är en av världens främsta tillverkare av växt-baserade läkemedel. Vogel grundade företaget Bioforce och idag finns Alfred Vogels produkter i över 30 länder. Svenska Bioforce, grundat 1964, var en av hans första samarbetspartens. Samtliga företag följer än idag Vogels grundprincip att i naturen finns allt vi behöver för att bevara en sund och god hälsa.
LÄS OCKSÅ: Ökad lust och färre nattkissninagr
Holistiskt synsätt
Alfred Vogel nöjde sig inte med en mottagning i Teufen, han startade en hälsoklinik med tillhörande butik i Montreal. Han letade sig ända ner till Sydamerika där han köpte en gård i Peru för odling av inhemska grönsaker och medicinalväxter. Med sig på varje resa hade han alltid en påse echinaceafrön för att hålla förkylningar borta, och under en 60 mil lång båttur på Amazonas-floden lyckades han hålla sig frisk tack vare sina antivirala frön. Vid varje resa tog han kontakt med ursprungsbefolkningen i respektive land, för att ta del av deras erfarenhet och ”gamla” kunskaper om läkande örter. Under 1960-talet reste han bland annat runt i Afrika och i Kalahariöknen, som sträcker sig genom Namibia, Botswana och Sydafrika. Där upptäckte han örten djävulsklo och insåg vilken potential växten har på reumatism. Vogel blev ofta ombedd att hålla föreläsningar om sina upptäckter i länderna han besökte. Det resulterade i många TV- och radioframträdanden – och stort renommé i både Australien och på Nya Zeeland. Vogel fick olika utmärkelser för sitt arbete. 1982 erhöll han Priessnitz-medaljen av tyska läkarförbundet och 1984 utnämndes han till hedersledamot i schweiziska läkarsällskapet för empirisk medicin (SAGEM).
LÄS OCKSÅ: Maskros och kronärtskocka kan lugna upprörda magar
Naturens överlägsenhet
Redan under 1960-talet spred sig nyheten om den lille doktorns speciella kunskap om kropp och själ och tidningarna skrev om Vogels holistiska synsätt på människan och på naturen. Vogel talade om att varje växt var fulländad i sig själv och menade att varje beståndsdel i en växt har sitt eget specifika syfte. Olika växter i ett preparat kan komplettera och samverka med varandra för att tillsammans utgöra en ännu större helhet och ge en ökad effekt. Vogel påpekade att konventionell medicin fungerar precis tvärtom. Den bygger oftast på en enda verksam substans. Han ansåg att om ett naturpreparat görs om till ett syntetiskt preparat försvinner det unika i medicinalväxten eftersom en ört kan bestå av ytterligare tio och kanske ännu fler aktiva substanser som ännu inte är upptäckta och som kanske samverkar för att främja hälsan.
LÄS OCKSÅ: Kom i form med ostvassle
Vasslen som renande kur
Nyheten om Vogels mottagning i Teufen spred sig och från hela Schweiz vallfärdade människor till den omtalade naturdoktorn. Många patienter som kom hade problem med matsmältningen. För att komma tillrätta med magproblemen gjorde Vogel en tinktur på bitterörter vars syfte var att sätta stimulera enzymproduktionen och sätta igång tarmrörelserna och motverka ballongmage. Örtextraktet stödjer den övre matsmältningen men också lever och galla och minskar därmed besvär som gaser, uppkördhet och förstoppning, men också sura uppstötningar. Effekten av Cynaramin, som växtläkemedlet heter i Sverige, bekräftades i en klinisk studie från 2013 där 75 personer deltog. Vogel förstod att en väl fungerande tarmflora är basen för god hälsa och hans egen favorit var en högkoncentrerad mjölksyrejäst vassledryck, Molkosan. Den använde han inte bara för att behandla magåkommor utan också för att stimulera tarmfloran som i sin tur leder till flera positiva effekter som exempelvis normalisering av blodsockret. Under Vogels tid användes vassledrycken också i syfte att rena och städa kroppen. I dag, flera årtionden senare, har forskare kunnat visa på att vassle-drycken faktiskt fungerar på det sätt som Vogel trodde. Vetenskapliga analyser har även fastslagit på vilket sätt mjölksyra verkar i kroppen.
I en studie där friska försökspersoner åt en kolhydratrik kost fick de som tog Molkosan 15 minuter innan måltiden ett stabilare blodsocker. När en liknande studie utfördes, där även diabetiker deltog, fick deltagarna äta rent socker eller en kolhydratrik måltid. Den positiva effekten på blodsocker och insulinnivåerna var lika tydliga i båda grupperna.
LÄS OCKSÅ: Johannesört utmanar ssri-preparat vid psykisk ohälsa
Lyssna på kroppen
När Vogel ställt diagnos på sina patienter lämnade han inte bara dem med ett örtpreparat att ta, han lärde dem också att varje enskilt livsmedel kan fungera som en kraftfull medicin vid rätt tillfälle. Han fick sina patienter att ta ansvar för sin hälsa och förklarade, utifrån sitt holistiska synsätt, att de skulle se bortom symtomen och istället försöka se de bakomliggande orsakerna till varför sjukdomen uppstått. Det vill säga att förstå orsak och verkan och sedan lära sig att lyssna på kroppens signaler, för den signalerar alltid när något är fel. Vogel menade att när vi inser att ansvaret för vårt välbefinnande ligger i våra egna händer och inte hos hälso- och sjukvårdsmyndigheterna, då först sker ett totalt tillfrisknande. Exempelvis betraktade Vogel glädje som ett läkemedel. Glädje kan påverka det sympatiska nervsystemet att lösa kramper och stagnationer i lever, njurar och bukspottkörtel, menade han. Till och med hjärtverksamhet och blodcirkulation kan påverkas av glädje. Vogel pratade ofta om att stress och negativa tankar kan störa sömnen vilket kan medföra att livsglädjen rinner ut och hälsan försämras. Johannesört blev därför ett viktigt läkemedel mot sömnstörningar, oro och mildare depression. Vogels ekologiska och färskt extraherade johannesört skiljer sig från andra johannesörtpreparat på så sätt att den inte är lika stark som koncentrerade produkter med johannesört. Forskare i Schweiz hävdar att Vogels preparat med johannesört, som i Sverige går under namnet Hypermin, inte heller interagerar med konventionell medicin, förutsatt att den rekommenderade dosen följs.
LÄS OCKSÅ: Brist på lecithin kan ge dåligt minne
Modern forskning
På Vogels tid fanns inga av dagens SSRI-preparat att jämföra med, men idag är det bevisat att johannesört har lika god effekt, och ibland bättre än, SSRI-preparat vid oro, nedstämdhet och mild till måttlig depression. Ett SSRI-preparat höjer enbart serotoninnivån i hjärnan medan johannesört ökar tillgängligheten av serotonin, nor-adrenalin och dopamin. En viktig fördel med johannesört framför syntetiskt framställda SSRI-preparat är att den i princip inte har några biverkningar vilket ger ett smidigare tillfrisknande. Modern forskning har i hundratals studier kunnat identifiera verksamma substanser i Vogels örtpreparat. Därmed är det numera bevisat att det Alfred Vogel visste faktiskt är sant. I dag är den schweiziske hälsopionjärens tankar kanske än mer relevanta när allt fler av oss strävar efter att äta ekologisk mat och, i den mån det går, välja naturliga mediciner framför syntetiska. Vogel lämnade inte bara ett hundratal effektiva naturpreparat till eftervärlden utan också en gedigen sammanställning av allt han lärt sig och visste om läkeörter, sjukdomar och hälsa.
Av Inger Palm