Annons

Stressexperten: ”Se det goda i andra”

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del sju förklarar Karin fördelarna med att se det goda i människor runt omkring oss.

Redaktionen

21 september, 2017
Stressexperten: ”Se det goda i andra”

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv. Kurera har som enda tidning fått möjlighet att publicera en artikelserie som bygger på boken. I del sju förklarar Karin fördelarna med att se det goda i människor runt omkring oss.

Våra hjärnor har en tendens att uppmärksamma brister och negativa personlighetsdrag hos andra människor, berättar Karin. Fenomenet kallas för negativitetsbias och innebär att vi ser beteenden och personliga egenskaper som gör oss oroliga eller irriterade, eftersom sådana beteenden skulle kunna vara tecken på fientlighet förklarar hon. De goda och vänliga kvaliteterna i andra är inte en fråga om liv och död och därför anser hjärnan att de inte är lika viktiga att uppmärksamma.
– Det handlar alltså återigen om överlevnad, men resultatet om vi känner oss omringade av fientliga människor är att vi får ett behov av att vara på vår vakt, vilket innebär att stress aktiveras.
Fäkta-eller-fly-reaktionen gör att vi ”fäktar” genom att bli aggressiva eller ”flyr”, det vill säga drar oss undan, förklarar Karin.
– Vissa människor reagerar mer med fäkta, andra mer med fly.

Din fientlighet stressar andra
Förutom att det här påverkar oss själva får det också negativa konsekvenser för våra relationer. För vad händer när andra människor känner att vi går in i fäkta-eller-fly? Jo, de känner sig fientligt bemötta av oss och reagerar därför med fäkta-eller-fly, vilket gör att vi känner oss fientligt bemötta och så fortsätter det i en negativ spiral som började med att vi uppmärksammade dåliga sidor i andra och slutar med dåliga relationer. Det blir en ond cirkel förklarar Karin.
– Om vi i stället medvetet väljer att se de goda sidorna hos andra sker motsatsen, vi känner oss trygga med dem och slappnar av. Därmed bemöter vi andra med öppenhet och vänlighet, vilket gör att de känner sig trygga, slappnar av och bemöter oss vänligt tillbaka.
Då hamnar vi i stället i en positiv spiral som gör att vi får bra relationer och gör att vi själva känner oss omtyckta, inkluderade och trygga berättar hon. På så sätt blir förmågan att se det goda i andra dubbelt stresslindrande, eftersom vi slipper känna rädslan för att bli uteslutna ur gruppen.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: ”Steg ett för att minska ohälsosam stress”

Att se det goda kräver ansträngning
– Jag säger inte att det är enkelt att se det goda i andra, för det kräver en medveten ansträngning. Omedvetet scannar vi ju alltid efter det som är negativt och potentiellt hotfullt. Att se det goda handlar heller inte om att förneka att människor beter sig illa ibland. Men det är att vara realistisk kring det faktum att alla människor har både goda och dåliga sidor, säger Karin.

Annons

LÄS OCKSÅ: Experten: ”Dina tankar styr hur du reagerar på stress”

Vilka goda sidor ser du?
Om du anstränger dig kan du garanterat se egenskaper som vänlighet, noggrannhet, ärlighet, beslutsamhet, generositet, tålamod, glädje och omtanke i andra människor – även de som du har svårt för. Innerst inne är vi ju alla lugna, nöjda, omtänksamma och kreativa. Det var så vi föddes, menar Karin.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: ”Välj dina strider”

Reflektera över
Vilka goda sidor kan du se i människor som vanligtvis gör dig irriterad eller som du inte tycker om?

Så här sänker du stressen
• Skriv en lista över de personer som du vanligtvis är irriterad på eller är på din vakt mot. Skriv sedan de positiva egenskaper som du kan se hos de här personerna.
• Ta gärna fram listan och titta på den när du känner att du blir irriterad.
• Observera att du väljer att se goda sidor i andra är inte detsamma som att du måste vara nära dem. Det är bra att hålla distans till människor som beter sig illa. Att se det goda handlar om att vår stress sänks och vårt välmående ökar när vi påminner oss om att ingen människa är rakt igenom elak, hur illa de än beter sig.
• Även de som beter sig riktigt illa föddes ju en gång som nakna små barn som inte ville någonting annat än att känna sig trygga och älskade.

Annons

Av Nina Törmark

Här hittar du samtliga artiklar i artikelserien om stress med Karin Isberg
Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering
Experten: ”Dina tankar styr hur du reagerar på stress
Sänk stressen med hjälp av andningen
Stressexperten: ”Välj dina strider”
Stressexperten: Ta det inte personligt
Stressexperten: ”Hejda dina utbrott”
Stressexperten: ”Släpp kontrollen och gilla läget”
Stressexperten: ”Ta ansvar för ditt liv”
Stressexperten: ”Låt saker hända”
Stressexperten: ”Säg nej!”
Kureras stressexpert lär dig konsten att säga nej
Stressexperten: ”Sluta med perfektionskraven”
Stressexperten: ”Hantera din självkritik”
Stressexperten: ”Visa kärlek till dig själv”

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Vill du köpa Karin Isbergs bok ”15 sätt att bli fri från stress” kan du som Kureras läsare få 50 kronor rabatt när du beställer. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Du beställer boken här. Rabattkoden är giltig till och med 31 december.

Annons