Under hösten har du kunnat följa Kureras artikelserie om stress med stressexperten Karin Isberg. Stress är inte farligt när den fungerar som det är tänkt, det vill säga som en tillfällig reaktion som rustar dig för att möta en fara. Problemet uppstår är när stressen blir ett konstant tillstånd.
Stressen ska klinga av när faran är över men om den inte gör det kan istället samma reaktioner som är till för att rädda livet på dig leda till allvarliga fysiska och psykiska problem menar Karin Isberg
– En orsak till att du kan normalisera stress är att den gör dig mindre känslig för kroppens signaler, bland annat fungerar smärtreceptorerna sämre när du är stressad.
Varför blir det så?
– Jo, om du ska fly från eller slåss mot ett lejon är det bra om du inte känner trötthet eller värk. Därför kan du intala dig själv att du inte påverkas av stressreaktionerna, eftersom du inte känner av dem. Men under ytan sliter långvarig stress på dig, oavsett vad du tror.
LÄS OCKSÅ: Varför är det viktigt att visa tacksamhet?
Kommer ofta som en överraskning
En annan orsak till att stressen blir långvarig är att många som är stressade inte vill inse sina begränsningar.
– I stället för att dra ner på tempot och ge sig själva tid för återhämtning lägger de in en extra växel och intalar sig att deras liv fungerar bra.
Enligt Karin kommer ofta konsekvenserna av långvarig stress som en överraskning i form av ett känslomässigt sammanbrott, en diagnos från läkaren eller ett utmattningssyndrom med känslan av att plötsligt gå in i väggen .
LÄS OCKSÅ: Vikten av att mota Olle i grind
Hur mycket stress klarar vi?
Här listar Karin Isberg de tre viktigaste förutsättningarna för att kunna handskas med stress.
Du klarar mycket om din kropp är i balans
Om du sover tillräckligt, äter ordentligt, får frisk luft och tränar på ett sätt som passar dig, håller du din kropp i balans och därmed kan kroppen neutralisera stressreaktioner. Paradoxen är dock att det första som du sannolikt ger avkall på när stressen är hög är precis det som du behöver för att neutralisera den det vill säga sömn, träning och bra mat.
Du klarar mycket om ditt liv i övrigt fungerar bra
Du klarar mer stress på jobbet om ditt privatliv fungerar bra och du klarar fler påfrestningar hemma om ditt jobb fungerar bra. Om du däremot har en stressande situation både hemma och på jobbet kan en motgång, även om den är liten, kännas som ett oöverstigligt problem och allvarliga händelser kan leda till utmattning och/eller depression.
Du klarar mycket om du får möjlighet att återhämta dig
Vissa människor tycker om ett högt tempo och trivs med att ha mycket att göra. Det är inget problem så länge som sömn och återhämtning fungerar. Men om obalansen mellan ansträngning och återhämtning blir för stor, om du till exempel får svårt att sova eller inte kan slappna av på helgerna går det snabbt utför och du riskerar din hälsa.
LÄS OCKSÅ: ACT – acceptans som redskap att hantera stress
Hälften av alla läkarbesök
Idag bedömer den amerikanska läkarorganisationen AMA att drygt hälften av alla läkarbesök beror på stress som har pågått för länge, enligt Karin. Vanliga diagnoser som är tydligt stressrelaterade är bland annat IBS (Irritabel Bowel Syndrome), fibromyalgi, diabetes typ 2, migrän, stroke och hjärtinfarkt. Idag vet man också att långvarig stress ökar risken för demenssjukdomar, framför allt alzheimers, och alltmer forskning visar på samband mellan långvarig stress och cancer. Långvarig stress kan också leda till utmattning, depression, ångest, psykoser och bipolär sjukdom (som tidigare kallades för manodepressivitet), bara för att nämna några exempel.
– Långvarig stress är alltså ingenting som du ska ta lätt på, säger Karin Isberg avslutningsvis.
Av Nina Törmark
Här hittar du samtliga artiklar i artikelserien om stress med Karin Isberg
• Exklusivt för Kureras läsare: En artikelserie om effektiv stresshantering
• Stressexperten: ”Steg ett för att minska ohälsosam stress”
• Experten: ”Dina tankar styr hur du reagerar på stress
• Sänk stressen med hjälp av andningen
• Stressexperten: ”Välj dina strider”
• Stressexperten: Ta det inte personligt
• Stressexperten: ”Hejda dina utbrott”
• Stressexperten: ”Se det goda i andra”
• Stressexperten: ”Släpp kontrollen och gilla läget”
• Stressexperten: ”Ta ansvar för ditt liv”
• Stressexperten: ”Låt saker hända”
• Stressexperten: ”Säg nej!”
• Kureras stressexpert lär dig konsten att säga nej
• Stressexperten: ”Sluta med perfektionskraven”
• Stressexperten: ”Hantera din självkritik”
• Stressexperten: ”Visa kärlek till dig själv”
Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!
Fakta
Karin Isberg har skrivit boken ”15 sätt att bli fri från stress”. I boken får du konkreta tips och metoder som hjälper dig att snabbt sänka stressen. Vill du köpa boken kan du som Kureras läsare få 50 kronor rabatt när du beställer. Skriv bara KURERA när du kommer till kassan. Du beställer boken här. Rabattkoden är giltig till och med 31 december.