Här är tio receptförslag för dig som vill slänga ihop nyttigare helggodis och snacks – på knappt någon tid alls.
Hur gör man om man vill ha i sig alla de nyttigheter som finns i superbär och superfrukter utan att förstöra dem vid upphettning? Jo, man äter dem råa.
Här är därför en hel hög med råkostrecept som alla passar perfekt till helgmyset, tjejmiddagen, kafferasten på jobbet eller barnkalaset. Och dessutom går väldigt fort att göra.
► Läs också: 7 frågor och svar om raw food
Tio nyttigare alternativ till helgmyset
1. Rosa raw chokladbollar med egengjort lingonströssel
Vad säger du om rosa chokladbollar i rawfood style med egengjort lingonströssel? Låter rätt gott va? Mm, tycker vi med. Här är receptet.
Dessutom bra inspiration på vad man mer kan använda bärpulver till.
2. Bean pops – nyttigt godis på pinne
Bean pops är en god lekfull munsbit på pinne – och det bästa är att du kan äta dem med gott samvete. De ser ut som vanliga cake pops men är baserade på ”hemliga ingredienser” som gör dem nyttiga och saftiga (kikärtor respektive svarta bönor – men sssh!). Perfekta såväl till helgmys som till kalas och andra tillställningar.
3. Chokladiga rawbollar (med kaffesmak – för den som vill)
Ett recept från Kurerabloggaren Bella Håkansson som kallar dem ”bästa bollarna hittills!”Hon tipsar om att det går att hälla på en skvätt espresso (inte så raw men ändå) för den som vill ha bollarna ifred från barnen. Smart!
4. Glass – med bara en ingrediens
Ett underbart recept på raw glass som på engelska brukar kallas ”nice cream”.
Lätt att göra – en ingrediens, ingen mjölk, inget vitt socker, inga köksmaskiner. Blir precis som mjukglass. Mums!
Få ytterligare inspiration av det här inlägget på redaktionsbloggen.
5. Raw saffrans- och pepparkaksbollar
Två sorters rawfoodbollar, en med saffransmak och en med pepparkaksmak. Veganska och utan mjöl och socker. Kanske egentligen ett recept som bäst kvalar in under rubriken ”nyttigare julgodis” men som är så gott att det borde ätas året om!
6. Frisk och söt chlorellaboll
Rawfoodbollar är goda, går snabbt att göra och är dessutom förhållandevis nyttiga tilltugg. Fungerar bra som mellanmål, ”kaffebröd” eller snack närhelst du behöver extra energi.
Likt alla recept som kallar sig raw är detta veganskt, glutenfritt, mejerifritt (och därmed även laktosfritt) – plus fritt från raffinerat socker.
► Läs också: Därför ska du äta chlorella
7. Raw Ferrero Rocher-choklad
Här ett fantastiskt recept på raw tahinibollar med ett överdrag av choklad och/eller nötkross – och med en överraskande nöt i mitten.
En raw version av chokladen Ferrero Rocher. Inga köksmaskiner behövs då allt blandas för hand.
8. Raw kanelbullebollar
Raw, glutenfria, växtbaserade och smakar som mitten av en kanelbulle. Älskade av barn, men vilken rawfoodboll är inte det? (Ja okej, möjligtvis de med algpulver eller kaffe, som nummer sex respektive tre i denna lista…)
9. Nyttiga godisremmar
Okej då, det här är det av recepten som faktiskt tar tid att göra. Och lååång tid – om man inte fuskar. Men ändå. Dessa galet goda fruktremmar är perfekta för både barn och vuxna och kan ätas både som godis och mellanmål.
10. Raw citroncheesecake med mangoglasyr
Förgyll helgen med kanongoda mini-cupcakes bestående av en nötbotten med krämig fyllning och avslutningsvis ett härligt mangotäcke. Glutenfritt till tusen.
Av Isabelle G Hedander