Annons

Så får du ett starkare immunförsvar

Mörker och kyla – och mängder av baciller. Vintertid innebär kulmen för många förkylningsvirus och influensor och ska man klara sig undan är det ett starkt immunförsvar som gäller. Här får du veta de effektiva, helt naturliga knepen för hur man får det.

Redaktionen

25 januari, 2017
Så får du ett starkare immunförsvar
Dela inlägget

Mörker och kyla – och mängder av baciller.
Vintertid innebär kulmen för många förkylningsvirus och influensor och ska man klara sig undan är det ett starkt immunförsvar som gäller.

Här får du veta de effektiva, helt naturliga knepen för hur man får det.

Att vaccinera sig hjälper inte alltid och dessutom kan man inte vaccinera sig mot allt. Däremot finns det mycket man kan göra för att stärka sitt immunförsvar på ett helt naturligt sätt. Bra och näringsrik kost och tillräckligt med sömn är två av de viktigaste knepen.
Nedan vidareutvecklar vi ämnet.

Läs också: Dålig effekt av årets influensavaccin

Astaxantin
Karotenoiden astaxantin är en av naturens kraftigaste antioxidanter och den har en bevisad antiinflammatorisk förmåga. Astaxantin skyddar kroppens celler mot oxidativ stress och bidrar därmed till många positiva hälsoeffekter, som till exempel ett välfungerande immunsystem och god mag- och tarmhälsa. Dessutom kan det kan minska muskelinflammation och muskelskada som orsakats av hård träning, visar studier.
Astaxanthin tas från den algen Haematococcus pluvialis där den finns naturligt och vilken har anpassat sig för att överleva både näringsbrist och stark exponering av solljus. Fisk, som lax, äter algerna och får i och med det en fin röd färg på köttet. Ämnet är nödvändigt för att laxen ska bli könsmogen samt skyddar laxen mot sjukdomar.
Till skillnad mot många andra karotenoider konverterar inte kroppen astaxanthin till vitamin A.

Två populära produkter med astaxanthin är Astaxanthin från Great Earth Scandinavia och Astaxin från Medica Clinical Nord. I det sistnämnda finns uöver astaxanthin även antioxidanterna vitamin C och E som bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress. Vitamin Vitamin C bidrar också till immunsystemets normala funktion.

Annons

Läs också: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”

Zink
Zink hör till de mineraler som är svårast för kroppen att ta upp från födan och ett av de vanligaste symtomen på brist är just ett nedsatt immunförsvar.
Intag av mineralet zink stärker immunförsvaret och flera studier visar att brist gör att man både lättare blir förkyld och tar längre tid på sig att tillfriskna.
Då mineralet har viktiga virusdödande egenskaper är zinkbrist mycket vanligt när det rör sig om långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar som ofta orsakas av virus. Vid insjuknande och under sjukdomsperioden rekommenderas ett intag om 30-60 milligram zink medan ett intag om 20-50 milligram zink rekommenderas för att stärka ett nedsatt immunförsvar.
Finns även bra vitamintillskott även för barn, till exempel som tuggtabletter med bärsmak.

Läs också: Därför behöver du zink

Goda bakterier (probiotika)
Barn som tillför kroppen probiotiska bakterier har färre och kortare sjukdomsperioder. Vilket inte är konstigt vi behöver nyttiga bakterier för att hålla vår tarmflora balanserad och eftersom mer än 75 procent av vårt immunförsvar styrs från just tarm- och magsystemet.
Förr visste man inte alls vilken stor, avgörande roll magen spelar för hälsan men det har på senare tid blivit allt mer vetenskapligt klargjort. Att hjälpa vår tarmflora genom att tillföra nyttiga bakterier kan därför göra mycket nytta för vårt immunförsvar och därmed hela vårt hälsotillstånd, det experter av alla de slag idag rörande överens om.
När det pratas om ”snälla”, ”goda” eller ”nyttiga” tarmbakterier syftar man till mjölksyrebakterier, så kallad probiotika.
Exempel på kvalitetsprodukter är Probifrisk, Lactovitalis Pro, Ultra Duo Dophilus eller Lactiplus.
För barn finns till exempel Lactovitalis Kids från Holistic (mjölksyrebakterier kombinerat med vitamin C och zink) eller Ultraflora Kids från Alpha Plus (mjölksyrabakterier och D-vitamin).

Läs också: Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan

Annons

C-vitamin
C-vitaminet var superhett på 1980-talet men sedan dess har det varit förvånansvärt tyst om detta fantastiska vitamin. Nu börjar det dock så sakteligen komma på tal igen, vilket inte är en sekund för tidigt.
C-vitaminet gör mycket nytta i våra kroppen men inte minst är det immunförsvarsstärkande.
I förkylningstider är C-vitamin i doser om minst 500 milligram dagligen att rekommendera för att undvika eller förkorta sjukdomsperioden, samt för att lindra förkylningssymtomen.
Ät gärna C-vitamintillskott men undvik brustabletter. Här kan du läsa mer om varför.

Läs också: Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa

D-vitamin
Detta enormt viktiga vitamin lider många svenskar brist på utan att veta om det. Brist som kan innebära väldigt negativa konsekvenser för allmänhälsan. D-vitamin gör mycket men inte minst reglerar det vårt immunförsvar och hjälper oss att upprätthålla ett stabilt nervsystem.
Intag av 50-75 µg D-vitamin dagligen under vinterhalvåret har i studier visat sig ge ett mycket bra skydd mot förkylningar och influensa. D-vitamin har även visat sig effektivt mot luftvägsinfektioner.
D-vitamin anges antingen i mikrogram (µg) eller i Internationella Enheter (IE). Du kan omvandla µg till IE genom att multiplicera med 40. 25 µg är samma som 1000 IE.
Nordbors egna D-vitaminproduktion minskas med minst 80 procent under vinterhalvåret – men tillskott kan vara behövligt året om.

Läs också: Därför behövs D-vitamin även på sommaren

Betaglukaner (Immunosan och Immun Stark)
Betaglukaners verkningsmekanism fokuserar på att stärka immunceller och som enligt studier aktiverar immunsystemet att reagera snabbare. När man svalt dem tar immunceller i mag-tarmkanalen upp dem och transporterar dem till kroppens organ.
Genom ett dagligt intag av betaglukaner utvunna från jäst och medicinalsvamp kan barn kraftigt minska sin sjukdomsfrekvens, både när det gäller luftvägsinfektioner och andra vanliga infektionssjukdomar. Det visar en studie presenterad vid vid American Society for Parenteral och Enteral nutrition (ASPEN) Clinical Nutrition Week 2016.
I Sverige finns samma naturligt betaglukanextrakt från jäst (kallat Wellmune) som använts i studierna i produkten Immunosan från Biosan, vilken i flera kliniska tester visat sig stimulera makrofager, neutrofila granulocyter (neutrofiler) och mördarceller (kroppens immunceller), vilka tar hand om bakterier och virus.
Samma betaglukanextrakt finns även i produkten Immun Stark från Holistic. ImmunStark innehåller även vitamin C, D och B6 samt zink, koppar och selen som samtliga bidrar till immunsystemets normala funktion.

Wellmune har i kliniska studier bevisats på ett säkert sätt stärka immunförsvaret. Betaglukanextraktet härstammar från en egen stam av jäst och hjälper till att mobilisera miljarder medfödda immunceller som är en del av kroppens naturliga försvar. Extraktet Wellmune skyddas av över 40 patent och har länge ansetts vara ett medicinsk genombrott waiting to come. Men än har den inte fått något stort genomslag i Sverige, vilket nu är på tiden.

Läs också: Dagligt intag av betaglukaner ger immunförsvarsstarka barn

Bra kost
Ät bra och varierat. Mycket frukt och grönt och lite eller inget socker. Ät så näringsrikt du bara kan. Det innebär ekologisk och närodlad mat i säsong. Livsmedel är nämligen som mest näringsrika på toppen av sin mognad och direkt efter att de har skördats (och värt att veta är att importerad frukt och grönt har skördats innan de nått mognad).
Näringsinnehållet i frukt och grönt är betydligt lägre idag än det var förr, något som bland annat associeras med den ökade förekomsten av GMO. Läs mer här.
Ett tips för att maxa sitt näringsupptag från kost är: matsmältningsenzymer, som även gynnar matsmältning och tarmflora.

Läs också: Barn blir sjuka av för mycket socker

Undvik näringsbrist
Hör väl egentligen ihop med ovan punkt men får ändå en egen. Näring är viktiga grejer.
Antikroppar och försvarsceller byggs upp med hjälp av proteiner, fetter, vitaminer och mineraler och vid näringsbrist fungerar inte immunförsvaret optimalt eller inte alls.
Ett bra tips är att komplettera sin kost med vitamintillskott och inte lita blint på dem som säger att man får i sig tillräckligt via kosten.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Sömn
Sömnbrist försämrar kroppens chanser att orka kämpa – gällande det mesta! Sömn är egentligen alltid en självklar nummer ett på listan över vad som ger ett starkt immunförsvar. Sover du gott och tillräckligt blir kroppen även mer motståndskraftig stress (och det hälsonedbrytande stresshormonet kortisol), vilket annars snabbt kan bryta ner kroppen, både psykiskt och fysiskt.

Läs också: Sömnen påverkar vårt immunförsvar

Av Isabelle G Hedander

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons