Vill du undvika mjölk? Anledningarna till att vilja göra det kan vara många och det har kommit en hel uppsjö med alternativa produkter för den som väljer bort komjölk.
Men vad har de för styrkor och svagheter och vad passar de till?
Vi guidar dig!
Vill du undvika mjölk av någon anledning? Anledningarna till att vilja göra det kan vara många. Mjölkens nyttighet för oss människor har allt mer börjat att ifrågasättas och flera larmrapporter om ökad benskörhet vid mjölkkonsumtion har kommit. Dessutom anses laktos kunna skapa inflammationer i kroppen och fler och fler upplever sig reagera negativt på laktos. Utöver påverkan på kroppen ifrågasätter även en ökande skara mjölkindustrin och hur den påverkar djuren.
► Läs också: 10 fakta om mjölkproteinallergi respektive laktosintolerans
Många alternativ
För dig som inte vill avstå mjölk helt har det dock kommit ett stort antal alternativ senaste åren, både till dryck och matlagning. Nu går det att hitta mjölkalternativ baserade på till exempel soja, nötter, kokos och havre.
Vad har de olika produkterna för styrkor och svagheter och vad passar de till? Här är en liten guide.
Havremjölk
Används precis som vanlig mjölk, finns både ekologisk och icke ekologisk. Baserad på havre, rapsolja, vatten samt tillsatta vitaminer och mineraler. Innehåller inget tillsatt socker eller sötningsmedel och inga andra tillsatser. Mycket låg glutenhalt. Passar veganer och vegetarianer. I Oatleys produktserie finns även matlagningsprodukter som kan ersätta grädde och creme fraiche. Värt att känna till är att de ekologiska alternativen inte är kalciumberikade – än.
Näringsvärde per 100 ml:
Oatly
● Energi 190 kJ/50 kcal
● Fett 1,5 g varav mättat 0,2 g
● Kolhydrater 6,6 g varav sockerarter 4,1 g
● Fiber 0,8 g
● Protein 1,0 g
● Salt 0,11 g
● Vitamin D 1,5 μg
● Riboflavin 0,21 mg
● Vitamin B12 0,38 μg
● Kalcium 120 mg
● Betaglukaner 0,4 g
► Läs också: Därför ska du äta och dricka havre
Kokosmjölk
Passar bäst i matlagning, smoothies och chiapudding. Helt naturligt fritt från laktos och vissa produkter är fria från tillsatser. Finns både ekologisk och icke ekologisk. Kokosmjölk tillverkas av kokosnötextrakt och vatten eller som ett rent kokosextrakt.
Innehåll och näringsinnehåll per 100 g:
Santa Maria Extra smooth, tetra
● Kokosnötsextrakt (14 % fett)
● Energi (kcal) 145 kcal, Energi (kJ) 598 kJ
● Fett 14 g, Varav mättat fett 13 g
● Kolhydrater 2 g
● Fiber 1,50 g
● Protein 2 g
Kung markatta ekologisk och kravmärkt, BPA-fri konservburk
● Kokosnöt* (60 %),vatten
● Energi (kcal) 169 kcal, Energi (kJ) 697 kJ
● Fett 17 g, varav mättat fett 16 g
● Kolhydrater 2,5 g, Varav socker 0,50 g
● Fiber 0 g
● Protein 1,5 g
► Läs också: Ät kokosfett och bränn fett
Nötmjölk
Nötmjölk finns i flera olika varianter, bland annat mandelmjölk, hasselnötsmjölk och cashewmjölk. Det är relativt enkelt att göra nötmjölk själv eller så kan man köpa de färdiga alternativ som finns i butikerna. Nötmjölk passar givetvis inte nötallergiker men är ett laktosfritt och icke-animaliskt alternativ för den som normalt kan äta nötter.
Nötmjölk används på samma sätt som vanlig mjölk och finns från flera olika tillverkare, tyvärr inte i jättemånga ekologiska varianter. Nötmjölk går att hitta både osötad och sötad. Passar bra för veganer och vegetarianer.
Näringsvärde och innehåll per 100 ml:
Gogreen Eko osötad mandeldryck
● Vatten, rostad mandel (2,5 %) salt, stabiliseringsmedel (guarkärnmjöl, karragenan).
● Energi 70 kJ/ 16 kcal
● Fett 1,4 g varav mättat fett 0,1 g
● Kolhydrat 0,1 g varav sockerarter 0,1 g
● Fiber 0,4 g
● Protein 0,5 g
● Salt 0,1 g
● Laktos 0 g
Alpro Hasselnöt original
● Vatten, socker, hasselnötter (2,5%), trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (solroslecitin), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2).
● energi 121 kJ / 29 kcal
● Fett 1,6 g varav mättat 0,2 g
● Kolhydrat 3,1 g varav sockerarter 3,1 g
● Fiber 0,3 g
● Protein 0,4 g
● Salt 0,13 g
● Vitamin D 0,75 µg
● Vitamin B2
● Vitamin B12 0,38 µg
● Vitamin E 1,8 mg
● Kalcium 120 mg
● Laktos: 0 g
Vill du göra egen nötmjölk?
Du hittar recept på mandelmjölk här, recept på hasselnötsmjölk här och recept på cashewmjölk här.
Rismjölk
Rismjölk framställs av ris och vatten och används som ett alternativ till vanlig mjölk. Ris tolereras ofta väl även av mycket känsliga och allergiska personer och anses därför vara hypoallergent. Det är väldigt ovanligt att ris ger upphov till allergiska reaktioner. Passar även vegetarianer och veganer. Rismjölk finns från flera olika tillverkare och både som ekologisk produkt och som icke ekologisk. Innehållet och mängden tillsatser kan skilja stort mellan olika sorter och det kan vara värt att granska innehållsförteckningen.
Innehåll och näringsvärde per 100 ml:
Rice dream organic
● Vatten, ris* (14 %), solrosolja*, havssalt.
● Energi 211 kj / 50 kcal
● Fett 1,1 g (varav mättat fett) 0,1 g (varav enkelomättat fett) 0,8 g (varav fleromättat fett) 0,2 g
● Kolhydrat 9,9 g (varav sockerarter) 7,1 g
● Protein 0,1 g
● Salt 0,07 g
► Läs också: Arsenik hittat i risprodukter – och barns frukostflingor
Sojamjölk
Används som vanlig mjölk, naturligt laktos och glutenfri. Finns både som ekologisk och icke ekologisk samt sötad och osötad. Passar veganer och vegetarianer. I serien finns även produkter för matlagning som kan ersätta grädde.
Soja är omgivet av viss kontrovers och vissa är skeptiskt inställda, bland annat på grund av den stora mängden genmodifierad (GMO) soja som odlas. Soja är dock en bra källa till protein för vegetarianer och de produkter vi tittat på har varit fria från GMO.
Innehåll och näringsvärde per 100 ml:
Alpro soya original
● vatten, sojabönor, socker, trikalciumfosfat, surhetsreglerande medel (monokaliumfosfat), havssalt, arom, stabiliseringsmedel (gellangummi), vitaminer (riboflavin, B12, D2)
● Energi 163 kJ / 39 kcal
● Fett 1,8 g varav mättat 0,3 g
● Kolhydrat 2,5 g varav sockerarter 2,5 g
● Fiber 0,5 g
● Protein 3,0 g
● Salt 0,11 g
● Vitamin D 0,75 µg
● Vitamin B2 0,21 mg
● Vitamin B12 0,38 µg
● Kalcium 120 mg
► Läs också: Soja: vän eller fiende?
Av Therese Hagberg
Källor: Oatly.com, Kungmarkatta.se, Santamariaworld.com, Ricedream.eu/se och Alpro.com/se
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Vill du göra mejerifri hemmagjord yoghurt?
Du hittar ett enkelt och gott recept på hemmagjord vegetabilisk yoghurt här: Gör din egen yoghurt – två smaker.
Vill du läsa fler artiklar om mjölk?
Kurera har skrivit en hel del i ämnet. Här är ett axplock:
• Mycket mjölk kan korta livet
• Därför är det mindre näring i ekologisk mjölk och alternativ till mjölk
• Har du köpt mjölk-myten?
• Hälsoprofilen Bertil Wosk: ”Dagens mjölk är inte nyttig”
• Ger mjölk starka ben? Varför är då benskörhet så vanligt?
• Nu kommer kolsyrad mjölk
• Därför ska du handla svensk mjölk – och så vet du att den är svensk
• Första hjälpen för laktosintoleranta