Annons

Kvinna eller man? Under eller över 45 år? Här är näringsguiden för just DIG

I dag äter vi kost allt rikare på kalorier men fattigare på näring. Hälsokonsekvenserna av det är många och betydligt fler än många förstår. Här får du lära dig mer om just du kan behöva komplettera din kost med för optimal hälsa.

Redaktionen

3 maj, 2017
Kvinna eller man? Under eller över 45 år? Här är näringsguiden för just DIG
Dela inlägget

I dag äter vi kost allt rikare på kalorier men fattigare på näring.
Hälsokonsekvenserna av det är många och betydligt fler än många förstår.
Här får du lära dig mer om just du kan behöva komplettera din kost med för optimal hälsa. Låt oss kalla det lilla näringsguiden för just DIG.

Tjej 12-45 år? Här är näringen du behöver mer av

Unga fertila tjejer i åldern 12 till 45 år kan behöva komplettera sin kost med:

Järn
Unga menstruerande kvinnor har ett ökat behov av järn. Studier visar att hälften av alla tonårstjejer i Sverige lider av järnbrist. Även gravida kvinnor har ett ökat behov av järn. Järn bör tas i kombination med C-vitamin för en ökad upptagningsförmåga. Kroppen har normalt väldigt svårt att tillgodogöra sig järn.

Folsyra
Fertila kvinnor, gravida och ammande har ett större behov av folsyra. Folsyran är viktigt för fostrets utveckling och bör intas redan innan befruktningstillfället. Om mamman lider brist på folsyra ökar risken för skador som kan leda till ryggmärgsbråck hos fostret.

Omega-3
En gravid kvinna har ett ökat behov av omega-3-fettsyror, särskilt under andra halvan av graviditeten. Det sker då en stor inlagring av omega-3-fettsyran DHA i fostrets hjärna. Omega-3-fettsyror är bra för samtligas hjärna och koncentration. Många unga kvinnor äter idag för lite fisk och kan därför behöva ett extra tillskott av omega-3.

Annons

B-vitaminer, magnesium, GLA-fettsyror
B-vitaminer minskar i kroppen vid intag av p-piller, framförallt vitamin B6. Därför bör unga kvinnor som äter p-piller se till att ta ett kosttillskott som innehåller B-vitaminer. Vitamin B6 i doser om 40-500 mg kan även tillsammans med magnesium och GLA-fettsyror hjälpa kvinnor med menstruationssmärtor och PMS. GLA-fettsyror har även positiv effekt på hudbesvär som akne och eksem, vilket är något som drabbar många tonårstjejer.

Zink, kisel
… och B-vitaminer är bra för kvinnor som vill stärka och få bättre kvalitet på hår, hud och naglar – och vem vill inte det?

Läs också – Forskare: ”Magnesium räddar liv”

Kille 12-45 år? Här är näringen du behöver mer av

Unga killar i åldern 12 till 45 år kan behöva komplettera sin kost med:

Frukt och antioxidanter
Det där halva kilot frukt och grönt som dagligen ska ätas är det inte många unga killar som får i sig. En multivitamin rik på antioxidanter är därför att rekommendera alla som slarvar med kosten. Särskilt om de dessutom utövar någon sport vilket ytterligare ökar behovet av näring.

Annons

Omega-3
Det är fett bra med fet fisk. Fisken innehåller nämligen de nyttiga omega-3-fettsyrorna som man så väl behöver, ung som gammal. Tre gram omega-3 per dag är vad våra kroppar vill ha, vilket motsvaras av en portion lax. Det är få unga killar som får i sig det. Ett tillskott med omega-3 är därför att rekommendera.

Vitamin B5
Tonårskillar med akneproblem rekommenderas framför allt att äta extra zink och vitamin B5. Detta beror bland annat på de sårläkande egenskaperna som både zink och vitamin B5 har.

Magnesium
Killar i puberteten upplever ofta att de svettas mer än tidigare. Killar som svettas mycket kan därför behöva fylla på med extra magnesium, särskilt om de dessutom sportar. Magnesium är viktigt för en god muskel- och nervfunktion samt för en god nattsömn.

Zink
Zink är också ett mineral viktigt för fertiliteten hos män. Det är en viktig beståndsdel i sädesvätskan. Låga zinknivåer kan därför leda till minskat antal spermier. Låga zinknivåer kan också var en av orsakerna bakom prostatit/prostatainflammation. Värt att veta är att alkohol drar zinket ur kroppen. Vid låga zinknivåer blir också testosteronnivån lägre.

Läs också: Har du gubb-PMS? Du kan ha testosteronbrist!

Gravid? Här är näringen du behöver mer av

Många av de barn som är sjuka, allergiska eller hyperaktiva har en mamma som var undernärd, sjuk eller stressad under graviditeten.
Några framgångsrika strategier för att må bättre och hålla en optimal näringsbalans under graviditet och amning är:

Folsyra
Ta folsyra redan i planeringsstadiet, och fortsätt att ta det till och med tolfte graviditetsveckan. Folsyran är viktigt för fostrets utveckling och bör intas redan innan befruktningstillfället. Om mamman lider brist på folsyra ökar risken för skador som kan leda till ryggmärgsbråck hos fostret. Läs mer om folsyra här.

Järn
Ofta kan kvinnans järnbehov under graviditeten inte täckas av kosten. Järn kan också behöva fyllas på efter födseln. Värt att veta är att det även finns bra vegetabiliskt järn på hälsokosten, som ofta är snällare mot magen.

Fettsyror/Omega-3
Behovet av omega-3-fettsyror – och särskilt rikliga mängder av fettsyrorna EPA och DHA – är stort både under graviditet och amning. Anledningarna till detta är många, bland annat är omega-3 bra för fostrets mentala utveckling (stärker uppfattningsförmåga, tal, koncentrationsförmåga, uppmärksamhet, finmotorik, minne samt empati och social kompetens). En annan anledning är för ögats utveckling (skärpa och kontrastseende utvecklas snabbare) plus forskning visar att ju tidigare barn får tillräcklig mängd omega-3 desto bättre sömnkvalitet får de. Ytterligare en anledning – som väldigt få känner till – är att omega-3-fettsyror kan motverka förlossningsdepression, något som 10-15 procent drabbas av. Läs mer här: Gravida kan förebygga depression med omega-3
Det finns bra tillskott även för barn, fråga om råd på hälsokosten.

D-vitamin
Många höggravida visar på otillräckliga nivåer D-vitamin. D-vitaminbrist innebär många negativa hälsoeffekter (läs mer i faktarutan). Forskning visar bland annat att D-vitaminbrist hos modern innebär ökad risk för att barnet utvecklar MS – och flera andra sjukdomar (läs mer här och här).

Probiotika
75 procent av vårt immunförsvar sitter i magen varför vår tarmflora är av avgörande betydelse. Du kan förbättra tillgången av så kallade goda bakterier genom att äta mjölksyrebakterier/probiotika och därmed få en bättre allmänhälsa, såväl psykisk som fysisk. Probiotika kan dessutom minska risken för tidig förlossning visar forskning samt öka kroppens järnupptag. Läs mer här.

Magnesium
Studier visar att magnesiumtillskott under den senare halvan av graviditeten kan förebygga högt blodtryck och därmed minska risken för preklampsi, även kallat havandeskapsförgiftning. Kan även motverka myrkrypningar som är ett förhållandevis vanligt problem hos gravida.

Läs också: Forskare: Ät E-vitamin om du vill undvika missfall!

Kvinna över 45 år? Här är näringen du behöver mer av

Den mogna kvinnan som är, eller har varit, i övergångsåldern kan behöva komplettera sin kost med:

Kalcium, magnesium, D-vitamin
Kvinnor som inte längre är fertila drabbas ofta av osteoporos (benskörhet). Detta beror i synnerhet på att det kvinnliga könshormonet östrogen minskar. Östrogen spelar en betydande roll vid inlagring av kalcium i skelettet, vilket även magnesium och D-vitamin gör. Ett tillskott med kalcium, magnesium och D-vitamin är därför att rekommendera till kvinnor efter klimakteriet.

Omega-7 fettsyror
Då östrogennivåerna sjunker drabbas också många kvinnor av problem med torra och sköra slemhinnor. Ett tillskott av omega-7 fettsyror från havtornsbär kan hjälpa till att återfukta slemhinnorna igen.

Zink, selen, lutein och A-vitamin
Med åldern försämras synen. Åldersrelaterade synnedsättningar kan förbättras med intag av zink, selen, lutein och antioxidanter från blåbär. A-vitamin kan förbättra ett nedsatt mörkerseende.

B6, B12 och Omega-3
Vitamin B6, B12 och folsyra blir med åldern svårare för kroppen att ta upp. B-vitaminer och omega-3 fettsyror är otroligt viktigt för att hålla minnet i schack. Omega-3-fettsyrorna är också otroligt viktiga för att uppnå en god hjärt- och kärlhälsa med normalt blodtryck, triglycerid- och kolesterolnivå.

Antioxidanter
Stela och smärtande leder till orsak av ledförslitningar är ingen ovanlighet i högre ålder. Den inflammation som bildas i en sliten led och som är orsaken till det obehag som uppstår kan med rikliga mängder antioxidanter och omega-3-fettsyror motas.

Läs också: Ny forskning: Dagligt tillskott med D-vitamin kan skydda mot demens

Man över 45 år? Här är näringen du behöver mer av

Den mogna mannen kan behöva komplettera sin kost med:

Zink
50 procent av alla män över 60 år och 80 procent av alla män över 80 år drabbas av förstorad prostata. En godartad prostataförstoring kan bero på låga zinknivåer, varpå zink är ett viktigt mineral för äldre män.

Granatäppleextrakt
Prostatacancer och höga PSA-värden är något som drabbar många män. Studier har visat att antioxidanten ellagitannin från granatäpple har kunnat bromsa tillväxten av cancerceller vid prostatacancer samt sänka förhöjda PSA-värden. Kosttillskott med granatäppleextrakt är därför att rekommendera män för god prostatahälsa.

Selen, lutein, A-vitamin
Med åldern påverkas synen. Åldersrelaterade synnedsättningar orsakade av förändringar i gulafläcken eller grå starr kan förbättras eller undvikas med intag av zink, selen, lutein och antioxidanter från blåbär. Nedsatt mörkerseende kan förbättras med tillskott av A-vitamin.

Vitamin B6, B12 och folsyra
Vitamin B6, B12 och folsyra blir med åldern svårare för kroppen att ta upp. B-vitaminer och omega-3 fettsyror är otroligt viktigt för att hålla minnet i schack. Omega-3-fettsyrorna är också otroligt viktiga för att uppnå en god hjärt- och kärlhälsa med normalt blodtryck, triglycerid- och kolesterolnivå.

Omega-3 och antioxidanter
Stela och smärtande leder orsakade av ledförslitningar är ingen ovanlighet i högre ålder. Den inflammation som bildas i en sliten led och som är orsaken till det obehag som uppstår kan motas med rikliga mängder antioxidanter från bland annat nypon och omega-3-fettsyror.

Läs också: Pyknogenol – ett knep som hindrar åldersorsakad muskelförlust

Tränar du? Här är näringen du behöver mer av

Människor som tränar har ofta en högre omsättning av näringsämnen i kroppen än andra. Av den anledningen kan deras behov av att komplettera kosten vara större. Här är en liten genomgång av de näringsämnen det framför allt rör sig om:

Magnesium
Hård träning ökar behovet av magnesium. Magnesium verkar kramplösande. Allt muskelarbete kräver magnesium och brist leder till muskelsvaghet. Magnesium är inblandat i alla reaktioner i kroppen som skapar energi. Magnesium finns naturligt i bland annat, ost, bananer, nötter, avocado, gröna bladgrönsaker, skaldjur, nötter, fullkornsprodukter, baljväxter och kaviar.

Kalium
Kalium hjälper till att reglera vätskebalansen i kroppen och bidrar till omvandlingen av glukos till glykogen. Vid hård träning försvinner mycket kalium med svetten. Brist på kalium ger trötthet, dålig muskelkontroll och rytmstörningar i hjärtat. Kalium finns naturligt i mejeriprodukter, fisk, fågel, frukt och grönsaker.

Zink
Vid kraftiga svettningar utsöndras mycket zink vilket gör att hårt tränande kan behöva extra tillskott. Zink krävs för att kroppen ska kunna göra sig av med mjölksyra i musklerna och stärker immunförsvaret som sänks vid hård träning.
Zink finns naturligt i bland annat fisk och skaldjur, i synnerhet ostron och sardiner, ost, fullkornsprodukter, pinjenötter, råris, ägg, linser, biff, lamm och kyckling.

Järn
Träning kan ha en negativ effekt på kroppens järnupptag och idrottare brukar därför rekommenderas ett järntillskott. Konditionsidrottare löper störst risk för brist då järn går förlorat via svetten, och på grund av att de röda blodkropparna brister när man springer på hårt underlag. Järn binder syre och krävs för att syresättningen av kroppen ska fungera. Andfåddhet, huvudvärk, trötthet och snabb puls är några tecken på järnbrist. Järn finns naturligt i bland annat jordgubbar, körsbär, linser, bönor, messmör, nötkött, brysselkål, blomkål, broccoli, gröna ärtor, spenat och rödbetor. Äter man järn tillsammans med C-vitamin blir upptaget av järn bättre.

C-vitamin
Hård träning innebär fysisk stress och en ökad mängd fria radikaler i kroppen. C-vitamin är en stark antioxidant som kroppen behöver extra mycket av vid hård belastning. Vitamin C finns naturligt i bland annat citrusfrukter, kiwi, alla kålsorter, broccoli och paprika.

Grenade aminosyror
BCAA, grenade aminosyror (leucin, isoleucin och valin). Dessa tre aminosyror är mycket viktiga byggstenar i kroppens muskulatur. De omsätts snabbare i kroppen än andra aminosyror. För den som tränar hårt är det alltså klokt att ta ett tillskott av BCAA för att underlätta återhämtning och samtidigt förhindra muskelnedbrytning.

Läs också: Så optimerar du träningsresultaten med rätt näring

Vegetarian? Här är näringen du behöver mer av

Allt fler äter vegetarisk kost i Sverige. Är du en av dem? Här är fem viktiga tillskott alla vegos bör känna till:

Vitamin B12
B12 får vi främst via animalier som inälvsmat, fet fisk, skaldjur och ägg. Brist på B12 kan ge koncentrationssvårigheter och orsaka depressioner. B12 är viktigt för vårt nervsystem och krävs för att vår ämnesomsättning ska fungera. Vegetarianer, äldre personer och bantare har en ökad risk för brist på B12.

D-vitamin
Det är ett vitamin huden kan tillverka själv med hjälp av solen, men i länder som Sverige med långa vintrar krävs det att vi tillför kroppen D-vitamin genom kosten. Som vegetarian är svamp den bästa källan till D-vitamin, annars finns D-vitamin främst i animaliska livsmedel. Brist på D-vitamin ger ett försämrat immunförsvar, försämrad prestationsförmåga och ökad risk för depression.

Järn
Järn är viktigt för blodets förmåga att syresätta kroppen och bygger upp blodets kvalitet och stärker kroppens motståndskraft mot stress och sjukdom. De främsta källorna till järn i kosten får vi via rött kött och inälvsmat. Trötthet, nedsatt immunförsvar, blekhet och hämmad tillväxt kan vara tecken på järnbrist. Strikt vegankost och även laktovegetarianer löper en ökad risk för brist.

Zink
Zink bidrar till nästan 100 olika kroppsfunktioner. Benstomme, tänder och hud kräver goda zinknivåer för att må bra. Vid zinkbrist försämras sårläkning, immunförsvaret försämras och bristen kan även leda till olika ögonsjukdomar. Vegetarianer har en ökad risk att utveckla zinkbrist då de främsta källorna är animaliska samt att upptaget av zink försämras vid fiberrik kost.

Protein
Proteiner består av kedjor av olika aminosyror. Det finns ingen enskild fullvärdig vegetabilisk proteinkälla, därför är det extra viktigt att variera sin kost som vegetarian. På så sätt kan man tillgodose behovet av alla aminosyror.

Läs också: Vegetarian eller vegan? Här är näringen du behöver mer av

Utmattad? Här är näringen du behöver mer av

Utmattning är följden av en längre tids belastning och stress. När kroppen är hårt utsatt och inte får tillräcklig återhämtning är åtgången på näringsämnen skyhög, näringsämnen som kroppen behöver för att fungera och kunna hantera den stress som den utsätts för. Då kroppen är skicklig på att kompensera för näringsbrister och obalanser är det oftast inte förrän de blivit allvarligare som bristsymtom uppstår. Exempel på bristsymtom orsakade av näringsbrist efter en längre tids stress är sömnproblem, trötthet, huvudvärk, muskelspänningar, hjärtklappning, hudförändringar och håravfall. Vid utmattningssyndrom är det därför, förutom att hitta orsaken, viktigt att ge kroppen den näring den behöver.
Här är de vitaminer och mineraler du ska vara extra noga med att tillföra:

C-vitamin
…är det viktigaste vitaminet för en person som är utmattad. Binjurarna är det organ som kräver mest C-vitamin i kroppen, vitaminet spelar en central roll för binjurens produktion av binjurehormon. Vid utmattningstillstånd är ofta nivån av binjurhormon låg. Bra C-vitamintillskott innehåller även bioflavonoider där förhållandet mellan C-vitamin och bioflavonider bör vara 2:1.

B-vitaminer
…spelar också en viktig roll vid utmattnings- och stresstillstånd. Detta gäller i synnerhet eftersom binjurens arbete är energikrävande. De främsta B-vitaminerna för binjuren är B5, B6, B3 och B12-vitamin. Även andra B-vitaminer stöttar, B1-vitamin har en mentalt skyddande effekt mot nedstämdhet och B2-vitamin medverkar vid binjurens produktion av kortisol och noradrenalin.

Magnesium
…förbrukas i mycket hög utsträckning vid stress och behövs i cellen för att energi ska kunna produceras. Detta för att omsättningen av ATP i cellen ska kunna fungera. Magnesium tillsammans men vitamin B6 spelar även en viktig roll för att stressade muskler ska kunna slappna av och verkar även för en god nattsömn.

Jod
…spelar en central roll för reglering av energi hos alla våra celler, i synnerhet binjurar. Jod i förening med aminosyran L-tyrosin är avgörande för att denna funktion ska kunna fungera och att vi har tillräckligt med energi.

Q10
…är ett vitaminliknande ämne som är nödvändigt för energiproduktionen. Q10 har förutom en god effekt på hjärtproblem och tandlossning även visat sig vara effektivt vid trötthet, utmattning, depression och kroniskt trötthetssyndrom. Q10 är fettlösligt och bör helst intas i form av oljekapslar. Den aktiva formen av Q10 heter ubiquinol och dosen bör vara minst 120 mg per dag.

Få konkreta tips på kosttillskott vid utmattning här.

Läs också: Experten: Det här borde alla veta om utmattning

Äter du LCHF? Här är näringen du behöver mer av

Här är fem viktiga tillskott för dig som äter enligt LCHF:

Fytonäringsämnen
Fytonäringsämnen är växtbaserade ämnen med stor betydelse för hälsan, bland annat på grund av deras antioxidativa effekter. Flavonoider och karotenoider finns i färgrika frukter, grönsaker och rotfrukter. Isoflavoner finns i sojabönor och säd. En LCHF-diet innehåller inte mycket av dessa livsmedel och därför kan ett tillskott som innehåller dessa fytonäringsämnen vara värdefullt. Tänk på att det är viktigt att verkligen äta de grönsaker som ingår i dieten, exempelvis broccoli, spenat och kål.

Folsyra
Folsyra får vi främst i oss via vegetabilier som bönor, linser och kål. Undantaget är lever som är mycket rikt på folsyra. Folsyra är viktigt för proteinomsättningen och krävs för att näringsupptaget i tarmen ska fungera.

C-vitamin
Cirka 90 procent av C-vitaminintaget kommer från frukt och grönsaker. C-vitamin krävs för ett fungerande immunförsvar. Det är ett vitamin som vi själva inte kan producera utan måste tillföra via kosten. C-vitamin är en viktig antioxidant som gynnar upptaget av olika mineraler, däribland järn.

Fett vs magnesium
Högt intag av fett och protein minskar upptaget av magnesium. Tungmetaller som nickel, bly och kvicksilver lagras i större mängder i kroppen vid låga magnesiumvärden. Magnesium påverkar kroppens syra-basbalans, reglerar blodtrycket, bidrar till en normal blodkoagulation och minkar risken för blodproppar.

Omega-3
Det goda respektive onda kolesterolet: Under de första sex månaderna med LCHF-diet har det visat sig att LDL-nivåerna i blodet ökar. Byt gärna ut något av det mättade fettet till omättat fett så minskar den risken. Ät omega-3 för bättre balans mellan LDL och HDL.

Och glöm inte broccolin!
Väljer du att äta LCHF (Low-Carb-High-Fat-diet) är det viktigt att verkligen äta de grönsaker som ingår i dieten – exempelvis broccoli, spenat och kål.

Läs också: Mindre näring i dagens grönsaker

Kosttillskott för barn?
Ja, det finns faktiskt en god anledning att titta närmare även på det.
Läs mer bland annat i artikeln: Näringsexperten: ”Även barn behöver vitaminer”

Av Isabelle G Hedander

Källor: Kurera.se

Vill du läsa fler liknande artiklar?
Gilla Kurera på Facebook och signa upp dig för Kureras nyhetsbrev så missar du inget!

Annons
Fakta

Värt att veta!

Alla behöver D-vitamin
D-vitaminbrist är ett vanligt problem i nordligare länder med få soltimmar – och att brist påverkar vårt allmäntillstånd är välkänt. Men att det är så allvarligt som det faktiskt är har få förstått. Mer kunskap och forskning på området har gjort att man idag vet att brist är betydligt allvarligare än man tidigare trott.
D-vitaminbrist kan ge upphov till en rad sjukdomar, däribland fetma, autism och depression. Läs mer här: Forskare larmar: ”D-vitaminbrist allvarligare än många tror”
Allt fler i Sverige får diagnosen D-vitaminbrist. Bor man här behöver man komplettera med D-vitamin under månaderna september till mars – eller i vissa fall till och med året om. Gäller alla – inklusive spädbarn (tänk på att välja d-droppar utan palmolja till ditt barn, till exempel D-droppar från Holistic).

…likaså goda bakterier
För bara ett tiotal år sedan var det knappt ingen som brydde sig om tarmflorans betydelse för hälsan. Nu är det allt läkare och hälsoexperter talar om.
Detta i takt med att mer och mer forskning talar om vikten av att värna de goda bakterierna för att slippa olika sjukdomstillstånd – fysiska som psykiska.
Ärftlighetsfaktorn finns där och den kan vi inte ändra menar experterna, men vi kan förbättra våra odds till ett långt friskt liv genom att värna vår tarmmiljö. Det finns
Läs här för att få veta mer om hur man gör.

Det finns även probiotika för småbarn, fråga på hälsokosten. Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1 och barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka. Läs mer här och här: Probiotika till nyfödda tros kunna halvera risk för diabetes typ 1 och Barn som får probiotika mindre benägna att bli sjuka

Annons