Karin Isberg är coach och terapeut, utbildad inom neurovetenskap och positiv psykologi. I sommar kommer du få stifta närmare bekanstskap med Karin i Kureras sommarserie ”Mind 2018” – där du får lära dig handskas med oro och ältande och komma i bättre mental form.
Den som ofta oroar sig vet du hur jobbigt det kan vara. Oron känns i kroppen och kan göra att vi känner oss begränsade och mår dåligt. Den tar över tankarna och det kan till och med kännas som att den tar över våra liv. Karin Isberg kan det här med oro och ältande och ska hjälpa oss bli bättre på att förstå vad det handlar om.
– Det är ofta förknippat med självklander att känna oro. Det är lätt att tänka att man är en dålig eller svag människa som blir orolig och inte vet hur man ska sluta.
Att älta aktiverar stress
Att älta är minst lika jobbigt som att oroa sig menar Karin.
– Ältandet får dig att fokusera på negativa tankar och händelser samtidigt som det aktiverar en känslomässig stress och får dig att känna dig maktlös säger Karin. och fortsätter:
– Precis som med oro är det vanligt att den som ältar ofta klandrar och anklagar sig för det. Med liknande tankegångar om att vara en dålig eller svag människa som inte kommer vidare och inte vet hur man ska sluta.
LÄS OCKSÅ: Stressexperten: ”Låt saker hända”
Ältandet är till för att vi ska lära oss
Men allt det här bygger på missförstånd om vad oro och ältande egentligen är förklarar Karin Isberg som skiljer på konstruktivt och meningslöst ältande.
– Det är otroligt bra om man gjort något som inte är bra, om man till exempel har fattat ett dåligt beslut vilket vi alla gör då och då säger Karin.
Då är det bra att gå tillbaka och se vad som ledde fram till det, tills man förstår vad som gick fel men och lära sig av det.
LÄS OCKSÅ: Från sönderstressad och utmattad till lugn och energifylld
”Hjärnan prioriterar överlevnad ”
I en serie i tio avsnitt kommer du ges möjlighet att lära dig att vare sig oro eller ältande är dåliga egenskaper utan något fullt normalt som kan fylla viktiga funktioner.
– Oro är inget rationellt övervägande utan en instinktiv reaktion säger Karin som menar att det till exempel är fullt normalt att oroa sig om du står inför en situation som skulle kunna vara farlig.
Det är för att vår hjärna alltid prioriterar överlevnad berättar Karin.
– Ingenting har högre prioritet, vilket är ganska självklart.
Men det är viktigt at ta ett steg tillbaka och se om oron är befogad menar Karin.
LÄS OCKSÅ: Yoga dig bort från stressen
Kurser om du vill lära dig mer
I Kureras serie kommer du att få lära dig allt du behöver veta om oro och ältande och hur du bryter det. Du kan även ta del av Karins on-linekurser. Samtliga artiklar i serien hittar du här:
Del 1. ”Oro är ingen personlighet”
Del 2. Orons viktiga funktion
Del 3. Mind 2018: Din hjärnas genvägar
Del 4. Stresscoachen: Du är inte dina tankar
Del 5. Stresscoachen: “Att älta hjälper oss att lära av våra misstag”
Del 6. Stresscoachen: “Ältande kan vara beroendeframkallande”
Del 7. “Du är inte alltings centrum”
Del 8. Ältande som snuttefilt
Av Nina Törmark
Fakta
Namn: Karin Isberg
Yrke: Coach och samtalsterapeut utbildad i neurovetenskap, föreläsare i stresshantering och mindfulness. Har skrivit flera böcker, bland annat ”15 sätt att bli fri från stress”.
Hemsida och sociala medier: www.karinisberg.se
Twitter: @isbergkarin
Instagram: isbergkarin
Facebook: isbergkarin
I Karins onlinekurser ”Bli fri från oro” och ”Slipp onödigt ältande” finns flera metoder som hjälper dig att bli kvitt onödig oro.