Annons

Din bakterieflora påverkar hur mycket dina muskler växer när du tränar

Vår kropps bakterieflora tycks kunna bidra till att musklerna i vår kropp stärks och till vilken muskeltillväxt vi får av vår träning. Träning, i sin tur, kan berika bakteriefloran, enligt forskare vid Karolinska institutet.

Redaktionen

6 november, 2016
Din bakterieflora påverkar hur mycket dina muskler växer när du tränar
Dela inlägget

Vår kropps bakterieflora tycks kunna bidra till att musklerna i vår kropp stärks och till vilken muskeltillväxt vi får av vår träning.
Träning, i sin tur, kan berika bakteriefloran, enligt forskare vid Karolinska institutet.

Sven Pettersson är forskare vid Karolinska institutet och har i flera år arbetat med att forska på det så kallade mikrobiomet, det vill säga de bakterier som finns naturligt i våra kroppar. Vid studier på möss som saknade den naturliga bakteriefloran upptäckte han och hans kollegor att de möss som inte hade en naturlig bakterieflora fick sämre muskeltillväxt.

Läs också: Pyknogenol – ett knep som hindrar muskelförlust orsakad av åldrande

Bakterierna bidrar till att musklerna ökar i storlek
Samtidigt noterade de att träning tycktes berika floran av just bakterier. Teorin är att vissa ämnen som de kroppsegna bakterierna utsöndrar hjälper musklerna att växa.
I en kommentar till TT har Sven Pettersson berättat att man vet att bakteriernas komposition ändras vid just träning, däremot vet man inte hur det går till. Det är något man nu kommer att studera vidare.

Transplantera mikrobiom vid sjukdomar som diabetes eller muskelsvaghet
Nu vill forskarna titta närmare på huruvida man skulle kunna transplantera denna typ av bakterier, mikrobiom. Till exempel skulle man då kunna transplantera mikrobiom från en vältränad människa till någon med typ 2-diabetes för att förbättra ämnesomsättningen. Att transplantera mikrobiom till personer med muskelsvaghet vore en annan möjlighet.

Annons

Bakteriefloran påverkar hur mycket musklerna växer när du tränar
Nu vill forskarna fortsätta studierna på mikrobiom för att mer förstå hur man i framtiden skulle kunna utnyttja den nya kunskapen. Men ett verkar då ganska säkert konstaterar forskarna, och det är att våra kroppsegna bakterier – som främst finns i tarmarna – faktiskt påverkar hur mycket musklerna växer när du tränar.

Läs också: Fredrik Paulún om tarmflorans vikt för magen – och allmänhälsan

Går att förbättra sin bakterieflora
Fördelarna med en övervägande del goda bakterier är många. Till exempel kan det hjälpa vid IBS, pollenallergi, stärka immunförsvaret, skydda mot stroke samt påverka vilken effekt du får av din diet. Man har även kommit fram till att kvinnor med mer nyttiga bakterier i brösten mer sällan får bröstcancer. Läs mer här.
Man kan förbättra sin bakterieflora med hjälp av fermenterad mat (hitta recept på mjölksyrade rotfrukter här) eller tillskott med mjölksyrabakterier, så kallad probiotika. Exempel på tillskott som brukar räknas bland de mer kvalitativa är Lactovitalis Pro från Holistic, Lactiplus från Baltex eller Probimage från Bringwell.

Mer läsning?
Skillnaden mellan olika typer av ”nyttiga bakterier”
Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring
BCAA för dig som tränar
Ännu en studie bekräftar: Rödbetsjuice ökar atletisk förmåga
Äldre som styrketränar kan bromsa demensutveckling
Gurkmeja kan minska träningsvärk
Astaxantin kan minska muskelskador vid träning
No pain, no gain! – Därför ska du ta i på träningen
5 hemligheter bakom en vältränad kropp
Lilla probiotikaskolan: Lär dig mer om bakterierna som styr hälsan
Småfet och har svårt att bygga muskler? Du kan ha testosteronbrist!
Börjat träna? Så överlever du träningsvärken
10 bästa knepen för snygga armar!

Av Isabelle G Hedander

Annons

Källor: Sveriges radio, Doktorn.com, TT.

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons