Annons

Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring

Trött? Sjuk ofta? Ont i huvudet? Trasiga, sköra naglar? Dålig hy med akne? Dåliga träningsresultat? Högt kolesterol eller blodtryck? För att verkligen må bra och få ut det bästa av sin kropp behöver vi näring. Och det räcker inte alltid med att äta allsidigt. Här är lite annat som är bra att tänka på.

Redaktionen

7 april, 2015
Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring
Dela inlägget

Trött? Sjuk ofta? Ont i huvudet? Trasiga, sköra naglar? Dålig hy med akne? Dåliga träningsresultat? Högt kolesterol eller blodtryck?
För att verkligen må bra och få ut det bästa av sin kropp behöver vi näring. Och det räcker inte alltid med att äta allsidigt.
Här är lite annat som är bra att tänka på.

Det allra bästa är att göra en hårmineralanalys för att få veta exakt hur du ligger till.
Här är några saker som bidrar till att vitaminer och mineraler ”går åt” i kroppen – eller att man får överskott.

Läs också: Maximera dina träningsresultat med rätt kost

Mineraler för träning:

Här kommer en kort sammanfattning av det viktiga för varje mineral av de mineraler som ingår i en hårmineralanalys.

Kalcium
Spelar en viktig roll muskeltillväxt. Har man lågt kalcium kan man få slapp muskulatur. Paradoxalt nog så kan både magnesiumbrist och kalciumbrist ge muskelkramper. Brist kan ge domningar i armar och ben. Brist kan bero på intag av läsk (på grund av högt fosforinnehåll) och kaffe.
Läs mer om kalcium

Annons

Magnesium
Verkar kramplösande på kroppens inre och yttre muskler och minskar bildning av mjölksyra vid hård träning. Magnesiumförbrukningen ökar även vid fysisk och mental stress.
Läs mer om magnesium

Natrium
Natrium och kalium utgör elektrolyter som reglerar vätskebalansen i kroppen. Det motverkar värmeslag och uttorkning. Natrium och kalium hjälper till med musklernas kontraktion och avslappning. Brist kan ge muskelkramper. Vanligast är dock att vi har överskott.
Läs mer om natrium

Kalium
Se till att hålla natrium och kalium i balans. Brist kan ge muskelkramper och muskelsvaghet, dålig muskelkontroll och trötthet. Både natrium och kalium försvinner när man svettas. Man kan oftast öka kaliumvärdena genom ökat intag av frukt och grönsaker.
Läs mer om kalium

Koppar
Mycket koppar slår ut zink. Zink och koppar har ett viktigt förhållande – liksom natrium och kalium.
Läs mer om koppar

Zink
Vanligt att vi har zinkbrist. Zink krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyra och för att transportera koldioxid från cellerna genom blodet till lungorna. Zink är bra för sårläkning och är viktigt för vårt immunförsvar.
Läs mer om zink

Annons

Fosfor
Finns alldeles för mycket i kosten – speciellt i snabbmat och läsk! Stor risk för att få överskott vilket till exempel gör att magnesium binds och blir otillgängligt för kroppen. Kalcium och zink störs också av fosfor. Överskott av fosfor kan ge andfåddhet och oregelbundna hjärtslag.
Läs mer om fosfor

Järn
Ger bättre prestationsförmåga, uthållighet och motståndskraft. Järnbrist kan göra dig andfådd och trött. Överskott är dock inte alls bra så järntillskott är inget man ska äta om man inte vet att man har brist. För lite eller för mycket järn orsakar problem med immunförsvaret.
Läs mer om järn

Mangan
Är en viktig komponent i en smörjsubstans för lederna som heter hyaluronsyra. Mangan ger bra muskelreflexer och är viktig för upptaget av magnesium. Är stärkande för ledband och skelett. För stort intag stör järnupptaget.
Läs mer om mangan

Krom
Minskar sötsuget och kan öka fettförbränningen. Kan användas vid hård träning och bodybuildning för att påskynda fettförbränningen och öka muskelmassan. (ta 400–600 µg). Vid hård träning ökar behovet. Brist kan ge muskelsvaghet.
Läs mer om krom

Selen
Selen stärker vävnadens elasticitet samt kroppens immunförsvar. Stärker hjärtats och musklernas funktioner.
Läs mer om selen

Övrig intressant fakta
All nattlig benkramp orsakas inte av kalcium- och/eller magnesiumbrist. Viss kramp kan bero på dålig cirkulation och kan ofta avhjälpas med extra tillskott av E-vitamin.

Läs också: Näring för dig som tränar

Av Malin Duvstedt

Annons