Annons

Stressexperten: ”Sluta med perfektionskraven”

I lektion tretton lär oss stressexperten Karin Isberg hur vi reducerar stress genom att komma bort från kraven på perfektion.

Redaktionen

31 oktober, 2017
Stressexperten: ”Sluta med perfektionskraven”
Dela inlägget

I lektion tretton lär oss stressexperten Karin Isberg hur vi reducerar stress genom att komma bort från kraven på perfektion.

Ett vanligt skäl till stress är att ställa höga krav på sig själv och kräva perfektion i allt man gör menar Karin.
– Att vilja prestera bra är en sak, att alltid kräva perfektion av sig själv är någonting helt annat.
Att sluta kräva perfektion missuppfattas ibland som att man inte ska göra sitt bästa, men det är ett missförstånd.

Perfektion som ett sätt att fly skam
– Att vilja göra sitt bästa är en positiv drivkraft som gör att du anstränger dig och är nöjd med det som du åstadkommer, eftersom du vet att du gjorde ditt bästa oavsett vad resultatet blir.
Perfektionskrav är något helt annat, det är tron att om du ser perfekt ut, beter dig perfekt och har det perfekta livet kan du slippa skämmas för att du inte duger menar Karin.
– I grund och botten handlar det om att skammen över att inte räcka till och det är ett försök att vinna andras bekräftelse på att du är bra.

LÄS OCKSÅ: Stressexperten: Ta ansvar för ditt liv

Rädsla att inte vara omtyckt
Enligt Karin har de flesta perfektionister följande tro om sig själva: ”Jag är vad jag presterar. Om jag presterar bra är jag bra. Om jag presterar dåligt är jag dålig.” Det är en självbild som skapar stress eftersom vi behöver känna att vi duger för att vara inkluderade, förklarar hon. Den typen av självbild brukar kallas ”skammen över att vara värdelös” (The Shame of Unworthiness).
– Under ytan är det samma stress som aktiveras som när vi verkligen har betett oss skamligt. Det är rädslan för att inte vara omtyckt, och därmed rädslan för att bli utesluten ur gruppen.

Annons

LÄS OCKSÅ: Kureras stressexpert lär dig att säga nej

Du kan inte alltid ge allt
Den som gör sitt bästa vet att det bästa varierar, precis som en atlet vet att dagsformen kommer och går. Vissa dagar är den maximala prestationen i världsklass. Andra dagar är kroppen trött och det bästa som den klarar av är inte särskilt mycket.
– Du är den enda som vet vilken dagsform som du just nu har. Därför är du den enda som kan ta ansvar för vilka krav du ställer på dig själv och vad du definierar som ett tillräckligt bra resultat.
Du blir mindre stressad om du tillåter dig att vara nöjd med vad du åstadkommer menar Karin.

LÄS OCKSÅ: Bob Hansson: Största hotet mot vår hälsa är vår egen vanliga vardag

”Det får duga”
Hon ger följande exempel. Om du är en duktig kock och ska göra hemlagad bearnaisesås duger antagligen ingenting annat än färska, ekologiska råvaror för att du ska bli nöjd. Men om du hamnar i en fjällstuga där det enda som finns är pulver till en bearnaisesås kommer du att servera såsen och tänka ”Det får duga, det var det bästa som jag just nu kunde åstadkomma.”
– Den här inställningen till dig själv och dina prestationer är hälsosam. Du kan inte alltid ge allt och kräva perfekta resultat av dig själv.
Ett sätt att hjälpa dig med inställningen är att medvetet begränsa sina möjligheter, precis som exemplet med bearnaisesåsen i stugan.

Uppgift – Begränsa dina möjligheter
Med vilka uppgifter hemma och på jobbet skulle du kunna begränsa dina möjligheter, till exempel genom att sätta en gräns för hur lång tid någonting får ta? Om du inte ägnar dig åt avancerad hjärnkirurgi eller liknande kan du antagligen sänka kraven på vad du ska prestera. Med största sannolikhet kommer det som du levererar ändå att bli tillräckligt bra och ingen annan än du kommer veta att du hade möjlighet att prestera mer.

Annons

Bestäm till exempel en gräns för hur mycket tid du ska lägga på att skriva ett mail, slutföra en arbetsuppgift eller städa innan gästerna kommer för att resultatet ska duga. Då kommer du att tvingas nöja dig med vad du åstadkommer under den tiden.

Otäckt men ofarligt
Att sänka kraven på sig själv kan vara en skrämmande upplevelse men de flesta inser när de har provat att det inte alls var farligt. Ingen blev arg. Ingen skrek att de var värdelösa och bröt kontakten för all framtid. Andra var nöjda och glada även om din prestation inte var i toppklass.
– Det är dessutom en hälsosam ödmjukhet att inse att din måttstock för vad som är ”perfekt” inte behöver vara den rätta. Det som du definierar som ”halvbra” kanske är ett ouppnåeligt drömresultat för någon annan.

Av Nina Törmark

Här hittar du samtliga artiklar i artikelserien om stress med Karin Isberg
Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering
Experten: ”Dina tankar styr hur du reagerar på stress
Sänk stressen med hjälp av andningen
Stressexperten: ”Välj dina strider”
Stressexperten: Ta det inte personligt
Stressexperten: ”Hejda dina utbrott”
Stressexperten: ”Se det goda i andra”
Stressexperten: ”Släpp kontrollen och gilla läget”
Stressexperten: ”Ta ansvar för ditt liv”
Stressexperten: ”Låt saker hända”
Stressexperten: ”Säg nej!”
Kureras stressexpert lär dig konsten att säga nej
Stressexperten: ”Hantera din självkritik”
Stressexperten: ”Visa kärlek till dig själv”

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Fakta

Vill du köpa Karin Isbergs bok ”15 sätt att bli fri från stress” kan du som Kureras läsare få 50 kronor rabatt när du beställer. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Du beställer boken här. Rabattkoden är giltig till och med 31 december.

Annons