Annons

EU har godkänt en genmodifierad hybridmajs

EU har godkänt användningen av hybrid GMO-majs som är extra tålig mot såväl vissa insektsarter som vissa ogräsmedel. Den nya majssorten är en korsning av fyra majssorter och godkännandet gäller bland annat livsmedel och foder.

Redaktionen

28 september, 2016
EU har godkänt en genmodifierad hybridmajs
Dela inlägget

EU har godkänt användningen av hybrid GMO-majs som är extra tålig mot såväl vissa insektsarter som vissa ogräsmedel.
Den nya majssorten är en korsning av fyra majssorter och godkännandet gäller bland annat livsmedel och foder.

EU-kommissionen har nu godkänt användningen av en genetiskt modifierad majs som är en korsning av fyra majssorter Bt11, MIR162, MIR604 och GA21 samt majs som kombinerar bara två eller tre av de nämnda sorterna, skriver Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Läs också: 10 anledningar till varför eko är mest reko

Mer motståndskraftig majssort
Alla dessa genetiskt modifierade sorter är tidigare godkända var för sig. De får användas till livsmedel och till foder. Godkännandet gäller också import och bearbetning, men inte odling.
Denna hybridmajs är genmodifierad så att den tål vissa ogräsmedel och har inbyggt motståndskraft mot vissa insektsarter.
Besluten sker i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning 1829/2003.

Bedöms av EU:s experter som säker
EU har, enligt uppgifter på Livsmedelsverkets sida, världens hårdaste lagstiftning kring genetiskt modifierade organismer, GMO. Det ska garantera att endast säkra genetiskt modifierade livsmedel släpps ut på marknaden. Innan ett livsmedel godkänns gör Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten, EFSA, en riskbedömning av det.
För att till exempel genetiskt modifierad majs ska godkännas måste experterna bedöma att den är lika säker att äta som annan majs.

Annons

Läs också: Cancerframkallande ogräsmedel i tio av tio testade vita viner!

Genmodifierad mat, GMO
Genteknik är en omdiskuterad teknik. Inom EU ställs därför hårda krav på märkning för att man som konsument ska kunna veta om en vara innehåller eller framställts av genmodifierade organismer – GMO.
Under lång, lång tid har människan försökt förbättra sina kulturväxter genom att förändra växternas arvsmassa – generna. Detta har skett med hjälp av olika korsnings- och förädlingsmetoder.
Utvecklingen inom gentekniken har skapat nya möjligheter att tillföra grödor och livsmedel egenskaper som inte går med traditionellt förädlingsarbete.

Läs också: ”Hormonrubbningar blir vanligare på grund av onaturlig mat”

Genetiskt modifierade livsmedel
De största genetiskt modifierade grödorna i världen är soja, majs, raps och bomull.
Om ett genetiskt modifierat livsmedel blir godkänt i ett EU-land får det enligt reglerna säljas i hela EU.

Måste all GMO märkas?
Livsmedel som av tekniska skäl tillförts små mängder GMO oavsiktligt behöver inte märkas. Vanlig majs som mals i en kvarn där det också har malts genetiskt modifierad majs kan till exempel oavsiktligt tillföras små mängder GMO från den genetiskt modifierade majsen. Högst 0,9 procent av råvaran får vara GMO, utan att produkten behöver märkas. En förutsättning är att den GMO som oavsiktligt hamnat i produkten är riskbedömd och godkänd.
Kött, mjölk och ägg från djur som har utfodrats med genetiskt modifierat foder är inte genetiskt modifierade produkter och behöver därför inte märkas. För närvarande finns det inte något GMO-foder i Sverige.

Annons

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Märkning utanför EU
En Icke-godkänd GMO får aldrig förekomma i ett livsmedel. I USA behöver, av den anledningen, inte genetiskt modifierade livsmedel märkas. Däremot riskbedöms och godkänns livsmedlen innan de släpps ut på marknaden. De amerikanska myndigheterna menar att om ett livsmedel bedöms vara ofarlig för människors hälsa, så behöver den inte märkas.

Hur vet man vilka GMO-produkter som får säljas?
På EU:s webbplats finns en lista över godkända genetiskt modifierade råvaror som får användas till livsmedel och foder.
EU:s register över godkända GMO-produkter (engelska)

Vill du läsa mer?

Läs då till exempel Jordbruksverkets frågor och svar om GMO eller GMO i Sverige på Naturvårdsverkets hemsida.
Någon som engagerat sig i GMO-frågan är Kureras bloggare Mia Hagenmalm.
Du hittar några av hennes inlägg här:

Vakna Svensson! Dags att förstå GMO och vad som står på spel
GMO! Eh? Vad är det egentligen?
GMO! Ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder
Vem vet om inte du? Vill du att Sverige ska vara GMO-fritt?
När svenskt lantbruk börjar använda GMO-soja är det vi ekokonsumenter som får betala!
Sverige röstar ja till GMO i EU!
Forskare vid MIT varnar: GMO orsakar autistiska barn!
GMO smittar för all framtid!
Skriv på för ett GMO-fritt Sverige…
GMO kan orsaka att vi äter mänskliga gener!
GMO godkänns trots negativa konsekvenser!
Vill du att dina barn ska äta genmanipulerad(GMO) föda?
Utan vår vetskap svarar man ja till GMO! Se röstningslistan!
Arla vill använda GMO-teknik i ost
Dansk grisuppfödare fick missbildade grisar av GMO-soja
Vad var det nu jag sa om GMO?

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Fakta GMO
GMO står för genetiskt modifierad organism och innebär organismer där man på ett målmedvetet sätt förändrat arvsmassan så att de får de egenskaper man vill ha.
Benämningen GMO avser oftast växter (till exempel majs, potatis och raps) men kan också avse djur och bakterier.
Vad gäller växter kan man till exempel göra dem resistenta mot bekämpningsmedel och skadeinsekter.
Ordet genmanipulation förekom i svensk massmedia för första gången 1977.
Källa: Wikipedia

Vem bestämmer om man får använda GMO i Sverige?
Det krävs tillstånd eller anmälan för all slags verksamhet med GMO, något som bland annat regleras i miljöbalken. I Sverige är ansvaret för GMO uppdelat på flera myndigheter beroende på vilken organism det gäller och hur den ska användas. Jordbruksverket är ansvarig myndighet för de flesta landlevande växter, djur och foder medan användning av GMO i livsmedel är en fråga för Livsmedelsverket.
Naturvårdsverket och Gentekniknämnden är myndigheter som bland annat har i uppdrag att ge råd om och samordna vad som händer inom området genteknik, men de har ingen beslutanderätt.

Snabb global ökning
Den globala ökningen av GMO-odlingen har gått mycket snabbt. Mellan 2002 och 2006 var ökningen 71 procent och inte mycket talar för att utvecklingen kommer att stanna av.
Odlingen av GMO-sorter ökar snabbast i utvecklingsländerna, särskilt i Brasilien (soja) och Kina (bomull.)
2007 kom halva världens bomullsproduktion från GMO-sorter.
Det är sannolikt att de flesta grödor som odlas i Sverige snart kommer att finnas som GMO och odlas globalt. Det gäller till exempel vete, korn, majs, havre, majs, ärter, potatis, lin, raps och betor.
I vad mån sorterna kommer att passa våra odlingsvillkor – eller svenska konsumenter – går inte att sia om.

Eko = GMO-fritt
Inom den ekologiska odlingen är det dock inte tillåtet att använda GMO.

GMO på världsmarknaden
År 2006 skedde 90-95 % av odlingen i USA, Argentina, Brasilien, Kanada, Kina och Indien. I Argentina stod genmodifierade grödor för cirka 50 % av den odlingsbara marken, i USA 30 %, Brasilien 19 % och Kanada 12 %.
Källa: Jordbruksverket

Annons