Det är inte ovanligt att man beskriver sig som ”en orolig person” Men oro är inget personlighetsdrag utan en viktig överlevnadsmekanism förklarar stresscoachen Karin Isberg.
Det är inte konstigt att man tror att man är en orolig person, menar Karin det kan bero på att man har vant sig vid orosfyllda tankar så länge att man tror att oro är den man är, men det stämmer inte enligt stresscoachen Karin Isberg som är utbildad i neurovetenskap.
Men vad är då oro?
– Oro är ett sätt att tänka som nästan alltid sker omedvetet och som inte är någonting annat än en försvarsmekanism som sedan länge finns inprogrammerad i vårt DNA.
I grund och botten handlar det om vår överlevnad och rätt använd fyller oro en viktig funktion menar Karin.
LÄS OCKSÅ: Tittis lyckoskola: “Tillåt dig att känna det du känner!”
Var användbart på savannen
Hon förklarar oro ur ett evolutionärt perspektiv. Genom att dra paraleller 100 000 år tillbaka i tiden när människan levde i små grupper som jägare och samlare på Afrikas savann.
– Om en grupp är ute för att samla växter och bär hör något som prasslar i buskarna reagerar de instinktivt med att bli oroliga. En sund reaktion då det kan vara ett lejon eller någonting annat som kan vara en fara för livet. säger Karin och fortsätter:
– Då är det bäst att vara på sin vakt och ta det försiktigt. Alternativet är att rycka på axlarna och tro att det inte är någon fara, vilket det kanske inte är. Men tänk om…
LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind
Bättre vara på sin vakt …
Även om det kunde röra sig om ett harmlöst litet djur, var det av överlevnadsskäl bättre att bli försiktig, vara på sin vakt och utgå från att situationen var farlig än att slappna av och hoppas att allt skulle lösa sig förklarar Karin.
– Det kunde ju också vara ett farligt lejon eller en fientligt sinnad människa från en annan jägar- och samlarstam säger Karin och fortsätter:
– Det här är vad oro är, varken mer eller mindre.
Oro är alltså en instinktiv reaktion som aktiveras i dig när något farligt skulle kunna hända eller en annan människa skulle kunna vara farlig.
LÄS OCKSÅ: Stressexperten: ”Sluta med perfektionskraven”
”Du kan tänka andra tankar”
Karin återkommer till det här med att vara en orolig person, och menar att det inte är sant att du är ”orolig person” bara för att du oroar dig. Det är snarare så att du tänker orosfyllda tankar eftersom din hjärna har uppfattat någon form av hot.
– Eftersom du är en person som kan tänka orosfyllda tankar kan du även tänka andra tankar. Det är en fråga om att öva upp sig i att tänka tankar som man själv väljer, i stället för att låta hjärnan ägna sig åt rutinmässig oro, avslutar Karin.
Av Nina Törmark
Samtliga artiklar i serien hittar du här
Introduktion Kom i mental form med stresscoachen Karin Isberg
Del 1. ”Oro är ingen personlighet”
Del 2. Orons viktiga funktion
Del 3. Mind 2018: Din hjärnas genvägar
Del 4. Stresscoachen: Du är inte dina tankar
Del 5. Stresscoachen: “Att älta hjälper oss att lära av våra misstag”
Del 6. Stresscoachen: “Ältande kan vara beroendeframkallande”
Del 7. “Du är inte alltings centrum”
Del 8. Ältande som snuttefilt
Fakta
Namn: Karin Isberg
Bor: Stockholm
Sysselsättning: Författare, coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap och föreläsare i stresshantering, mental träning och mindfulness.
Övrigt: Har skrivit flera böcker om ämnen som stress, depression och relationer, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Läs mer om Karin på hennes hemsida: www.karinisberg.se,
Karin på sociala medier:Twitter: @isbergkarin, Instagram: isbergkarin, Facebook: isbergkarin
I Karins onlinekurs ”Bli fri från oro” finns flera metoder som hjälper dig att använda din oro konstruktivt och bli kvitt onödig oro. Du hittar kursen här