Hösten är i antågande och är en årstid som för de flesta brukar innebära förkylningstider.
Men det finns hopp om att slippa åka dit.
Här är knepen som motar förkylningen vid dörren – eller lindrar dem och får dem att försvinna snabbare – om du ändå skulle drabbas.
En förkylning består av fyra olika faser: Värk och feber, halsont, snuva och nästäppa samt hosta. Symtomen dyker inte alltid upp i den ordningen – men oftast. Och roligare kan man ha.
För att slippa bli förkyld gäller framför allt att ha ett starkt immunförsvar. Det finns några grundläggande superknep att åstadkomma detta. Så här gör du.
► Läs också: Naturlig hjälp mot influensa
15 knep som stärker immunförsvaret naturligt
1. Tillräckligt med sömn
En utvilad kropp är en starkare och mer motståndskraftig kropp.
► Läs också: 18 bra knep för bättre sömn
2. Mindre stress
Stress drar ner ditt immunförsvar i botten. Sluta stressa! Det tjänar ofta ändå inte mycket till. Ta någon minut då och då under dagen då du ser till att djupandas.
► Läs också: Andas bort stresshormonet kortisol och andra gifter
3. Mer motion
En lagom dos motion gör susen för immunförsvaret. Tokträning sänker det. En promenad på ungefär 60 procent av maxpuls är till exempel kanon. Jobba upp en lagom svett.
► Läs också: Fysisk aktivitet stimulerar immunförsvaret
4. Renare händer
Handhygien är något man ska vara noga med året om. Virus smittas genom kontakt – både med varandra och sådant som dörrhandtag… Så tvätta händerna ofta!
5. Bra zinknivåer
Mineralet zink är en riktig immunförsvarshöjare – så tillsätt extra zink i förkylningstider.
Låga zinkvärden, vilket är vanligt, gör att man lättare blir förkyld och när man väl drabbats tar det längre tid att tillfriskna.
Zink har av Cochrane-institutet lyfts fram som den hittills mest lovande behandlingen vid förkylning, både som förebyggande behandling och vid akuta tillstånd. Zink har viktiga virusdödande egenskaper och ska vid insjuknande tas i doser om 30-60 milligram medan det i förebyggande syfte räcker med 20-50 milligram.
► Läs också: Därför behöver du zink
6. Bra nivåer av D-vitamin
D är ett enormt viktigt vitamin när det gäller regleringen av vårt immunförsvar – och mycket annat. Brist på D-vitamin är vanligt i Sverige, inte minst under vinterhalvåret, och medför att bland annat immunförsvarets funktioner försämras och kan leda till många sjukdomstillstånd.
För att stärka sitt immunförsvar rekommenderas ett dagligt intag av 2-3000 IE, en dos som i studier visats ge bra skydd mot både förkylningar och influensa. Ät tillskott med vitamin D från september till april – eller året om. Fråga om fler råd på hälsokosten.
► Läs också: Hur mycket D-vitamin behöver man? Experten svarar
7. Tillskott med C-vitamin
C-vitamin är en stark antioxidant som hjälper oss att undvika eller förkorta sjukperioden samt lindra symtomen.
Detta kraftfulla vitamin är en av de vitaminer kroppen behöver för att immunförsvaret ska fungera. Vår kropp behöver vitaminet för att aktivera och stimulera bildandet av vita blodkroppar, stimulera produktionen av antikroppar och för att ta död på virus.
Genom att ta minst 500 milligram C-vitamin – men gärna 1000-3000 milligram – dagligen hjälper du kroppen att hålla infektionerna borta.
► Läs också: Det visste du inte om C-vitamin
8. Vitlök
Stimulerar immunförsvaret och innehåller allicin, ett naturligt ämne väldigt effektivt mot bakterier och virus.
► Läs också: Krydda din hälsa med lagrad vitlök
9. Tillskott med röd solhatt
Medicinalväxten Echinacea har en välstuderad effekt på immunförsvaret.
► Läs också: Echinacea – en räddare i förkylningstider
10. Ät kokosolja
Kokosolja/kokosfett innehåller virusdödande laurinsyra – och är kanon för immunförsvaret.
Blanda till exempel ner kokosfettet i smoothien eller i rawfoodbollarna. Kom ihåg att det är nyttigare om det inte hettats upp. Kokosfettet bör vara kallpressat och ekologisk för störst nyttoeffekt.
► Läs också: Bränn fett – och håll dig frisk – med kokosfett
11. Manukahonung på sked
Honung är en fantastisk huskur. Visst, fortsätt men den i ditt te men se till att även börja ta den sked då och då. Honungen bör inte hettas upp mer än 42 grader om du vill dra nytta av alla dess super powers.
► Läs också: Honungen som är mer effektiv än antibiotika
12. Ät superfoods
Toppa till exempel smoothien eller frukostgröten med superfoods.
Bra exempel på superfoods är nässlor, acaibär, gojibär, mullbär, macapulver, vetegräs, hampapulver, chlorella, spirulina, lucumapulver – vilka alla är proppfulla av antioxidanter och näring.
► Läs också: Därför ska du äta nässlor
13. Ät näringsrikt
Antikroppar och försvarsceller byggs upp med hjälp av vitaminer, mineraler, proteiner och fetter och vid näringsbrist fungerar inte immunförsvaret optimalt eller inte alls.
Så underskatta inte möjligheten att boosta försvaret med näring. Ät mycket grönt, mindre kött och undvik socker – så mycket du bara kan. Visste du att cellerna i din kropp, om du äter något näringsrikt samtidigt som du äter socker, kommer att prioritera att ta upp sockret framför näringen – vilket bryter ner ditt immunförsvar?
► Läs också: Ät dig friskare med supermat
14. Tillsätt din tarm nyttiga bakterier – ät probiotika
Cirka 75 procent av vårt immunförsvar sitter i tarmen och en väl balanserad tarmflora är ett måste för ett fungerande immunförsvar. Probiotiska bakterier kan och bör tillföras dagligen för att förebygga sjukdom. Vid mer akuta tillstånd, som till exempel kräkningar, diarréer och vid antibiotikabehandling, bör dagsdosen höjas.
I tarmen finns mer än 500 olika arter av bakterier. Totalt finns 10 gånger fler bakterier i tarmen än det finns celler i hela din kropp.
Mjölksyrebakterier hör till gruppen ”snälla” tarmbakterier. Dessa håller inte bara sjukdomsframkallande bakterier på en låg nivå utan producerar också näringsämnen vi annars inte kan tillgodogöra oss.
Exempel på bra preparat är till exempel: LactoVitalis, Ultra Duo Dophilus, Probi Mage och Probi Frisk.
►Läs också: Barn som får probiotika är mindre benägna att bli sjuka
15. Fläder
Fläderbär har länge använts mot så väl influensa som förkylning, framförallt vid symtom som hosta och infektion i övre luftvägarna. Många vetenskapliga studier har bekräftat de goda effekterna vid behandling av just nämnda symtom.
Vid första tecknen på förkylning eller influensa ska extrakt av fläder tas – med effekten att insjuknandet bromsas och sjukdomstiden kortas. Fläderextrakt finns bland annat i naturpreparatet Sinupret.
Av Isabelle G Hedander
Tips!
Förebygg med något av dessa fyra virusskyddande produkter från hälsokosten:
Immunosan
Stimulerar makrofager, neutrofiler samt så kallade mördarceller – det vill säga kroppens immunceller – vilka tar hand om bakterier och virus. Bevisad effekt i kliniska tester.
Sambucol
Fläderbärsextrakt som fäster på viruset som då inte kan ta sig in i cellen och därmed förhindras att föröka sig.
Viraway
Olivbladsextrakt som har en patenterad effekt mot bakterier och virus.
Anti-V
Humussyra som binder virus, bakterier och tungmetaller bildar en blockering så att viruset inte kan fästa till våra celler och därmed inte föröka sig. Studier visar att humussyra kan utgöra ett skydd mot virusinfektioner och även bidra i tillfrisknandet när man redan smittats.