Annons

Knepet som fick Margaretas tinnitus att tystna

Efter ett helt yrkesliv som pianolärare drabbades Margareta Lindström av tinnitus. Ett tillskott med magnesium och antioxidanter fick stopp på de brusande, pipande oljuden.

Redaktionen

7 maj, 2015
Knepet som fick Margaretas tinnitus att tystna
Dela inlägget

Efter ett helt yrkesliv som pianolärare drabbades Margareta Lindström av tinnitus. Ett tillskott med magnesium och antioxidanter fick stopp på de
brusande, pipande oljuden.

Det brusar, piper, surrar eller visslar. Men ljuden finns inte. Det hörs bara i ditt eget huvud. Runt 15 procent av Sveriges befolkning har tinnitus. Mellan en och tre procent har så mycket besvär att det leder till koncentrationssvårigheter, oro och sömnsvårigheter.

Läs också: Bilobaträdets blad hjälper mot cirkulationsproblem och tinnitus

Dagligt buller vanlig orsak
Det allra vanligaste är att tinnitus uppkommer i samband med hörselskador. Den före detta pianoläraren Margareta Lindgrens yrkesliv var fyllt av människor och musik. Som många musiker utvecklade hon med åren tinnitus.
– I perioder har jag jobbat i lokaler som saknade gardiner och textil. Där blev ljudmiljön väldigt bullrig, minns Margareta Lindgren.
Tinnitus är ingen sjukdom. Det är ett symptom som kan bero på stress, nedsatt nervfunktion eller muskelspänningar. Därför kan tillståndet behandlas på olika sätt. När Margaretas tinnitusbesvär dök upp för första gången för ungefär tio år sedan fick hon behandling av en kiropraktor.
– Det hjälpte för ett tag, men oljuden kom tillbaka, minns Margareta.

Läs också: Sömnen påverkar vårt immunförsvar

Annons

Lät som ett kylskåp
För några månader sedan förändrades Margaretas tinnitus ytterligare. Ljuden blev mer konstanta och ihärdiga. Hon började känna sig väldigt stressad av det ständiga oljudet i huvudet.
– Ljuden lät som ett brummande kylskåp, ibland som testbilden på tv. Vissa nätter kunde jag vakna av ljuden!
En dag gick Margareta till hälsokostbutiken på vinst och förlust. Hon blev rekommenderad tillskottet Tone som innehåller bland annat magnesium, kalium, blåbär och bovete.

Läs också – Forskare: ”Magnesium räddar liv”

Magnesium och antioxidanter
Det har inte gjorts några produktspecifika studier på Tone. Det finns däremot vetenskapligt stöd för att flera av ingredienserna har effekter som skulle kunna hjälpa vid tinnitus – i synnerhet om tinnitusproblemet beror på störd nervfunktion, oxidativ stress eller cirkulationsstörningar.
Man vet till exempel att magnesium och kalium har en stor betydelse för nervernas funktion. Både niacin och bovete är cirkulationshöjande. Blåbär minskar fri radikal stress med sitt höga innehåll av antioxidanter.
Efter bara några dagar märkte Margareta att tinnitusljuden minskade i styrka. Efter 14 dagar var ljuden helt borta.
– I butiken fick jag rådet att äta två förpackningar för att få full effekt, men jag har bara ätit en, och den räckte i ungefär en månad.

En övertygad skeptiker
Idag är tinnitusljuden helt borta och Margareta mår mycket bättre.
Hon har rekommenderat Tone till sin väninna som också har problem med tinnitus. Fast Margareta tror egentligen inte så mycket på naturmedel överlag, lägger hon till.
– Jag är generellt skeptisk till kosttillskott, men detta måste jag tro på. För det hjälpte!

Läs också: Guide till superfrukter och superbär

Annons

Bra näring vid tinnitus:

  • Galangarot – ökar blodcirkulationen och är även bra mot värk och illamående, åksjuka och balansrubbningar.
  • Bovete – ökar vår förbränning och cirkulation, och används mycket som näringstillskott, särskilt för gravida.
  • Humle balanserar hormonsystemet och har en lugnande effekt. Humle hjälper även till att tömma hjärnan på stressande tankar.
  • Blåbär – är en mycket stark antioxidant, och är även antibiotisk och bra mot magsjuka.
  • Niacin förbättrar cirkulationen genom att utvidga perifera blodkärl.
  • Magnesium är essentiellt för många kroppsfunktioner, inklusive 325 enzymreaktioner
  • Kalium fyller en viktig funktion när det gäller att kontrollera aktiviteten hos hjärta, muskler, nervsystem och nästan varje cell i kroppen.

 

Av Maja Sönnerbo

Annons
Fakta

Fakta om tinnitus

Ungefär var tionde person i Sverige har upplevt besvär av tinnitus och omkring 100 000 av dessa har så svåra besvär att det dagliga livet påverkas.
Ljudet man hör i öronen skiljer sig från person till person. Det vanligaste är att man tycker att det piper, man hör en högfrekvent ton, men man kan även tycka att man hör tjutande, susande eller brummande. Många upplever att ljudet varierar under dagen.
Många har upplevt tinnitusljud enstaka gånger när vi är trötta eller om vi vistats i en bullrig miljö. Har man däremot tinnitus hör man ljuden mer eller mindre konstant.
Tinnitus kan bero på muskelspänningar i rygg, nacke eller käkar, störd blodcirkulation i innerörat. Stress, olika sjukdomar och läkemedel kan också ligga bakom susandet och pipandet.
Vanligt är att tinnitus uppkommer i samband med hörselskador. 80 procent av de som har tinnitus har också nedsatt hörsel.
Idag vet man inte exakt hur tinnitus uppstår. Man vet heller inte varför hörselskador ofta orsakar tinnitus.
En teori är att skadade hårceller i hörselsnäckan sänder falska signaler till hjärnan. En annan teori är att skadade hårceller är extra känsliga för vätskerörelser som sker i hörselsnäckan.
Forskarna är ganska säkra på att det finns kopplingar mellan nervbanorna för hörsel respektive muskler i hjärnan och ryggmärgen.
Tinnitus behandlas också med terapi av olika slag samt muskulära behandlingar som sjukgymnastik, massage eller akupunktur.

Annons